@misc{
author = "Knežević, Desimir and Novoselskaya Dragovič, Aleksandra Yu and Kudryavtsev, Alexander M. and Branković, Gordana and Nazari, Simin Hagh and Matković Stojšin, Mirela and Mićanović, Danica and Zečević, Veselinka",
year = "2023",
abstract = "Glijadini i glutenini se deponuju u endospermu semena i imaju najveći udeo u
sadržaju proteina semena. Cilj ovog rada je identifikacija polimorfizama genskih
alela koji kodiraju glijadine i glutenine. U istraživanje je uključeno 10 sorti pšenice. Od svakog genotipa je korišćeno 30 semena za ekstrakciju glijadina sa 70%
etanolom, a glutenina sa 10% β-merkaptoetanolom. Glijadini su razdvojeni elektroforezom u rastvoru pufera (pH=3,1) na 8,33% poliakrilamidnom gelu, dok su
glutenini razdvajani pomoću SDS-PAGE (pH-8,6) na 11,8% gelu. Elektroforegrami
su korišćeni za određivanje alela Gli-1 i Gli-2, kao i alela Glu-1. Identifikovano je
pet alela (a, b, c, f, m) na Gli-A1, četiri alela (b, g, e, l) na Gli-B1, četiri alela (a,
b, g, k) na Gli-D1, pet alela (b, e, g, m, n) na Gli-A2, šest alela (b, c, d, g, k, o) na
Gli-B2 i tri alela (a, b , e, h, m) na Gli-D2 lokusu. Za podjedinice glutenina visoke
molekularne mase (HMVGS) je identifikovano tri alela (a, b, c) na Glu-A1, sedam
alela (a, b, c, d, f, h, i) na Glu-B1 i tri alela (a, c, d) na Glu-D1. Identifikovani aleli
na svakom Gli-1, Gli-2 i Glu-1 lokusu ukazuju na visok polimorfizam proteina
glutena i genetičku divergentnost analiziranih genotipova pšenice.",
publisher = "Društvo genetičara Srbije i Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije",
journal = "X Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i VII Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije - Zbornik apstrakata",
title = "Polimorfizam alela glijadina i glutenina kod pšenice (Triticum aestivum L.)",
pages = "66-65",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7010"
}