Todorović, Milica

Link to this page

Authority KeyName Variants
e3dbc523-a9e5-4273-a0e6-b0b6386889d2
  • Todorović, Milica (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review

Baltić, Milan Ž.; Dokmanović, Marija; Karabasil, Nedjeljko; Hristov, Slavča; Marković, Radmila; Glamočlija, Nataša; Todorović, Milica

(Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2012)

TY  - JOUR
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Dokmanović, Marija
AU  - Karabasil, Nedjeljko
AU  - Hristov, Slavča
AU  - Marković, Radmila
AU  - Glamočlija, Nataša
AU  - Todorović, Milica
PY  - 2012
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2925
AB  - Since pigs spend some time in a lairage, it is necessary to pay attention to the conditions in which animals are, and which affect the welfare and meat quality of pigs. In practice, lairage time differs, but it is recommended to be 2-3 hours. Too short lairage time adversely affects pork quality because meat has a lower pH, higher temperature, lower WHC, brighter color, which is recognized as PSE meat. On the other hand, too long lairage time also is not desirable, due to increased incidence of damaged carcasses and DFD meat. Therefore, it is necessary to know and follow recommendations regarding lairage conditions and time in order to save and enhance welfare and meat quality of pigs. .
AB  - Kako svinje borave određeno vreme u stočnom depou, neophodno je obratiti pažnju na uslove u kojima se životinje nalaze, a koji utiču na dobrobit i kvalitet mesa svinja. U praksi se razlikuje vreme boravka svinja u stočnom depou, ali preporučuje se da bude 2-3 sata. Suviše kratko vreme boravka nepovoljno se odražava na kvalitet mesa svinja, zato što takvo meso ima nižu pH vrednost, višu temperaturu, slabiju SVV, svetliju boju, što se prepoznaje kao BMV meso. Sa druge strane, dugo vreme boravka u stočnom depou takođe nije poželjno, jer su trupovi više oštećeni usled ozleda, a meso se često klasifikuje kao TČS. Stoga, neophodno je poznavati i poštovati preporuke vezane za uslove i dužinu boravka u stočnom depou kako bi se očuvali, ali i poboljšali dobrobit i kvalitet mesa svinja. .
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
T2  - Savremena poljoprivreda
T1  - Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review
T1  - Uslovi i dužina boravka u stočnom depou i njihov značaj za kvalitet mesa svinja
EP  - 145
IS  - 1-2
SP  - 138
VL  - 61
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925
ER  - 
@article{
author = "Baltić, Milan Ž. and Dokmanović, Marija and Karabasil, Nedjeljko and Hristov, Slavča and Marković, Radmila and Glamočlija, Nataša and Todorović, Milica",
year = "2012",
abstract = "Since pigs spend some time in a lairage, it is necessary to pay attention to the conditions in which animals are, and which affect the welfare and meat quality of pigs. In practice, lairage time differs, but it is recommended to be 2-3 hours. Too short lairage time adversely affects pork quality because meat has a lower pH, higher temperature, lower WHC, brighter color, which is recognized as PSE meat. On the other hand, too long lairage time also is not desirable, due to increased incidence of damaged carcasses and DFD meat. Therefore, it is necessary to know and follow recommendations regarding lairage conditions and time in order to save and enhance welfare and meat quality of pigs. ., Kako svinje borave određeno vreme u stočnom depou, neophodno je obratiti pažnju na uslove u kojima se životinje nalaze, a koji utiču na dobrobit i kvalitet mesa svinja. U praksi se razlikuje vreme boravka svinja u stočnom depou, ali preporučuje se da bude 2-3 sata. Suviše kratko vreme boravka nepovoljno se odražava na kvalitet mesa svinja, zato što takvo meso ima nižu pH vrednost, višu temperaturu, slabiju SVV, svetliju boju, što se prepoznaje kao BMV meso. Sa druge strane, dugo vreme boravka u stočnom depou takođe nije poželjno, jer su trupovi više oštećeni usled ozleda, a meso se često klasifikuje kao TČS. Stoga, neophodno je poznavati i poštovati preporuke vezane za uslove i dužinu boravka u stočnom depou kako bi se očuvali, ali i poboljšali dobrobit i kvalitet mesa svinja. .",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad",
journal = "Savremena poljoprivreda",
title = "Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review, Uslovi i dužina boravka u stočnom depou i njihov značaj za kvalitet mesa svinja",
pages = "145-138",
number = "1-2",
volume = "61",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925"
}
Baltić, M. Ž., Dokmanović, M., Karabasil, N., Hristov, S., Marković, R., Glamočlija, N.,& Todorović, M.. (2012). Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review. in Savremena poljoprivreda
Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 61(1-2), 138-145.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925
Baltić MŽ, Dokmanović M, Karabasil N, Hristov S, Marković R, Glamočlija N, Todorović M. Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review. in Savremena poljoprivreda. 2012;61(1-2):138-145.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925 .
Baltić, Milan Ž., Dokmanović, Marija, Karabasil, Nedjeljko, Hristov, Slavča, Marković, Radmila, Glamočlija, Nataša, Todorović, Milica, "Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review" in Savremena poljoprivreda, 61, no. 1-2 (2012):138-145,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925 .