Displacement ventilation in food industry air conditioning systems
Potisna ventilacija u sistemima klimatizacije u prehrambenoj industriji
Apstrakt
In the paper have been analyzed characteristics of the displacement ventilation with air conditioning systems in industrial plants. Basic principles, thermal and flow design parameters and recommended values of relevant system performances also have been given. For an industrial plant producing cream cheese in which displacement ventilation are applied, some data relating refrigeration load, mass flows of fresh air and air system characteristics are given.
U radu je analizirane karakteristike potisne ventilacije u industrijskim sistemima klimatizacije. Dati su osnovni principi i strujno-termičke karakteristike sistema i preporučene vrednosti relevantnih parametara. Za sistem klimatizacije industrijskog postrojenja za proizvodnju topljenjih sireva gde je primenjen sistem potisne ventilacije, dati su podaci o toku rashladnog opterećenja i protocima svežeg vazduha i date osnovne karakteristike vazdušnog dela sistema.
Ključne reči:
displacement ventilation / principles and design procedures / air conditioning system / case study with cheese industry / potisna ventilacija / princip i proračunska procedura / sistem klimatizacije / praktična iskustva u industriji mlekaIzvor:
Poljoprivredna tehnika, 2004, 28, 1, 49-56Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Kosi, Franc F. AU - Dimitrijević, Aleksandra AU - Ećim, Olivera PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/721 AB - In the paper have been analyzed characteristics of the displacement ventilation with air conditioning systems in industrial plants. Basic principles, thermal and flow design parameters and recommended values of relevant system performances also have been given. For an industrial plant producing cream cheese in which displacement ventilation are applied, some data relating refrigeration load, mass flows of fresh air and air system characteristics are given. AB - U radu je analizirane karakteristike potisne ventilacije u industrijskim sistemima klimatizacije. Dati su osnovni principi i strujno-termičke karakteristike sistema i preporučene vrednosti relevantnih parametara. Za sistem klimatizacije industrijskog postrojenja za proizvodnju topljenjih sireva gde je primenjen sistem potisne ventilacije, dati su podaci o toku rashladnog opterećenja i protocima svežeg vazduha i date osnovne karakteristike vazdušnog dela sistema. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd T2 - Poljoprivredna tehnika T1 - Displacement ventilation in food industry air conditioning systems T1 - Potisna ventilacija u sistemima klimatizacije u prehrambenoj industriji EP - 56 IS - 1 SP - 49 VL - 28 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_721 ER -
@article{ author = "Kosi, Franc F. and Dimitrijević, Aleksandra and Ećim, Olivera", year = "2004", abstract = "In the paper have been analyzed characteristics of the displacement ventilation with air conditioning systems in industrial plants. Basic principles, thermal and flow design parameters and recommended values of relevant system performances also have been given. For an industrial plant producing cream cheese in which displacement ventilation are applied, some data relating refrigeration load, mass flows of fresh air and air system characteristics are given., U radu je analizirane karakteristike potisne ventilacije u industrijskim sistemima klimatizacije. Dati su osnovni principi i strujno-termičke karakteristike sistema i preporučene vrednosti relevantnih parametara. Za sistem klimatizacije industrijskog postrojenja za proizvodnju topljenjih sireva gde je primenjen sistem potisne ventilacije, dati su podaci o toku rashladnog opterećenja i protocima svežeg vazduha i date osnovne karakteristike vazdušnog dela sistema.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd", journal = "Poljoprivredna tehnika", title = "Displacement ventilation in food industry air conditioning systems, Potisna ventilacija u sistemima klimatizacije u prehrambenoj industriji", pages = "56-49", number = "1", volume = "28", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_721" }
Kosi, F. F., Dimitrijević, A.,& Ećim, O.. (2004). Displacement ventilation in food industry air conditioning systems. in Poljoprivredna tehnika Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd., 28(1), 49-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_721
Kosi FF, Dimitrijević A, Ećim O. Displacement ventilation in food industry air conditioning systems. in Poljoprivredna tehnika. 2004;28(1):49-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_721 .
Kosi, Franc F., Dimitrijević, Aleksandra, Ećim, Olivera, "Displacement ventilation in food industry air conditioning systems" in Poljoprivredna tehnika, 28, no. 1 (2004):49-56, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_721 .