Vukojević, Dalibor

Link to this page

Authority KeyName Variants
66c615ec-2dd8-4adb-986f-f23c08111c88
  • Vukojević, Dalibor (8)
  • Vukojević, Dalibor B. (1)
Projects

Author's Bibliography

The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement

Marković, Zoran; Stanković, Marko; Živić, Ivana; Dulić, Zorka; Rašković, Božidar; Vukojević, Dalibor; Relić, Renata; Poleksić, Vesna

(2015)

TY  - CONF
AU  - Marković, Zoran
AU  - Stanković, Marko
AU  - Živić, Ivana
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Relić, Renata
AU  - Poleksić, Vesna
PY  - 2015
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5576
AB  - Jedna od najviše gajenih ciprinidnih vrsta riba u svetu je šaran. Gaji se u različitim sistemima, od ekstenzivnih do intenzivnih. Među brojnim načinima gajenja, poluintenzivna proizvodnja je apsolutno dominantna. Ovakva proizvodnja se bazira na kombinaciji prirodne i dodatne hrane. Prirodnom hranom se obezbeđuje proteini, ali i ostali potrebni sastojci neophodni za pravilan rast i razvoj ribljeg organizma, dok se dodatnom prihranom podmiruju energetske potrebe, ali i nedostajući proteini, minerali, vitamini, pre svega u periodima depresije prirodne hrane. Hrana za gajenog šarana  u velikoj meri utiče na proizvodne rezultate. Međutim hrana, iako veoma važna, samo je jedna karika u lancu bitnih ključnih tačaka od vodene njive do tanjira. Priprema ribnjačkih jezera pre nasada predstavlja važnu agrotehničku meru, a koja se često izostavlja, pre svega pri gajenju konzumnog šarana. Prezimljavanje ribnjačkog dna na suvom, tanjiranje, zakrečavanje, a potom đubrenje su od velikog uticaja na razvoj prirodne hrane, ali i na proces mineralizacije organskih materija u ribnjačkoj podlozi, kao i na dezinfekciju ribnjaka, čime se obezbeđuje povoljni ambijentalni uslovi za gajenje šarana. Izbor monokulture ili polikulture u velikoj meri može uticati na ostvarenje profita u poluintenzivnoj proizvodnji šarana, ne samo zahvaljujući maksimalnom iskorišćavanju prirodnih potencijala ribnjaka, već i zahvaljujući obezbeđivanju stabilnosti ribnjačkog ekosistema. Kvalitet šaranske mlađi za nasad jedna je od najvažnijih ključnih tačaka. Izbor mlađi dobijene od selekcionisanih matica predstavlja najbolji, a izbor mlađi iz divljeg mresta najlošiji izbor sa nepredvidivim rezultatima. Jedna od dilema je i da li u ribnjačkim objektima gajiti samo jednu uzrasnu kategoriju ili primeniti mešani nasad? Nasad dvogodišnje mlađi za gajenje konzumnog šarana koji je u toku prethodnog perioda bila bolesna zajedno sa jednomesečnom ili jednogodišnjom mlađi  predstavljaju loš tehnološki potez. Međutim, mešani nasad, predstavlja dobar izbor ukoliko želimo da maksimalno iskoristimo prirodnu hranu, kao i u ribnjačkim uslovima u kojima prihranu riba obavljamo peletiranom hranom. Nakon dobre pripreme ribnjačkog objekta, kao i izbora  mlađi za nasad  predstoji nam odluka kojom vrstom hrane prihranjivati šarana. Izbor žitarica u poluintenzivnoj proizvodnji  je opravdan u uslovima dobre razvijenosti prirodne hrane, želje da se proizvodi od 1 do 1,5 t/ha, kao i nemogućnosti plasmana veće količine ribe na tržište. Koncentrovane smeše su u prednosti kada se želi proizvesti više od 1,5 t/ha i šaran boljih nutritivnih svojstava. Od koncentrovanih, ekstrudinara hrana je po najvećem broju kriterijuma u prednosti u odnosu na peletiranu.Veoma je važno voditi računa i o činjenici da u različitim periodima proizvodne sezone (pre svega u zavisnosti od temperature i razvijenosti prirodne hrane) gajenom šaranu odgovora hrana različitog sastava (različitog sadržaja  proteina, ugljenih hidrata, vitamina, minerala). Jedan od ključnih faktora za dobre proizvodne rezultate je i potreba da se ribe sačuvaju od ihtiofagnih ptica, sisara, pa i čoveka. Pored odabira pravih tehnoloških postupaka stalno praćenje zdravstvenog stanja gajenog šarana, kao i preventivno delovanje su najbolji načini održavanja stabilnosti zdravstvenog stanja gajenih riba. Iako poluintenzivno gajenje šarana u pogledu dobrobiti riba, predstavlja jedan od oblika proizvodnje koji je najbliži idealnom, sam izlov, transport i skladištenje u prodavnicama živog šarana je period „pakla“ za ovu vrstu.  Otuda je neophodno posebnu pažnju posvetiti tehnologiji izlova i transporta šarana  u cilju unapređenja dobrobiti riba, a sa ciljem smanjenja stresa kod izlovljene šaranske mlađi, što će imati pozitivan efekat na smanjenje mortaliteta, održavanje dobrog zdravstvenog stanja u narednim periodima gajenja šarana, kao i samog kvaliteta mesa konzumnog šarana. Među poslednjim, ali za dalji razvoj šaranskog ribarstva jednim od ključnih faktora je način prometa šaranom. Promet živog šarana sa aspekta ekonomije predstavlja skup način, sa aspekta  dobrobiti riba nehuman, a sa aspekta praćenja trendova plasmana ribe zastareli i neusklađen način prodaje sa zahtevima savremenog kupca.
C3  - 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10
T1  - The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement
T1  - Šaran, od vodene njive do tanjira: ključne tačke u poluintenzivnoj proizvodnji i plasmanu
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5576
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Zoran and Stanković, Marko and Živić, Ivana and Dulić, Zorka and Rašković, Božidar and Vukojević, Dalibor and Relić, Renata and Poleksić, Vesna",
year = "2015",
abstract = "Jedna od najviše gajenih ciprinidnih vrsta riba u svetu je šaran. Gaji se u različitim sistemima, od ekstenzivnih do intenzivnih. Među brojnim načinima gajenja, poluintenzivna proizvodnja je apsolutno dominantna. Ovakva proizvodnja se bazira na kombinaciji prirodne i dodatne hrane. Prirodnom hranom se obezbeđuje proteini, ali i ostali potrebni sastojci neophodni za pravilan rast i razvoj ribljeg organizma, dok se dodatnom prihranom podmiruju energetske potrebe, ali i nedostajući proteini, minerali, vitamini, pre svega u periodima depresije prirodne hrane. Hrana za gajenog šarana  u velikoj meri utiče na proizvodne rezultate. Međutim hrana, iako veoma važna, samo je jedna karika u lancu bitnih ključnih tačaka od vodene njive do tanjira. Priprema ribnjačkih jezera pre nasada predstavlja važnu agrotehničku meru, a koja se često izostavlja, pre svega pri gajenju konzumnog šarana. Prezimljavanje ribnjačkog dna na suvom, tanjiranje, zakrečavanje, a potom đubrenje su od velikog uticaja na razvoj prirodne hrane, ali i na proces mineralizacije organskih materija u ribnjačkoj podlozi, kao i na dezinfekciju ribnjaka, čime se obezbeđuje povoljni ambijentalni uslovi za gajenje šarana. Izbor monokulture ili polikulture u velikoj meri može uticati na ostvarenje profita u poluintenzivnoj proizvodnji šarana, ne samo zahvaljujući maksimalnom iskorišćavanju prirodnih potencijala ribnjaka, već i zahvaljujući obezbeđivanju stabilnosti ribnjačkog ekosistema. Kvalitet šaranske mlađi za nasad jedna je od najvažnijih ključnih tačaka. Izbor mlađi dobijene od selekcionisanih matica predstavlja najbolji, a izbor mlađi iz divljeg mresta najlošiji izbor sa nepredvidivim rezultatima. Jedna od dilema je i da li u ribnjačkim objektima gajiti samo jednu uzrasnu kategoriju ili primeniti mešani nasad? Nasad dvogodišnje mlađi za gajenje konzumnog šarana koji je u toku prethodnog perioda bila bolesna zajedno sa jednomesečnom ili jednogodišnjom mlađi  predstavljaju loš tehnološki potez. Međutim, mešani nasad, predstavlja dobar izbor ukoliko želimo da maksimalno iskoristimo prirodnu hranu, kao i u ribnjačkim uslovima u kojima prihranu riba obavljamo peletiranom hranom. Nakon dobre pripreme ribnjačkog objekta, kao i izbora  mlađi za nasad  predstoji nam odluka kojom vrstom hrane prihranjivati šarana. Izbor žitarica u poluintenzivnoj proizvodnji  je opravdan u uslovima dobre razvijenosti prirodne hrane, želje da se proizvodi od 1 do 1,5 t/ha, kao i nemogućnosti plasmana veće količine ribe na tržište. Koncentrovane smeše su u prednosti kada se želi proizvesti više od 1,5 t/ha i šaran boljih nutritivnih svojstava. Od koncentrovanih, ekstrudinara hrana je po najvećem broju kriterijuma u prednosti u odnosu na peletiranu.Veoma je važno voditi računa i o činjenici da u različitim periodima proizvodne sezone (pre svega u zavisnosti od temperature i razvijenosti prirodne hrane) gajenom šaranu odgovora hrana različitog sastava (različitog sadržaja  proteina, ugljenih hidrata, vitamina, minerala). Jedan od ključnih faktora za dobre proizvodne rezultate je i potreba da se ribe sačuvaju od ihtiofagnih ptica, sisara, pa i čoveka. Pored odabira pravih tehnoloških postupaka stalno praćenje zdravstvenog stanja gajenog šarana, kao i preventivno delovanje su najbolji načini održavanja stabilnosti zdravstvenog stanja gajenih riba. Iako poluintenzivno gajenje šarana u pogledu dobrobiti riba, predstavlja jedan od oblika proizvodnje koji je najbliži idealnom, sam izlov, transport i skladištenje u prodavnicama živog šarana je period „pakla“ za ovu vrstu.  Otuda je neophodno posebnu pažnju posvetiti tehnologiji izlova i transporta šarana  u cilju unapređenja dobrobiti riba, a sa ciljem smanjenja stresa kod izlovljene šaranske mlađi, što će imati pozitivan efekat na smanjenje mortaliteta, održavanje dobrog zdravstvenog stanja u narednim periodima gajenja šarana, kao i samog kvaliteta mesa konzumnog šarana. Među poslednjim, ali za dalji razvoj šaranskog ribarstva jednim od ključnih faktora je način prometa šaranom. Promet živog šarana sa aspekta ekonomije predstavlja skup način, sa aspekta  dobrobiti riba nehuman, a sa aspekta praćenja trendova plasmana ribe zastareli i neusklađen način prodaje sa zahtevima savremenog kupca.",
journal = "7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10",
title = "The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement, Šaran, od vodene njive do tanjira: ključne tačke u poluintenzivnoj proizvodnji i plasmanu",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5576"
}
Marković, Z., Stanković, M., Živić, I., Dulić, Z., Rašković, B., Vukojević, D., Relić, R.,& Poleksić, V.. (2015). The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5576
Marković Z, Stanković M, Živić I, Dulić Z, Rašković B, Vukojević D, Relić R, Poleksić V. The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10. 2015;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5576 .
Marković, Zoran, Stanković, Marko, Živić, Ivana, Dulić, Zorka, Rašković, Božidar, Vukojević, Dalibor, Relić, Renata, Poleksić, Vesna, "The Carp, From the Aquatic Field to the Dish: Key Points in the Semi Intensive Production and Placement" in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 (2015),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5576 .

Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results

Relić, Renata; Rašković, Božidar; Vukojević, Dalibor; Stanković, Marko; Dulić, Zorka; Marković, Zoran; Poleksić, Vesna

(2015)

TY  - CONF
AU  - Relić, Renata
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Stanković, Marko
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Marković, Zoran
AU  - Poleksić, Vesna
PY  - 2015
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5604
AB  - Povrede i deformiteti predstavljaju pokazatelj narušene dobrobiti jer ukazuju na neodgovarajuće uslove gajenja i utiču na ponašanje, zdravstveno stanje i životni vek riba. Ove promene kod potrošača izazivaju odbojnost i mogu da smanje iskoristljivost ribljeg mesa. U ovom istraživanju utvrđeni su vrsta i karakter povreda i deformiteta na telu šaranske mlađi posle 96 dana boravka u tankovima sistema sa recirkulacijom vode (RAS). Mlađ je bila raspoređena u četiri gustine nasada: 1,31 kg/m3, 2,62 kg/m3, 3,94 kg/m3 i 5,24 kg/m3 (I, II, III i IV grupa). Grupa sa najmanjom gustinom nasada imala je najveću stopu preživljavanja (100%) i najmanje povreda i deformiteta. Povrede su najčešće uočene bočno, na sredini tela, kao i na repnom peraju. Prosečno su obuhvatale do 1% tela i na njihovu površinu, kao i na broj riba sa deformacijama nije uticala gustina nasada, (p > 0,05). Pojava deformitetea u različitim gustinama nasada kretala se od 1,60 to 6,92% (p  lt  0,05), a najčešće su zapažene lordoza i skraćenje gornje vilice. Detaljnije istraživanje karaktera i uzroka promena na telu može da doprinese pronalaženju optimalne gustine nasada za šaransku mlađ u tankovima, a time i poboljšanju proizvodnih rezultata i pružanju maksimalne zaštite njihove dobrobiti.
C3  - 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10
T1  - Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results
T1  - Povrede i deformiteti kod šaranske mlađi gajene u različitim gustinama nasada - preliminarni rezultati
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5604
ER  - 
@conference{
author = "Relić, Renata and Rašković, Božidar and Vukojević, Dalibor and Stanković, Marko and Dulić, Zorka and Marković, Zoran and Poleksić, Vesna",
year = "2015",
abstract = "Povrede i deformiteti predstavljaju pokazatelj narušene dobrobiti jer ukazuju na neodgovarajuće uslove gajenja i utiču na ponašanje, zdravstveno stanje i životni vek riba. Ove promene kod potrošača izazivaju odbojnost i mogu da smanje iskoristljivost ribljeg mesa. U ovom istraživanju utvrđeni su vrsta i karakter povreda i deformiteta na telu šaranske mlađi posle 96 dana boravka u tankovima sistema sa recirkulacijom vode (RAS). Mlađ je bila raspoređena u četiri gustine nasada: 1,31 kg/m3, 2,62 kg/m3, 3,94 kg/m3 i 5,24 kg/m3 (I, II, III i IV grupa). Grupa sa najmanjom gustinom nasada imala je najveću stopu preživljavanja (100%) i najmanje povreda i deformiteta. Povrede su najčešće uočene bočno, na sredini tela, kao i na repnom peraju. Prosečno su obuhvatale do 1% tela i na njihovu površinu, kao i na broj riba sa deformacijama nije uticala gustina nasada, (p > 0,05). Pojava deformitetea u različitim gustinama nasada kretala se od 1,60 to 6,92% (p  lt  0,05), a najčešće su zapažene lordoza i skraćenje gornje vilice. Detaljnije istraživanje karaktera i uzroka promena na telu može da doprinese pronalaženju optimalne gustine nasada za šaransku mlađ u tankovima, a time i poboljšanju proizvodnih rezultata i pružanju maksimalne zaštite njihove dobrobiti.",
journal = "7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10",
title = "Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results, Povrede i deformiteti kod šaranske mlađi gajene u različitim gustinama nasada - preliminarni rezultati",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5604"
}
Relić, R., Rašković, B., Vukojević, D., Stanković, M., Dulić, Z., Marković, Z.,& Poleksić, V.. (2015). Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5604
Relić R, Rašković B, Vukojević D, Stanković M, Dulić Z, Marković Z, Poleksić V. Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10. 2015;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5604 .
Relić, Renata, Rašković, Božidar, Vukojević, Dalibor, Stanković, Marko, Dulić, Zorka, Marković, Zoran, Poleksić, Vesna, "Injuries And Deformities In Common Carp Fingerlings Grown In Different Stocking Densities – Preliminary Results" in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 (2015),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5604 .

Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System

Živić, Ivana; Stanković, Marko; Marković, Zoran; Rašković, Božidar; Vukojević, Dalibor; Spasić, Milan; Poleksić, Vesna

(2013)

TY  - CONF
AU  - Živić, Ivana
AU  - Stanković, Marko
AU  - Marković, Zoran
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Spasić, Milan
AU  - Poleksić, Vesna
PY  - 2013
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5521
AB  - Regenerišući nefroni (RN) u bubregu se često koriste kao indikator zdravstvenog stanja riba. U ovom radu je evaluiran efekat stresa koji šarani doživljavaju na početku sezone gajenja na bubrege koristeći broj RN. Ribe su hranjene različitim tipovima dodate hrane i gajene tokom dve sezone u vodi različitog kvaliteta, ali nijedan od ovih faktora nije uticao na pojavu RN. Međutim, ukoliko se prati vremenski tok sezone gajenja, broj RN se smanjuje. Njihov broj je najviši u maju i junu, dok na kraju sezone gajenja uopšte nisu bili prisutni u bubregu riba.
C3  - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12
T1  - Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System
T1  - Efekat stresa na regeneraciju nefrona šarana gajenog u poluintenzivnom sistemu
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5521
ER  - 
@conference{
author = "Živić, Ivana and Stanković, Marko and Marković, Zoran and Rašković, Božidar and Vukojević, Dalibor and Spasić, Milan and Poleksić, Vesna",
year = "2013",
abstract = "Regenerišući nefroni (RN) u bubregu se često koriste kao indikator zdravstvenog stanja riba. U ovom radu je evaluiran efekat stresa koji šarani doživljavaju na početku sezone gajenja na bubrege koristeći broj RN. Ribe su hranjene različitim tipovima dodate hrane i gajene tokom dve sezone u vodi različitog kvaliteta, ali nijedan od ovih faktora nije uticao na pojavu RN. Međutim, ukoliko se prati vremenski tok sezone gajenja, broj RN se smanjuje. Njihov broj je najviši u maju i junu, dok na kraju sezone gajenja uopšte nisu bili prisutni u bubregu riba.",
journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12",
title = "Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System, Efekat stresa na regeneraciju nefrona šarana gajenog u poluintenzivnom sistemu",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5521"
}
Živić, I., Stanković, M., Marković, Z., Rašković, B., Vukojević, D., Spasić, M.,& Poleksić, V.. (2013). Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5521
Živić I, Stanković M, Marković Z, Rašković B, Vukojević D, Spasić M, Poleksić V. Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5521 .
Živić, Ivana, Stanković, Marko, Marković, Zoran, Rašković, Božidar, Vukojević, Dalibor, Spasić, Milan, Poleksić, Vesna, "Effect of Stress on Presence of Developing Nephrons of Common Carp Reared in Semiintensive System" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5521 .

Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture

Marković, Zoran; Stanković, Marko; Dulić, Zorka; Rašković, Božidar; Živić, Ivana; Spasić, Milan; Vukojević, Dalibor; Relić, Renata; Poleksić, Vesna

(2013)

