Приказ основних података о документу

Promene u strukturi vinogradarske proizvodnje Republike Srbije

dc.creatorMilić, Dušan
dc.creatorKalanović, Branka
dc.creatorBulatović, Mirjana
dc.date.accessioned2020-12-17T18:15:56Z
dc.date.available2020-12-17T18:15:56Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/746
dc.description.abstractEven the Republic of Serbia has very favorable natural conditions for the vineyard growing, the possible level of the utilization of these conditions is not satisfying, which is comforted by the decreasing of vineyard capacities. The transition processes, which are remarkable in last 10 years, have had unfavorable influence on vineyard production. Total area of vineyard was decreased in the analyzed period (1991-2002), for 20%, while in private sector the decrease is for 14.5%. As a result of the vineyard area decrease it is evident the decrease of the total number of vines. Total number of vines, as well as, the number of vines of productive age show the tendency of the decrease, which is illustrated by the rate of 25.0%. In the future period it is possible to expert the decrease of total grape production and its' decrease on private sector.en
dc.description.abstractMada u Srbiji postoje veoma povoljni prirodni uslovi za uspevanje vinove loze, mogući nivo iskorišćenosti ovih uslova još nije postignut, što potvrđuju i kapaciteti vinograda koji se smanjuju. Procesi tranzicije, koji su posebno izraženi u poslednjih desetak godina, takođe su ispoljili nepovoljan uticaj na ovu proizvodnju. U ispitivanom periodu (1991-2002) ukupne površine vinograda se smanjuju za 20%, a površine vinograda na privatnom sektoru za 14,5%. Kao rezultat smanjenja površina vinograda smanjuje se i broj čokota. Ukupan broj čokota, kao i broj rodnih čokota ispoljava tendenciju smanjenja, koje se u ispitivanom periodu kreće na nivou od oko 25%. Daljim smanjenjem proizvodnih kapaciteta vinogradarske proizvodnje Srbije (površine vinograda i broja čokota) može se očekivati i dalje smanjenje, ukupne proizvodnje grožđa, osobito smanjenje proizvodnje na privatnom sektoru.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectarea of vineyardsen
dc.subjectnumber of vinesen
dc.subjectgrape productionen
dc.subjectpovršine vinogradasr
dc.subjectbroj čokotasr
dc.subjectproizvodnja grožđasr
dc.titleStructure changes of vineyard production of Republic of Serbiaen
dc.titlePromene u strukturi vinogradarske proizvodnje Republike Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage44
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other51(1-2): 37-44
dc.citation.spage37
dc.citation.volume51
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_746
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу