@conference{
author = "Голијан Пантовић, Јелена and Димитријевић, Бојан and Горданић, Стефан",
year = "2022",
abstract = "Органска пољопривреда, као систем одрживе пољопривредне производње, омогућава
производњу здравствено безбедних, сертификованих намирница, не реметећи животну средину
и здравље биљака, животиња и људи. На глобалном нивоу, површине под органском биљном
производњом перманентно се увећавају, заузимајући 74,9 милиона хектара у 2020. години,
односно, 1,6% укупног пољопривредног земљишта. У Србији, у 2020. години органска биљна
производња одвијала се на површини од 20.970,75 ha, од чега највећи удео имају површине под
органским воћарским засадима (5.294,84 ha) и житом (3.623,15 ha). У органској производњи
жита примарно место заузима пшеница, са највећим уделом производних површина (1.436,51 ha,
тј. 40%). У овом раду су приказане промене у површинама под органском пшеницом у Србији, за
период од 2011. до 2020. године, на основу података Министарства пољопривреде и заштите
животне средине Републике Србије. Примењен је метод истраживања за столом.
Производња органске пшенице у периоду од 2011. до 2020. године имала је знатне варијације.
Највећа производња забележена је 2019. године, када су површине износиле 2.264,95 ha.
Регионална дистрибуција органске производње пшенице у Србији веома је разнолика. Највеће
површине налазе се у региону Војводине (1.800,49 ha), коју следе Јужна и Источна Србија са
425,56 ha.",
publisher = "Техничка школа са домом ученика "Никола Тесла" у Костолцу",
journal = "Зборник радова, XВИ саветовање „Одрживи развој Браничевског округа и енергетског комплекса Костолац“, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу. Пожаревац 2022, пп. 53-58.",
title = "ПРОИЗВОДЊА ОРГАНСКЕ ПШЕНИЦЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6739"
}