TY  - CONF
AU  - Marković, Zoran
AU  - Stanković, Marko
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Živić, Ivana
AU  - Spasić, Milan
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Relić, Renata
AU  - Poleksić, Vesna
PY  - 2013
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5528
AB  - Šaranska proizvodnja u svetu poslednjih 60  godina ima trend rasta. U prvoj deceniji 21. veka  kreće  se između  2,8 i 3,4 miliona tona. Proizvodnja u Srbiji se u poslednjoj decenije kretala od 5 500 tona do preko 12 000 tona (mađi i konzuma).  Sa proizvodnjom  konzumnog šarana od blizu 1,3 kg (Marković et al. 2012) Srbija zauzima treću poziciju u proizvodnji šarana po glavi stanovnika u svetu, iza Češke Republike i Kine, odnosno na nivou Myanmara (Varadi 2010). Proizvodnja šarana sa pratećim vrstama (belim i sivim tolstolobikom, belim amurom i grabljivicama: somom, smuđom i štukom) se obavlja na oko 11 000 hektara, od ukupne površine od 14 000 hektara.   Broj šaranskih ribnjaka je oko 85, od kojih 25 ribnjaka čine 85% ukupnih površina koje su u eksploataciji. Proizvodnja se obavlja u poluintenzivnom sistemu (preko 95% ukupno porizvedenog šarana), zasnovanom na kombinaciji prirodne i dodatne hrane: žitarica i koncentovane hrane (ekstrudirane i peletirane).  Nivo proizvodnje poslednjih 3 godine je dvostruko veći od proizvodnje od pre deset godina. Povećanje proizvodnje je najpre usledilo sa privatizacijom ribnjaka (2003. godine) i unapređenjem upravljanja ribnjacima, a potom, od 2005. godine sve češćom zamenom žitarica sa kompletnom – pre svega ekstrudiranom hranom. 
Iako akvakultura u Srbiji, sa apsolutnom dominacijom proizvodnje šarana u njoj, danas predstavlja mali segment srpske (poljo)privrede,  gde u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i akvakulture promet ribom u poslednjoj deceniji čini svega 1 – 1,5% (podaci RZS)  potencijal za znatno veći doprinos šaranske proizvodnje u razvoju srpske (poljo)privrede je jako veliki. 
Resursi kojima Srbija raspolaže u šaranskoj proizvodnji su:
-Tradicija duža od 100 godina u proizvodnji, a a što podrazumeva nasleđivanje ribarskog zanata radnika kroz generacije zaposlenih na ribnjacima.
-Proizvodne površine (oko 3 000 ha) koji su van funkcije, a čijom rekonstrukcijom bi se proizovodnja šarana mogla povećati za preko 25%  (3 000 tona). 
-Više desetina hiljada hektara (po nekim procenama i preko 100 000 ha) zaslanjenih, zamočvarenih, pašnjačkih i drugih površina slabe plodnosti koje se ne koriste za druge namene, na kojima bi se mogle izgraditi nove površine pod šaranskim ribnjacima, a čija bi se plodnost značajno unapredila nakon 2 do 3 decenija ribnjačkog korišćanja.
- Raspoloživa građevinska operativa i ljudska radna snaga za izgradnju, a potom za rad na ribnjaku i njegovo održavanje.  
- Postojanje domaćih sirovina, prerađivačkih kapaciteta (nekoliko puta većih od trenutno korišćenih) za proizvodnju ekstrudirane hrane za šarana, kao i resursa za unapređivanje kvaliteta  hrane za ribe, čime bi sadašnji izvoz žitarica mogao biti delom zamenjen hranom za ribe ili samom ribom.
- Mogućnost proizvodnje daleko veće količine kvalitetne mlađi (larvi) šarana od sadašnje.
- Šaranski ribnjak predstavlja stanište ugroženih i retkih vrsta ptica i sisara, kao i resurs za: proizvodnju zooplanktona, gajenje ukrasnih i korisnih vodenih biljaka, lov, ribolov, ispašu ovaca i goveda,  ugostiteljstvo i turizam...
- Ribnjak baziran na iskorišćavanju prirodne produkcije (zooplanktona i faune dna), predstavlja racionalni oblik korišćenja obnovljivih prirodnih resursa u procesu proizvodnje usklađene sa dobrobiti životinja,  a čime se stvara ekološki „bio”ili „eko”proizvod  - šaran, visoke hranljive vrednosti.
- Šaran je pogodan za unapređenje kvaliteta mesa, sa mogućnošću povećanja nivoa proteina, smanjenja nivoa masti, unapređenja kvaliteta masti u smislu povećanja sadržaja omega 3 masnih kiselina i poboljšavanja odnosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina.
-  Šaran se tradicionalno koristi u ishrani stanovništva u Srbiji, ali i više evorpskih zemalja.  
Da bi se navedeni resursi aktivirali neophodno je: 
- Informisanje političara i ekonomista o značaju šaranskih ribnjaka za poboljšanje kvaliteta zemljišta slabe plodnosti i njihovog korišćenja za unapređenje kvaliteta zahvaćenih voda.
- Podsticanje relevantnih institucija za uvođenje stimulativnih i podsticajnih mera za izgradnju ribnjaka, gajenje šarana, njegovu preradu i konzumiranje.
- Izrada strategije razvoja ribarstva (akvakulture) za duži vremenski period. 
-Stalno jačanje istraživačkih resursa (materijalnih i ljudskih) i podsticanje istraživačkih programa sa ciljem unapređivanja proizvodnje i  kvaliteta ribljeg mesa. 
- Podsticanje proizvodnje i izvoza ekstrudirane hrane za ribe,  ribe i proizvoda od ribe (šarana) umesto sadašnjeg izvoza žitarica.
- Promovisanje značaja šaranskih ribnjaka kao staništa brojnih zaštićenih  biljnih i životinjskih vrsta.
- Stalno unapređenje saradnje i stvaranje mreža između naučnih institucija i proizvođača šarana u zemlji i sa drugim institucijama u Evropi i svetu.
-Promocija šaranskih ribnjaka kao zanimljivih destinacija za odmor od svakodnevnog stresnog života savremenog čoveka nastanjenog u gradovima i rekreaciju (veslanje, ribolov, lov, šetnju, posmatranje ptica...) usklađenu sa prirodnim okruženjem.
- Stvaranje atraktivnih prehrambenih artikala, što bližih tanjiru (kroz jačanje preradjivačke industrije), uz isticanje nutritivnih vrednosti šarana.
- Unapređenje načina plasmana riba, umesto živog šarana ponuda čitavog spektra primamljivih polupreradjevina i preradjevina od šarana.
- Kontinuirana promocija i reklamiranje kvaliteta ribljeg mesa (sa težištem na domaći proizvod – šarana) i njegovog korišćenja u preventivnoj svrsi od niza bolesti (kardiovaskularnih, kancerogenih, dijabetisa) kao i u pravilnom razvoju dece i omladine.
- Organizovan nastup srpskih proizvodjača šarana na sajmovima i u pregovorima sa potencijalnim kupcima (velikim trgovačkim lancima prodajnih objekata)
- Isticanje „bio” i „eko” prednosti mesa šarana u odnosu na brojne konkurentske proizvode
C3  - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12
T1  - Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture
T1  - Šaranska proizvodnja – u funkciji razvoja (poljo)privrede u Srbiji
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5528
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Zoran and Stanković, Marko and Dulić, Zorka and Rašković, Božidar and Živić, Ivana and Spasić, Milan and Vukojević, Dalibor and Relić, Renata and Poleksić, Vesna",
year = "2013",
abstract = "Šaranska proizvodnja u svetu poslednjih 60  godina ima trend rasta. U prvoj deceniji 21. veka  kreće  se između  2,8 i 3,4 miliona tona. Proizvodnja u Srbiji se u poslednjoj decenije kretala od 5 500 tona do preko 12 000 tona (mađi i konzuma).  Sa proizvodnjom  konzumnog šarana od blizu 1,3 kg (Marković et al. 2012) Srbija zauzima treću poziciju u proizvodnji šarana po glavi stanovnika u svetu, iza Češke Republike i Kine, odnosno na nivou Myanmara (Varadi 2010). Proizvodnja šarana sa pratećim vrstama (belim i sivim tolstolobikom, belim amurom i grabljivicama: somom, smuđom i štukom) se obavlja na oko 11 000 hektara, od ukupne površine od 14 000 hektara.   Broj šaranskih ribnjaka je oko 85, od kojih 25 ribnjaka čine 85% ukupnih površina koje su u eksploataciji. Proizvodnja se obavlja u poluintenzivnom sistemu (preko 95% ukupno porizvedenog šarana), zasnovanom na kombinaciji prirodne i dodatne hrane: žitarica i koncentovane hrane (ekstrudirane i peletirane).  Nivo proizvodnje poslednjih 3 godine je dvostruko veći od proizvodnje od pre deset godina. Povećanje proizvodnje je najpre usledilo sa privatizacijom ribnjaka (2003. godine) i unapređenjem upravljanja ribnjacima, a potom, od 2005. godine sve češćom zamenom žitarica sa kompletnom – pre svega ekstrudiranom hranom. 
Iako akvakultura u Srbiji, sa apsolutnom dominacijom proizvodnje šarana u njoj, danas predstavlja mali segment srpske (poljo)privrede,  gde u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, šumarstva i akvakulture promet ribom u poslednjoj deceniji čini svega 1 – 1,5% (podaci RZS)  potencijal za znatno veći doprinos šaranske proizvodnje u razvoju srpske (poljo)privrede je jako veliki. 
Resursi kojima Srbija raspolaže u šaranskoj proizvodnji su:
-Tradicija duža od 100 godina u proizvodnji, a a što podrazumeva nasleđivanje ribarskog zanata radnika kroz generacije zaposlenih na ribnjacima.
-Proizvodne površine (oko 3 000 ha) koji su van funkcije, a čijom rekonstrukcijom bi se proizovodnja šarana mogla povećati za preko 25%  (3 000 tona). 
-Više desetina hiljada hektara (po nekim procenama i preko 100 000 ha) zaslanjenih, zamočvarenih, pašnjačkih i drugih površina slabe plodnosti koje se ne koriste za druge namene, na kojima bi se mogle izgraditi nove površine pod šaranskim ribnjacima, a čija bi se plodnost značajno unapredila nakon 2 do 3 decenija ribnjačkog korišćanja.
- Raspoloživa građevinska operativa i ljudska radna snaga za izgradnju, a potom za rad na ribnjaku i njegovo održavanje.  
- Postojanje domaćih sirovina, prerađivačkih kapaciteta (nekoliko puta većih od trenutno korišćenih) za proizvodnju ekstrudirane hrane za šarana, kao i resursa za unapređivanje kvaliteta  hrane za ribe, čime bi sadašnji izvoz žitarica mogao biti delom zamenjen hranom za ribe ili samom ribom.
- Mogućnost proizvodnje daleko veće količine kvalitetne mlađi (larvi) šarana od sadašnje.
- Šaranski ribnjak predstavlja stanište ugroženih i retkih vrsta ptica i sisara, kao i resurs za: proizvodnju zooplanktona, gajenje ukrasnih i korisnih vodenih biljaka, lov, ribolov, ispašu ovaca i goveda,  ugostiteljstvo i turizam...
- Ribnjak baziran na iskorišćavanju prirodne produkcije (zooplanktona i faune dna), predstavlja racionalni oblik korišćenja obnovljivih prirodnih resursa u procesu proizvodnje usklađene sa dobrobiti životinja,  a čime se stvara ekološki „bio”ili „eko”proizvod  - šaran, visoke hranljive vrednosti.
- Šaran je pogodan za unapređenje kvaliteta mesa, sa mogućnošću povećanja nivoa proteina, smanjenja nivoa masti, unapređenja kvaliteta masti u smislu povećanja sadržaja omega 3 masnih kiselina i poboljšavanja odnosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina.
-  Šaran se tradicionalno koristi u ishrani stanovništva u Srbiji, ali i više evorpskih zemalja.  
Da bi se navedeni resursi aktivirali neophodno je: 
- Informisanje političara i ekonomista o značaju šaranskih ribnjaka za poboljšanje kvaliteta zemljišta slabe plodnosti i njihovog korišćenja za unapređenje kvaliteta zahvaćenih voda.
- Podsticanje relevantnih institucija za uvođenje stimulativnih i podsticajnih mera za izgradnju ribnjaka, gajenje šarana, njegovu preradu i konzumiranje.
- Izrada strategije razvoja ribarstva (akvakulture) za duži vremenski period. 
-Stalno jačanje istraživačkih resursa (materijalnih i ljudskih) i podsticanje istraživačkih programa sa ciljem unapređivanja proizvodnje i  kvaliteta ribljeg mesa. 
- Podsticanje proizvodnje i izvoza ekstrudirane hrane za ribe,  ribe i proizvoda od ribe (šarana) umesto sadašnjeg izvoza žitarica.
- Promovisanje značaja šaranskih ribnjaka kao staništa brojnih zaštićenih  biljnih i životinjskih vrsta.
- Stalno unapređenje saradnje i stvaranje mreža između naučnih institucija i proizvođača šarana u zemlji i sa drugim institucijama u Evropi i svetu.
-Promocija šaranskih ribnjaka kao zanimljivih destinacija za odmor od svakodnevnog stresnog života savremenog čoveka nastanjenog u gradovima i rekreaciju (veslanje, ribolov, lov, šetnju, posmatranje ptica...) usklađenu sa prirodnim okruženjem.
- Stvaranje atraktivnih prehrambenih artikala, što bližih tanjiru (kroz jačanje preradjivačke industrije), uz isticanje nutritivnih vrednosti šarana.
- Unapređenje načina plasmana riba, umesto živog šarana ponuda čitavog spektra primamljivih polupreradjevina i preradjevina od šarana.
- Kontinuirana promocija i reklamiranje kvaliteta ribljeg mesa (sa težištem na domaći proizvod – šarana) i njegovog korišćenja u preventivnoj svrsi od niza bolesti (kardiovaskularnih, kancerogenih, dijabetisa) kao i u pravilnom razvoju dece i omladine.
- Organizovan nastup srpskih proizvodjača šarana na sajmovima i u pregovorima sa potencijalnim kupcima (velikim trgovačkim lancima prodajnih objekata)
- Isticanje „bio” i „eko” prednosti mesa šarana u odnosu na brojne konkurentske proizvode",
journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12",
title = "Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture, Šaranska proizvodnja – u funkciji razvoja (poljo)privrede u Srbiji",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5528"
}
Marković, Z., Stanković, M., Dulić, Z., Rašković, B., Živić, I., Spasić, M., Vukojević, D., Relić, R.,& Poleksić, V.. (2013). Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5528
Marković Z, Stanković M, Dulić Z, Rašković B, Živić I, Spasić M, Vukojević D, Relić R, Poleksić V. Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5528 .
Marković, Zoran, Stanković, Marko, Dulić, Zorka, Rašković, Božidar, Živić, Ivana, Spasić, Milan, Vukojević, Dalibor, Relić, Renata, Poleksić, Vesna, "Carp Production in Service of Reinforcement of Serbian Agriculture" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5528 .

Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice

Poleksić, Vesna; Dulić, Zorka; Stanković, Marko; Rašković, Božidar; Spasić, Milan; Vukojević, Dalibor; Marković, Zoran

(2013)

TY  - CONF
AU  - Poleksić, Vesna
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Stanković, Marko
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Spasić, Milan
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Marković, Zoran
PY  - 2013
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5529
AB  - U radu je opisana implementacija reforme visokog obrazovanja za Ribarstvo/Akvakulturu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Proces stvaranja novih kurseva vezanih za vodene ekosisteme, njihovu zaštitu i eksploataciju i definisanje kompetencija studenata za akvakulturu na svim nivoima visokog obrazovanja (osnovne, diplomske, specijalističke i doktorske studije) omogućen je unapređenjem obrazovnih i istraživačkih objekata i sredstava, kao i bliskom komunikacijom sa proizvođačima ribe i ostalim interesnim grupama vezanim za gajenje riba.
C3  - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12
T1  - Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice
T1  - Visoko obrazovanje za akvakulturu/ribarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu: implementacija prve “bolonjske” reforme – povezivanje teorije i prakse
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5529
ER  - 
@conference{
author = "Poleksić, Vesna and Dulić, Zorka and Stanković, Marko and Rašković, Božidar and Spasić, Milan and Vukojević, Dalibor and Marković, Zoran",
year = "2013",
abstract = "U radu je opisana implementacija reforme visokog obrazovanja za Ribarstvo/Akvakulturu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Proces stvaranja novih kurseva vezanih za vodene ekosisteme, njihovu zaštitu i eksploataciju i definisanje kompetencija studenata za akvakulturu na svim nivoima visokog obrazovanja (osnovne, diplomske, specijalističke i doktorske studije) omogućen je unapređenjem obrazovnih i istraživačkih objekata i sredstava, kao i bliskom komunikacijom sa proizvođačima ribe i ostalim interesnim grupama vezanim za gajenje riba.",
journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12",
title = "Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice, Visoko obrazovanje za akvakulturu/ribarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu: implementacija prve “bolonjske” reforme – povezivanje teorije i prakse",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5529"
}
Poleksić, V., Dulić, Z., Stanković, M., Rašković, B., Spasić, M., Vukojević, D.,& Marković, Z.. (2013). Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5529
Poleksić V, Dulić Z, Stanković M, Rašković B, Spasić M, Vukojević D, Marković Z. Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5529 .
Poleksić, Vesna, Dulić, Zorka, Stanković, Marko, Rašković, Božidar, Spasić, Milan, Vukojević, Dalibor, Marković, Zoran, "Higher Education for Aquaculture/Fishery at the Faculty of Agriculture University of Belgrade: Implementation of the First Bologna Reform – Linking Theory and Practice" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5529 .

Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout

Stanković, Marko; Ljubobratović, Uroš; Lakić, Nada; Dulić, Zorka; Spasić, Milan; Vukojević, Dalibor; Gruberinić, Dajana; Marković, Milan; Marković, Zoran

(2013)

TY  - CONF
AU  - Stanković, Marko
AU  - Ljubobratović, Uroš
AU  - Lakić, Nada
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Spasić, Milan
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Gruberinić, Dajana
AU  - Marković, Milan
AU  - Marković, Zoran
PY  - 2013
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5515
AB  - U uslovima intenzivnog gajenja kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss), troškovi ishrane čine 50 do 70% ukupnih troškova u proizvodnji. Tokom višegodišnjih istraživanja, došlo se do zaključaka da proteinska hraniva biljnog porekla u određenoj meri mogu da zamene riblje brašno (FM) i smanje troškove proizvodnje. Najčešće korišćeni biljni proteini u ishrani riba su sojini proizvodi. Međutim, uspešnost zamene ribljeg brašna zavisi od vrste ribe koja se gaji, uzrasta riba kao i tipa korišćenog sojinog proizvoda. Kao jedan od boljih alternativnih izvora proteina navodi se sojin proteinski koncretat (SPC). SPC se dobija ekstrakcijom proteina iz sojinog brašna i sadrži oko 70% proteina. U akvakulturi predstavlja dobru zamenu za riblje brašno, jer sadržaj i svarljivost proteina u SPC su slični kao u FM. Neutralnog je ukusa i standardno je dobrog kvaliteta u odnosu na promenljiv kvalitet FM.
Istraživanje je sprovedeno u „Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju“ ODPF Radmilovac. Mlađ kalifornijske pastrmke, prosečne nasadne mase 33,62g, hranjena je smešama koncentrata (44/20 Extra, proizvođača Veterinarski zavod Subotica) sa različitim procentualnim učešćem FM:SPC, i to: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 i 0:100.
Na osnovu dobijenih rezultata, nakon 60 dana hranjenja riba smešama koncentrata sa različitim učešćem FM i SPC, mogu se konstatovati statistički vrlo značajne razlike u masi i dužini tela. Najbolju završnu masu, kao i BWG, SGR, TGC i FER uz najmanji FCR imale su ribe hranjene smešom gde je odnos FM:SPC bio 75:25. Nasuprot tome, ribe hranjene smešom koncentrata bez učešća FM, imale su statistički vrlo značajno niže vrednosti BWG, SGR, TGC i FER, pri čemu je FCR bio statistički vrlo značajno veći nego upotrebom drugih smeša.
Dobijeni rezultati ukazuju da je u ishrani mlađi kalifornijske pastrmke najopravdanije koristiti smešu u kojoj je odnos FM:SPC bio 75:25, kako zbog proizvodnih rezultata tako i zbog smanjenja cene koštanja samog proizvoda.
C3  - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12
T1  - Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout
T1  - Mogućnost zamene ribljeg brašna sojinim koncentratom u ishrani pastrmke
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5515
ER  - 
@conference{
author = "Stanković, Marko and Ljubobratović, Uroš and Lakić, Nada and Dulić, Zorka and Spasić, Milan and Vukojević, Dalibor and Gruberinić, Dajana and Marković, Milan and Marković, Zoran",
year = "2013",
abstract = "U uslovima intenzivnog gajenja kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss), troškovi ishrane čine 50 do 70% ukupnih troškova u proizvodnji. Tokom višegodišnjih istraživanja, došlo se do zaključaka da proteinska hraniva biljnog porekla u određenoj meri mogu da zamene riblje brašno (FM) i smanje troškove proizvodnje. Najčešće korišćeni biljni proteini u ishrani riba su sojini proizvodi. Međutim, uspešnost zamene ribljeg brašna zavisi od vrste ribe koja se gaji, uzrasta riba kao i tipa korišćenog sojinog proizvoda. Kao jedan od boljih alternativnih izvora proteina navodi se sojin proteinski koncretat (SPC). SPC se dobija ekstrakcijom proteina iz sojinog brašna i sadrži oko 70% proteina. U akvakulturi predstavlja dobru zamenu za riblje brašno, jer sadržaj i svarljivost proteina u SPC su slični kao u FM. Neutralnog je ukusa i standardno je dobrog kvaliteta u odnosu na promenljiv kvalitet FM.
Istraživanje je sprovedeno u „Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju“ ODPF Radmilovac. Mlađ kalifornijske pastrmke, prosečne nasadne mase 33,62g, hranjena je smešama koncentrata (44/20 Extra, proizvođača Veterinarski zavod Subotica) sa različitim procentualnim učešćem FM:SPC, i to: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 i 0:100.
Na osnovu dobijenih rezultata, nakon 60 dana hranjenja riba smešama koncentrata sa različitim učešćem FM i SPC, mogu se konstatovati statistički vrlo značajne razlike u masi i dužini tela. Najbolju završnu masu, kao i BWG, SGR, TGC i FER uz najmanji FCR imale su ribe hranjene smešom gde je odnos FM:SPC bio 75:25. Nasuprot tome, ribe hranjene smešom koncentrata bez učešća FM, imale su statistički vrlo značajno niže vrednosti BWG, SGR, TGC i FER, pri čemu je FCR bio statistički vrlo značajno veći nego upotrebom drugih smeša.
Dobijeni rezultati ukazuju da je u ishrani mlađi kalifornijske pastrmke najopravdanije koristiti smešu u kojoj je odnos FM:SPC bio 75:25, kako zbog proizvodnih rezultata tako i zbog smanjenja cene koštanja samog proizvoda.",
journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12",
title = "Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout, Mogućnost zamene ribljeg brašna sojinim koncentratom u ishrani pastrmke",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5515"
}
Stanković, M., Ljubobratović, U., Lakić, N., Dulić, Z., Spasić, M., Vukojević, D., Gruberinić, D., Marković, M.,& Marković, Z.. (2013). Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5515
Stanković M, Ljubobratović U, Lakić N, Dulić Z, Spasić M, Vukojević D, Gruberinić D, Marković M, Marković Z. Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5515 .
Stanković, Marko, Ljubobratović, Uroš, Lakić, Nada, Dulić, Zorka, Spasić, Milan, Vukojević, Dalibor, Gruberinić, Dajana, Marković, Milan, Marković, Zoran, "Possible Replacement of Fish Meal by Soy Concentrate in Feed for Trout" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5515 .

Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain Of Carp Juveniles Reared In Tanks

Stanković, Marko; Poleksić, Vesna; Spasić, Vesna; Vukojević, Dalibor; Lakić, Nada; Relić, Renata; Marković, Zoran

(2011)

TY  - CONF
AU  - Stanković, Marko
AU  - Poleksić, Vesna
AU  - Spasić, Vesna
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Lakić, Nada
AU  - Relić, Renata
AU  - Marković, Zoran
PY  - 2011
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5508
AB  - Šaran se gaji u sva tri sistema: ekstenzivni, poluintenzivni i intenzivni. Za razliku od ekstenzivnog gde je prirast ribe isključivo zavistan od prirodne hrane, poluintenzivni i intenzivan sistem gajenja riba su bazirani na delimičnoj, odnosno potpunoj zavisnosti od dodatne hrane. 
Kako tokom sezone gajenja, prirodna hrana u ribnjacima sa poluintenzivnim sistemom ima veoma izražen sezonalni karakter, u periodu sa optimalnim temperaturama za rast šarana (od sredine juna pa do kraja avgusta) prirast je u najvećoj meri zavistan od vrste i količine dodatne hrane. Sa ekonomskog, ali i ekološkog aspekta važno je obezbediti hranu koja će rezultirati niskim koeficijentom konverzije, visokim tempom rasta, dobrim zdravstvenim stanjem gajenih riba, visokim kvalitetom finalnog proizvoda, tj. ribljeg mesa i što manjim opterećenjem vodene sredine organskim materijama, fosforom i azotom. Od velike važnosti je i obezbeđivanje adekvatne količine dodatne hrane, odnosno ne dozvoliti da količina hrane bude manja od potreba gajene ribe, ali i ne preterati sa količinom koja od strane riba neće biti racionaln iskorišćena i time smanjiti profitabilnost gajenja riba. U cilju određivanja optimalnog procenta hrane u odnosu na ihtiomasu gajene mlađi šarana urađen je ovaj rad. 
Eksperiment je realizovan u Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu tokom 90 dana. Za prihranu šaranske mlađi korišćena je ekstrudirana hrana sa 38% proteina i 8% masti proizvođača Vetrinarski zavod «Subotica», veličine peleta 2 mm. Eksperiment je realizovan u 4 tretmana sa po 3 ponavljanja. Tretmani su se razlikovali po procentualnom učešću količine hrane u odnosu na ihtiomasu u tanku na početku svakog tridesetodnevnog perioda. U prvom tretmanu je dnevni obrok riba 2%, u drugom 3%, u trećem 4%, dok su ribe u tretmanu četiri hranjene sa 5% hrane  u odnosu na ihtiomasu.
U svaki od 12 nezavisnih tankova nakon perioda adaptacije, nasađeno je po 40 jedinki šarana, prosečne mase 6,41 do 6,47 g. Hranjenje riba je obavljano svakodnevno upotrebom hranilica sa trakom. 
Na osnovu prosečnih masa riba po periodima i na kraju eksperimenta, statističkom analizom je ustanovljeno da postoje vrlo značajne razlike u prirastu u zavisnosti od dnevnog obroka. Ribe hranjene sa 5% hrane u odnosu na ihtiomasu ostvarivale su statistički značajno veći prirast u odnosu na ribe hranjene sa 2, 3 i 4% hrane. Korišćenjem ovog rezultata se otklanja dilema koja je količina hrane za prihranu gajene šaranske mlađi optimalna tokom gajenja šaranske mlađi u prvoj godini. Pored najboljeg prirasta, šaranska mlađ hranjena sa 5% hrane je imala i najbolji faktor kondicije, specifičnu stopu rasta, kao i termalni koeficijent rasta. U odnosu na ribe hranjene sa 3 i 4% hrane, mlađ hranjena sa 5% je imala nešto veći koeficijent konverzije (za oko 10%), međutim imajući u vidu značajnu razliku u prirastu između svake od 4 hrane, ovo povećanje koeficijenta konverzije je ekonomski opravdano.
C3  - 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,
T1  - Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain  Of Carp Juveniles Reared In Tanks
T1  - Uticaj količina hrane na prirast šaranske mlađi u tankovima
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5508
ER  - 
@conference{
author = "Stanković, Marko and Poleksić, Vesna and Spasić, Vesna and Vukojević, Dalibor and Lakić, Nada and Relić, Renata and Marković, Zoran",
year = "2011",
abstract = "Šaran se gaji u sva tri sistema: ekstenzivni, poluintenzivni i intenzivni. Za razliku od ekstenzivnog gde je prirast ribe isključivo zavistan od prirodne hrane, poluintenzivni i intenzivan sistem gajenja riba su bazirani na delimičnoj, odnosno potpunoj zavisnosti od dodatne hrane. 
Kako tokom sezone gajenja, prirodna hrana u ribnjacima sa poluintenzivnim sistemom ima veoma izražen sezonalni karakter, u periodu sa optimalnim temperaturama za rast šarana (od sredine juna pa do kraja avgusta) prirast je u najvećoj meri zavistan od vrste i količine dodatne hrane. Sa ekonomskog, ali i ekološkog aspekta važno je obezbediti hranu koja će rezultirati niskim koeficijentom konverzije, visokim tempom rasta, dobrim zdravstvenim stanjem gajenih riba, visokim kvalitetom finalnog proizvoda, tj. ribljeg mesa i što manjim opterećenjem vodene sredine organskim materijama, fosforom i azotom. Od velike važnosti je i obezbeđivanje adekvatne količine dodatne hrane, odnosno ne dozvoliti da količina hrane bude manja od potreba gajene ribe, ali i ne preterati sa količinom koja od strane riba neće biti racionaln iskorišćena i time smanjiti profitabilnost gajenja riba. U cilju određivanja optimalnog procenta hrane u odnosu na ihtiomasu gajene mlađi šarana urađen je ovaj rad. 
Eksperiment je realizovan u Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju, Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu tokom 90 dana. Za prihranu šaranske mlađi korišćena je ekstrudirana hrana sa 38% proteina i 8% masti proizvođača Vetrinarski zavod «Subotica», veličine peleta 2 mm. Eksperiment je realizovan u 4 tretmana sa po 3 ponavljanja. Tretmani su se razlikovali po procentualnom učešću količine hrane u odnosu na ihtiomasu u tanku na početku svakog tridesetodnevnog perioda. U prvom tretmanu je dnevni obrok riba 2%, u drugom 3%, u trećem 4%, dok su ribe u tretmanu četiri hranjene sa 5% hrane  u odnosu na ihtiomasu.
U svaki od 12 nezavisnih tankova nakon perioda adaptacije, nasađeno je po 40 jedinki šarana, prosečne mase 6,41 do 6,47 g. Hranjenje riba je obavljano svakodnevno upotrebom hranilica sa trakom. 
Na osnovu prosečnih masa riba po periodima i na kraju eksperimenta, statističkom analizom je ustanovljeno da postoje vrlo značajne razlike u prirastu u zavisnosti od dnevnog obroka. Ribe hranjene sa 5% hrane u odnosu na ihtiomasu ostvarivale su statistički značajno veći prirast u odnosu na ribe hranjene sa 2, 3 i 4% hrane. Korišćenjem ovog rezultata se otklanja dilema koja je količina hrane za prihranu gajene šaranske mlađi optimalna tokom gajenja šaranske mlađi u prvoj godini. Pored najboljeg prirasta, šaranska mlađ hranjena sa 5% hrane je imala i najbolji faktor kondicije, specifičnu stopu rasta, kao i termalni koeficijent rasta. U odnosu na ribe hranjene sa 3 i 4% hrane, mlađ hranjena sa 5% je imala nešto veći koeficijent konverzije (za oko 10%), međutim imajući u vidu značajnu razliku u prirastu između svake od 4 hrane, ovo povećanje koeficijenta konverzije je ekonomski opravdano.",
journal = "5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,",
title = "Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain  Of Carp Juveniles Reared In Tanks, Uticaj količina hrane na prirast šaranske mlađi u tankovima",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5508"
}
Stanković, M., Poleksić, V., Spasić, V., Vukojević, D., Lakić, N., Relić, R.,& Marković, Z.. (2011). Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain  Of Carp Juveniles Reared In Tanks. in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5508
Stanković M, Poleksić V, Spasić V, Vukojević D, Lakić N, Relić R, Marković Z. Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain  Of Carp Juveniles Reared In Tanks. in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,. 2011;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5508 .
Stanković, Marko, Poleksić, Vesna, Spasić, Vesna, Vukojević, Dalibor, Lakić, Nada, Relić, Renata, Marković, Zoran, "Effects Of Feed Quantity On The Weight Gain  Of Carp Juveniles Reared In Tanks" in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, (2011),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5508 .

Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry

Živić, Ivana; Trbović, Dejana; Živić, Miroslav; Bjelanović, Katarina; Stanković, Marko; Vukojević, Dalibor; Marković, Zoran

(2011)

TY  - CONF
AU  - Živić, Ivana
AU  - Trbović, Dejana
AU  - Živić, Miroslav
AU  - Bjelanović, Katarina
AU  - Stanković, Marko
AU  - Vukojević, Dalibor
AU  - Marković, Zoran
PY  - 2011
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5509
AB  - U cilju ispitivanja koliko su larve Chironomus plumosus-a pogodne za ishranu gajenih slatkovodnih riba, pre svega šarana, ižvršena je analiza hemijskog i masnokiselinskog sastava larvi koje su prikupljene na kraju tromesečnog perioda gajenja šaranske mlađi u dva eksperimentalna ribnjačka bazena u Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 
Udeo sirovih proteina u larvama Chironomus plumosus-a iznosio je 6,61 u jezeru L1 odnosno 6,18% u jezeru L2, što predstavlja vrednost adekvatnu za rast svih slatkovodnih vrsta riba. Sadržaj lipida bio je 0,49 odnosno 0,73%, što je energetski povoljno za sve ribe koje žive u toplim vodama. Prirodnu hranu (larve Chironomus plumosus) karakteriše i visok sadržaj vode: 88,95 u L1 i 89,62% u L2, a što ih čini pogodnom za ishranu šaranske malađi.
Lipidnu frakciju larvi Chironomidae u jezeru L1 je činilo 45.36% zasićenih i 53.96 nezasićenih masnih kiselina. U lipidnoj frakciji larvi Chironomidae iz jezera L2 nađeno je 53.47% zasićenih i 46.42% nezasićenih masnih kiselina.
Od polinezasićenih (esencijalnih) masnih kiselina nađenih u hironomidama u jezeru L1, najveći deo je pripadao ω-6 linolnoj kiselini (21,37%), zatim ω-3 linolenskoj (3,21%) i eikozopentanskoj ω-3 kiselini (1,27%). Sadržaj linolne kiseline u larvama Chironomidae iz jezera L2 je bio niži i iznosio je 9,78%, eikozopentanska ω-3 kiselina je zastupljena sa 0,45%, a sadržaj linoleinske kiseline je bio viši i iznosio 7,78%. 
Nedostatak PUFA sa 22 C atoma je verovatno povezan sa slabom enzimatskom sposobnošću larvi Chironomidae za sintezu ovih kiselna iz njihovih prekursora PUFA sa 18 C atoma.
Izmerena količina ω-3 i ω-6 masnih kiselina u larvama Chironomus plumosus je iznosila 0,21 u L1, a u jezeru L2 0,81, zadovoljava nutritivne zahteve šarana.
C3  - 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,
T1  - Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry
T1  - Larve chironomus plumosus (diptera, insecta) izvor esencijalnih masnih kiselina za ishranu šaranske mlađi
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5509
ER  - 
@conference{
author = "Živić, Ivana and Trbović, Dejana and Živić, Miroslav and Bjelanović, Katarina and Stanković, Marko and Vukojević, Dalibor and Marković, Zoran",
year = "2011",
abstract = "U cilju ispitivanja koliko su larve Chironomus plumosus-a pogodne za ishranu gajenih slatkovodnih riba, pre svega šarana, ižvršena je analiza hemijskog i masnokiselinskog sastava larvi koje su prikupljene na kraju tromesečnog perioda gajenja šaranske mlađi u dva eksperimentalna ribnjačka bazena u Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 
Udeo sirovih proteina u larvama Chironomus plumosus-a iznosio je 6,61 u jezeru L1 odnosno 6,18% u jezeru L2, što predstavlja vrednost adekvatnu za rast svih slatkovodnih vrsta riba. Sadržaj lipida bio je 0,49 odnosno 0,73%, što je energetski povoljno za sve ribe koje žive u toplim vodama. Prirodnu hranu (larve Chironomus plumosus) karakteriše i visok sadržaj vode: 88,95 u L1 i 89,62% u L2, a što ih čini pogodnom za ishranu šaranske malađi.
Lipidnu frakciju larvi Chironomidae u jezeru L1 je činilo 45.36% zasićenih i 53.96 nezasićenih masnih kiselina. U lipidnoj frakciji larvi Chironomidae iz jezera L2 nađeno je 53.47% zasićenih i 46.42% nezasićenih masnih kiselina.
Od polinezasićenih (esencijalnih) masnih kiselina nađenih u hironomidama u jezeru L1, najveći deo je pripadao ω-6 linolnoj kiselini (21,37%), zatim ω-3 linolenskoj (3,21%) i eikozopentanskoj ω-3 kiselini (1,27%). Sadržaj linolne kiseline u larvama Chironomidae iz jezera L2 je bio niži i iznosio je 9,78%, eikozopentanska ω-3 kiselina je zastupljena sa 0,45%, a sadržaj linoleinske kiseline je bio viši i iznosio 7,78%. 
Nedostatak PUFA sa 22 C atoma je verovatno povezan sa slabom enzimatskom sposobnošću larvi Chironomidae za sintezu ovih kiselna iz njihovih prekursora PUFA sa 18 C atoma.
Izmerena količina ω-3 i ω-6 masnih kiselina u larvama Chironomus plumosus je iznosila 0,21 u L1, a u jezeru L2 0,81, zadovoljava nutritivne zahteve šarana.",
journal = "5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,",
title = "Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry, Larve chironomus plumosus (diptera, insecta) izvor esencijalnih masnih kiselina za ishranu šaranske mlađi",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5509"
}
Živić, I., Trbović, D., Živić, M., Bjelanović, K., Stanković, M., Vukojević, D.,& Marković, Z.. (2011). Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry. in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5509
Živić I, Trbović D, Živić M, Bjelanović K, Stanković M, Vukojević D, Marković Z. Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry. in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia,. 2011;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5509 .
Živić, Ivana, Trbović, Dejana, Živić, Miroslav, Bjelanović, Katarina, Stanković, Marko, Vukojević, Dalibor, Marković, Zoran, "Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry" in 5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, (2011),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5509 .

Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results

Spasić, Milan M.; Poleksić, Vesna; Stanković, Marko; Dulić, Zorka; Rašković, Božidar; Živić, Ivana; Ćirić, Miloš D.; Relić, Renata; Vukojević, Dalibor B.; Bošković, Dejan D.; Marković, Zoran

(Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd, 2010)

TY  - JOUR
AU  - Spasić, Milan M.
AU  - Poleksić, Vesna
AU  - Stanković, Marko
AU  - Dulić, Zorka
AU  - Rašković, Božidar
AU  - Živić, Ivana
AU  - Ćirić, Miloš D.
AU  - Relić, Renata
AU  - Vukojević, Dalibor B.
AU  - Bošković, Dejan D.
AU  - Marković, Zoran
PY  - 2010
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2240
AB  - The aim of this study was to estimate heritability and genetic correlations between weight, length and height of common carp in Serbia (Cyprinus carpio L.) during 3-year growth period. The 50 families of common carp were produced in 2007 and used for the estimation of genetic parameters. The fish were measured at tagging for weight, length and height (W0, L0, H0), then during the first autumn (W1, L1, H1) and during the second autumn (W2, L2, H2). Based on univariate models heritability estimates were high for all traits (0.39, 0.34 and 0.45 for W1, L1 and H1, respectively) and also for the second production year (0.49, 0.47 and 0.44 for W2, L2 and H2, respectively). The genetic correlations were estimated using multivariate models and they were high between W1 and L1 and H1 (0.81 ± 0.06 and 0.91 ± 0.03 for L1 and H1, respectively), while between H1 and L1 were moderately correlated (0.54 ± 0.12). In the second production year genetic correlations were also high, between W2 and L2 and H2 (0.64 ± 0.09 and 0.74 ± 0.06, respectively), while between length and height they were lower (0.24 ± 0.15). Based on the current results improving growth rate of common carp through genetic selection is expected to be effective.
AB  - Cilj ove studije je bio da se procene heritabilnost i genetičke korelacije telesne mase, dužine i visine šarana u Srbiji u toku trogodišnjeg ciklusa. U toku 2007. godine proizvedeno je 50 familija šarana i ove jedinke iskorišćene su za procenu heritabilnosti i genetičke korelacije. Merenja riba su obavljena za osobine telesna masa, dužina i visina u momentu označavanja (W0, L0, H0), zatim pri starosti riba prva jesen (W1, L1, H1) i pri starosti druga jesen (W2, L2, H2). Na osnovu jednovarijantnih statističkih modela za svaku osobinu procene heritabilnosti su bile visoke (0.39, 0.34 i 0.45 za W2, L2 i H2). Genetičke korelacije su procenjene na osnovu multivarijacionih statističkih modela i bile su visoke između W1 i, L1 i H1 (0.81 ± 0.06 i 0.91 ± 0.03 za L1 i H1), dok su između H1 i L1 bile umereno korelisane (0.54 ± 0.12). U drugoj produkcionoj godini korelacije su takođe bile visoke, između W2 i, L2 i H2 (0.64 ± 0.09 i 0.74 ± 0.06), dok su između osobina dužina i visina, L2 i H2, bile niže (0.24 ± 0.15). Na osnovu navedenih rezultata očekuje se da bi poboljšanje prirasta u navedenoj populaciji šarana u Srbiji, putem selekcije familija, bilo uspešno.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
T2  - Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)
T1  - Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results
T1  - Program selektivnog uzgoja šarana (Cyprinus carpio L.) u Srbiji - preliminarni rezultati
EP  - 251
IS  - 3
SP  - 243
VL  - 55
DO  - 10.2298/JAS1003243S
ER  - 
@article{
author = "Spasić, Milan M. and Poleksić, Vesna and Stanković, Marko and Dulić, Zorka and Rašković, Božidar and Živić, Ivana and Ćirić, Miloš D. and Relić, Renata and Vukojević, Dalibor B. and Bošković, Dejan D. and Marković, Zoran",
year = "2010",
abstract = "The aim of this study was to estimate heritability and genetic correlations between weight, length and height of common carp in Serbia (Cyprinus carpio L.) during 3-year growth period. The 50 families of common carp were produced in 2007 and used for the estimation of genetic parameters. The fish were measured at tagging for weight, length and height (W0, L0, H0), then during the first autumn (W1, L1, H1) and during the second autumn (W2, L2, H2). Based on univariate models heritability estimates were high for all traits (0.39, 0.34 and 0.45 for W1, L1 and H1, respectively) and also for the second production year (0.49, 0.47 and 0.44 for W2, L2 and H2, respectively). The genetic correlations were estimated using multivariate models and they were high between W1 and L1 and H1 (0.81 ± 0.06 and 0.91 ± 0.03 for L1 and H1, respectively), while between H1 and L1 were moderately correlated (0.54 ± 0.12). In the second production year genetic correlations were also high, between W2 and L2 and H2 (0.64 ± 0.09 and 0.74 ± 0.06, respectively), while between length and height they were lower (0.24 ± 0.15). Based on the current results improving growth rate of common carp through genetic selection is expected to be effective., Cilj ove studije je bio da se procene heritabilnost i genetičke korelacije telesne mase, dužine i visine šarana u Srbiji u toku trogodišnjeg ciklusa. U toku 2007. godine proizvedeno je 50 familija šarana i ove jedinke iskorišćene su za procenu heritabilnosti i genetičke korelacije. Merenja riba su obavljena za osobine telesna masa, dužina i visina u momentu označavanja (W0, L0, H0), zatim pri starosti riba prva jesen (W1, L1, H1) i pri starosti druga jesen (W2, L2, H2). Na osnovu jednovarijantnih statističkih modela za svaku osobinu procene heritabilnosti su bile visoke (0.39, 0.34 i 0.45 za W2, L2 i H2). Genetičke korelacije su procenjene na osnovu multivarijacionih statističkih modela i bile su visoke između W1 i, L1 i H1 (0.81 ± 0.06 i 0.91 ± 0.03 za L1 i H1), dok su između H1 i L1 bile umereno korelisane (0.54 ± 0.12). U drugoj produkcionoj godini korelacije su takođe bile visoke, između W2 i, L2 i H2 (0.64 ± 0.09 i 0.74 ± 0.06), dok su između osobina dužina i visina, L2 i H2, bile niže (0.24 ± 0.15). Na osnovu navedenih rezultata očekuje se da bi poboljšanje prirasta u navedenoj populaciji šarana u Srbiji, putem selekcije familija, bilo uspešno.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd",
journal = "Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)",
title = "Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results, Program selektivnog uzgoja šarana (Cyprinus carpio L.) u Srbiji - preliminarni rezultati",
pages = "251-243",
number = "3",
volume = "55",
doi = "10.2298/JAS1003243S"
}
Spasić, M. M., Poleksić, V., Stanković, M., Dulić, Z., Rašković, B., Živić, I., Ćirić, M. D., Relić, R., Vukojević, D. B., Bošković, D. D.,& Marković, Z.. (2010). Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)
Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd., 55(3), 243-251.
https://doi.org/10.2298/JAS1003243S
Spasić MM, Poleksić V, Stanković M, Dulić Z, Rašković B, Živić I, Ćirić MD, Relić R, Vukojević DB, Bošković DD, Marković Z. Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade). 2010;55(3):243-251.
doi:10.2298/JAS1003243S .
Spasić, Milan M., Poleksić, Vesna, Stanković, Marko, Dulić, Zorka, Rašković, Božidar, Živić, Ivana, Ćirić, Miloš D., Relić, Renata, Vukojević, Dalibor B., Bošković, Dejan D., Marković, Zoran, "Selective breeding programme of common carp (Cyprinus carpio L.) in Serbia: Preliminary results" in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 55, no. 3 (2010):243-251,
https://doi.org/10.2298/JAS1003243S . .
4