Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region
Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni
No Thumbnail
Authors
Maćej, OgnjenJovanović, Snežana
Dozet, Natalija
Seratlić, Sanja V.
Vučić, Tanja
Savić, Željko M.
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.
Keywords:
autohtona prerada mleka / Sjenički sir / ovčije mleko / beli sirevi u salamuriSource:
Mlekarstvo, 2004, 3, 27, 931-933Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Maćej, Ognjen AU - Jovanović, Snežana AU - Dozet, Natalija AU - Seratlić, Sanja V. AU - Vučić, Tanja AU - Savić, Željko M. PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/816 AB - Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region T1 - Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni EP - 933 IS - 27 SP - 931 VL - 3 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816 ER -
@article{ author = "Maćej, Ognjen and Jovanović, Snežana and Dozet, Natalija and Seratlić, Sanja V. and Vučić, Tanja and Savić, Željko M.", year = "2004", abstract = "Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region, Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni", pages = "933-931", number = "27", volume = "3", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816" }
Maćej, O., Jovanović, S., Dozet, N., Seratlić, S. V., Vučić, T.,& Savić, Ž. M.. (2004). Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 3(27), 931-933. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816
Maćej O, Jovanović S, Dozet N, Seratlić SV, Vučić T, Savić ŽM. Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region. in Mlekarstvo. 2004;3(27):931-933. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816 .
Maćej, Ognjen, Jovanović, Snežana, Dozet, Natalija, Seratlić, Sanja V., Vučić, Tanja, Savić, Željko M., "Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region" in Mlekarstvo, 3, no. 27 (2004):931-933, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816 .