@article{
author = "Veljović, Mile and Djordjević, Radovan and Despotović, Saša and Pecić, Sonja and Leskošek-Čukalović, Ida and Nedović, Viktor",
year = "2010",
abstract = "Since the beginning of the 1990s, a numerous epidemiological studies have been conducted to determine the correlation between consumption of food and beverages rich in phenolic compounds and reduction of the risk of degenerative diseases. The first positive results were obtained by examining the influence of moderate wine intake on the cardiovascular system. After that, a lot of studies investigated the impact of other beverages to the general health condition. The general conclusion is that the positive effects of beverages are strongly correlated with the total phenolic content. Red wines contain a greater amount of antioxidants compared with white wines and beers, and therefore show a significantly higher antioxidant capacity. However, besides the total content of antioxidants in beverages, their bioavailability, i.e., the ability of the organism to adopt them is also important. Unlike wine, beer polyphenols are easily adoptable, so, by consuming the same amount of alcohol, two drinks almost equally contribute to increasing the antioxidant potential of plasma. Due to the complexity of the products and a numerous of modes of antioxidant action, it is necessary to apply various methods to determine the antioxidant properties of these beverages., Od početka 1990-ih godina, brojne epidemiološke studije su vođene u cilju utvrđivanja korelacije između konzimiranja hrane i pića bogatih fenolnim jedinjenjima i smanjenja rizika od pojave degenerativnih oboljenja. Prvi pozitivni rezultati dobijeni su ispitivanjem uticaja umerenog konzumiranja vina na kardiovaskularni sistem, nakon čega su intenzivirana istraživanja uticaja i drugih pića na opšte zdravstveno stanje. Izveden je opšti zaključak da je pozitivno delovanje pića u korelaciji sa sadržajem polifenolnih jedinjenja. Crvena vina sadrže daleko veću količinu antioksidanasa u poređenju sa belim vinima i pivom, i shodno tome pokazuju i značajno veći antioksidativni kapacitet. Međutim, pored ukupnog sadržaja antioksidanasa u pićima, veoma važna je i njihova iskoristljivost, odnosno, mogućnost organizma da ih usvoji. Za razliku od vina, polifenoli piva su lako usvojivi, tako da, pri istom unosu alkohola, oba pića skoro u jednakoj meri doprinose povećanju antioksidativnog potencijala plazme. Usled kompleksnosti sastava proizvoda i velikog broja mehanizama delovanja antioksidanasa, potrebno je primeniti više različitih metoda pri utvrđivanju antioksidativnih karakteristika ovih pića.",
publisher = "Društvo za ishranu Srbije, Beograd",
journal = "Hrana i ishrana",
title = "Antioxidants in beer and wine: The study of the antioxidant capacity, Antioksidansi piva i vina i određivanje njihovog antioksidativnog kapaciteta",
pages = "33-29",
number = "3-4",
volume = "51",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2184"
}