Filipović, Vladimir

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0002-2276-7371
  • Filipović, Vladimir (2)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita)

Dragumilo, Ana; Marković, Tatjana; Mrđan, Snežana; Filipović, Vladimir; Radanović, Dragoja; Vrbničanin, Sava; Božić, Dragana

(Herbološko društvo Srbije, 2021)

TY  - CONF
AU  - Dragumilo, Ana
AU  - Marković, Tatjana
AU  - Mrđan, Snežana
AU  - Filipović, Vladimir
AU  - Radanović, Dragoja
AU  - Vrbničanin, Sava
AU  - Božić, Dragana
PY  - 2021
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6661
AB  - Efekat različitih malčeva na korove se ogleda u mehaničkom pritisku na površinu
zemljišta onemogućavajući prodiranje svetlosti što utiče na klijanje i nicanje korova, a
samim tim i na njihovo suzbijanje. Pored toga, malč utiče i na vlažnost, temperaturu i
pH reakciju zemljišta, kao i na aktivnost mikroorganizama u površinskom sloju, čime
se daje prednost pitomoj nani da se brže razvije u odnosu na korov, koji predstavlja
jedan od glavnih problema u zasadu. Efikasnost malčeva zavisi od vrste materijala,
kao i debljine korišćenog sloja. S obzirom da u našoj zemlji ne postoji lista
registrovanih herbicida u ovom zasadu, mere suzbijanja korova se uglavnom
sprovode korišćenjem agrotehničkih, mehaničkih i fizičkih mera. Poljski ogled je
zasnovan na oglednom polju Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić",
južni Banat. Korišćeno je 14 malčeva i to 9 organskih (slama, kora bora, piljevina
bagrema, karton, iglice bora, kukuruzovina, kora bagrema, kompost 1, kompost 2) i 5
sintetičkih (biorazgradiva vodopropusna folija, pvc crna vodopropusna folija, pvc
srebrno-crna folija, pvc crna folija i tkana folija). Pitoma nana je zasnovana u jesen,
sadnjom stolona u redove (razmak od 0,7 m). Malčevi su postavljeni u rano proleće
naredne godine u vreme nicanja pitome nane. Organski malčevi su postavljani
međuredno, u širini od 0,5 m, a njihova debljina je varirala (između 5-10 cm) u
zavisnosti od konzistencije malča (osim kartona koji je postavljan u neprekidnom
jednoslojnom nizu). Sintetičke folije su prvo perforirane u prečniku od 10 cm, na
svakih 10 cm reda i postavljene duž redova u širini od 0,7 m. Primenjen je potpuno
randomizirani faktorijalni plan, u 6 ponavljanja, pri čemu je svaki bio podeljen u dva
podtretmana: a) korovi u zoni reda pitome nane su uklanjani plevljenjem tokom
trajanja ogleda i b) korovi uklonjeni tek pred žetvu nane. Površina jednog tretmana je
iznosla 7,2 m2. U ogledu su bile uključene i tri kontrole; K1 – korov plevljen i redno i
međuredno, K2 – korov plevljen samo međuredno, K3 – korov nije plevljen do
početka prve žetve nane. Najmanji prinos sveže mase nane (0,05 kg/m2) je dobijen u
varijanti K3, što potvrđuje pozitivno delovanje svih 14 malčeva na suzbijanje korova.
Najveći prinos sveže mase je dobijen u tretmanu sa srebrno-crnom folijom (1,02
kg/m2), što je nadmašilo i prinos u poređenju sa K1 (0,85 kg/m2), kao i redukcija
korova od 100%.
PB  - Herbološko društvo Srbije
C3  - XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta - Zbornik rezimea
T1  - Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita)
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6661
ER  - 
@conference{
author = "Dragumilo, Ana and Marković, Tatjana and Mrđan, Snežana and Filipović, Vladimir and Radanović, Dragoja and Vrbničanin, Sava and Božić, Dragana",
year = "2021",
abstract = "Efekat različitih malčeva na korove se ogleda u mehaničkom pritisku na površinu
zemljišta onemogućavajući prodiranje svetlosti što utiče na klijanje i nicanje korova, a
samim tim i na njihovo suzbijanje. Pored toga, malč utiče i na vlažnost, temperaturu i
pH reakciju zemljišta, kao i na aktivnost mikroorganizama u površinskom sloju, čime
se daje prednost pitomoj nani da se brže razvije u odnosu na korov, koji predstavlja
jedan od glavnih problema u zasadu. Efikasnost malčeva zavisi od vrste materijala,
kao i debljine korišćenog sloja. S obzirom da u našoj zemlji ne postoji lista
registrovanih herbicida u ovom zasadu, mere suzbijanja korova se uglavnom
sprovode korišćenjem agrotehničkih, mehaničkih i fizičkih mera. Poljski ogled je
zasnovan na oglednom polju Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić",
južni Banat. Korišćeno je 14 malčeva i to 9 organskih (slama, kora bora, piljevina
bagrema, karton, iglice bora, kukuruzovina, kora bagrema, kompost 1, kompost 2) i 5
sintetičkih (biorazgradiva vodopropusna folija, pvc crna vodopropusna folija, pvc
srebrno-crna folija, pvc crna folija i tkana folija). Pitoma nana je zasnovana u jesen,
sadnjom stolona u redove (razmak od 0,7 m). Malčevi su postavljeni u rano proleće
naredne godine u vreme nicanja pitome nane. Organski malčevi su postavljani
međuredno, u širini od 0,5 m, a njihova debljina je varirala (između 5-10 cm) u
zavisnosti od konzistencije malča (osim kartona koji je postavljan u neprekidnom
jednoslojnom nizu). Sintetičke folije su prvo perforirane u prečniku od 10 cm, na
svakih 10 cm reda i postavljene duž redova u širini od 0,7 m. Primenjen je potpuno
randomizirani faktorijalni plan, u 6 ponavljanja, pri čemu je svaki bio podeljen u dva
podtretmana: a) korovi u zoni reda pitome nane su uklanjani plevljenjem tokom
trajanja ogleda i b) korovi uklonjeni tek pred žetvu nane. Površina jednog tretmana je
iznosla 7,2 m2. U ogledu su bile uključene i tri kontrole; K1 – korov plevljen i redno i
međuredno, K2 – korov plevljen samo međuredno, K3 – korov nije plevljen do
početka prve žetve nane. Najmanji prinos sveže mase nane (0,05 kg/m2) je dobijen u
varijanti K3, što potvrđuje pozitivno delovanje svih 14 malčeva na suzbijanje korova.
Najveći prinos sveže mase je dobijen u tretmanu sa srebrno-crnom folijom (1,02
kg/m2), što je nadmašilo i prinos u poređenju sa K1 (0,85 kg/m2), kao i redukcija
korova od 100%.",
publisher = "Herbološko društvo Srbije",
journal = "XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta - Zbornik rezimea",
title = "Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita)",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6661"
}
Dragumilo, A., Marković, T., Mrđan, S., Filipović, V., Radanović, D., Vrbničanin, S.,& Božić, D.. (2021). Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita). in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta - Zbornik rezimea
Herbološko društvo Srbije..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6661
Dragumilo A, Marković T, Mrđan S, Filipović V, Radanović D, Vrbničanin S, Božić D. Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita). in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta - Zbornik rezimea. 2021;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6661 .
Dragumilo, Ana, Marković, Tatjana, Mrđan, Snežana, Filipović, Vladimir, Radanović, Dragoja, Vrbničanin, Sava, Božić, Dragana, "Uticaj malčeva na suzbijanje korova i prinos pitome nane (Mentha x piperita)" in XI Kongres o korovima i savetovanje o herbicidima i regulatorima rasta - Zbornik rezimea (2021),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6661 .

Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters

Sobot, Kosana; Laličić-Petronijević, Jovanka; Filipović, Vladimir; Nicetin, Milica; Filipović, Jelena; Popović, Ljiljana

(Budapest Univ Technology Economics, Budapest, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Sobot, Kosana
AU  - Laličić-Petronijević, Jovanka
AU  - Filipović, Vladimir
AU  - Nicetin, Milica
AU  - Filipović, Jelena
AU  - Popović, Ljiljana
PY  - 2019
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5119
AB  - Wild garlic generally improves strengths and regenerates the body and also helps in the treatment of various diseases. In this study the contribution of wild garlic osmotic dehydration process in sugar beet molasses on biscuits' quality parameters is investigated. Presented results showed that addition of osmotically dehydrated wild garlic in molasses impoved textural characteristics of biscuits by lowering hardness and increasing fracturability and also changed colour characteristics of biscuits. Chemical composition of biscuits with added osmotically dehydrated wild garlic was improved in comparison to the biscuits with added fresh wild garlic, where proteins, total sugars, celulose and ash compositions were increased in amounts of 1.86, 3.2, 15.8 and 5.76 % respectively. Addition of osmodehydrated wild garlic had provided higher Zn, Cu and Fe biscuits' content in comparison to the addition of fresh wild garlic, in amounts of 2.75, 15.33 and 15.84 % respectively. Developed mathematical models of biscuits quality parameters were statistically significant, while predicted and observed responses corresponded very well. In effort of obtaining new types of products, new application of known ingredients was proposed, allowing incorporation of sugar beet molasses' rich nutrient content in wheat products formulation.
PB  - Budapest Univ Technology Economics, Budapest
T2  - Periodica Polytechnica-Chemical Engineering
T1  - Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters
EP  - 507
IS  - 3
SP  - 499
VL  - 63
DO  - 10.3311/PPch.13268
ER  - 
@article{
author = "Sobot, Kosana and Laličić-Petronijević, Jovanka and Filipović, Vladimir and Nicetin, Milica and Filipović, Jelena and Popović, Ljiljana",
year = "2019",
abstract = "Wild garlic generally improves strengths and regenerates the body and also helps in the treatment of various diseases. In this study the contribution of wild garlic osmotic dehydration process in sugar beet molasses on biscuits' quality parameters is investigated. Presented results showed that addition of osmotically dehydrated wild garlic in molasses impoved textural characteristics of biscuits by lowering hardness and increasing fracturability and also changed colour characteristics of biscuits. Chemical composition of biscuits with added osmotically dehydrated wild garlic was improved in comparison to the biscuits with added fresh wild garlic, where proteins, total sugars, celulose and ash compositions were increased in amounts of 1.86, 3.2, 15.8 and 5.76 % respectively. Addition of osmodehydrated wild garlic had provided higher Zn, Cu and Fe biscuits' content in comparison to the addition of fresh wild garlic, in amounts of 2.75, 15.33 and 15.84 % respectively. Developed mathematical models of biscuits quality parameters were statistically significant, while predicted and observed responses corresponded very well. In effort of obtaining new types of products, new application of known ingredients was proposed, allowing incorporation of sugar beet molasses' rich nutrient content in wheat products formulation.",
publisher = "Budapest Univ Technology Economics, Budapest",
journal = "Periodica Polytechnica-Chemical Engineering",
title = "Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters",
pages = "507-499",
number = "3",
volume = "63",
doi = "10.3311/PPch.13268"
}
Sobot, K., Laličić-Petronijević, J., Filipović, V., Nicetin, M., Filipović, J.,& Popović, L.. (2019). Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters. in Periodica Polytechnica-Chemical Engineering
Budapest Univ Technology Economics, Budapest., 63(3), 499-507.
https://doi.org/10.3311/PPch.13268
Sobot K, Laličić-Petronijević J, Filipović V, Nicetin M, Filipović J, Popović L. Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters. in Periodica Polytechnica-Chemical Engineering. 2019;63(3):499-507.
doi:10.3311/PPch.13268 .
Sobot, Kosana, Laličić-Petronijević, Jovanka, Filipović, Vladimir, Nicetin, Milica, Filipović, Jelena, Popović, Ljiljana, "Contribution of Osmotically Dehydrated Wild Garlic on Biscuits' Quality Parameters" in Periodica Polytechnica-Chemical Engineering, 63, no. 3 (2019):499-507,
https://doi.org/10.3311/PPch.13268 . .
4
2
7