Приказ основних података о документу
Agrikulturna hemija
dc.creator | Žarković, Branka | |
dc.creator | Radovanović, Vesna | |
dc.date.accessioned | 2023-02-06T10:52:32Z | |
dc.date.available | 2023-02-06T10:52:32Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-82088-09-7 | |
dc.identifier.uri | https://educons.edu.rs/studenti/e-biblioteka/ | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6267 | |
dc.description.abstract | Značaj hemije u našim životima je bez presedana. Iako ima svoju važnost u širem smislu u okviru fotosintetičke aktivnosti koja je direktno odgovorna za vazduh koji udišemo, hemija takođe ima ogroman potencijal da pruži praktična rešenja za naše živote, i da pružajući više pogodnosti promeni način na koji živimo. Poljoprivreda se laički, u širem smislu, posmatra kao čisto biološka aktivnost. Međutim, agronomija je sinergija više nauka poput hemije, biologije, pedologije, ekologije i ekonomije. Agrikulturna hemija se može definisati kao nauka o hemiji i biohemiji primenjena u poljoprivredi i poljoprivrednoj praksi sa ciljem poboljšanja kvaliteta zemljišta i ishrane biljaka, povećanja prinosa i očuvanja životne sredine. Sima Lozanić (1847-1935) bio je hemičar, ministar inostranih dela, predsednik Srpske kraljevske akademije, ministar privrede i prvi rektor Beogradskog univerziteta. Lozanić je, po ugledu na evropske univerzitete, predstavio hemiju kao moderni i egzaktni predmet. Primenjujući najnovija naučna saznanja stečena tokom studija u inostranstvu osavremenio je nastavu i bio pionir krupnih promena. Uvidevši značaj hemije u agronomiji predstavio je našem Univerzitetu predmet Agrikulturna hemija i kao prvi profesor ovog predmeta započeo je istoriju njegovog razvoja. Danas, Agrikulturna hemija omogućava sticanje znanja i razumevanja opšte, neorganske i organske hemije, hemijskog sastava živih bića, hemije zemljišta, osnovnih fizioloških procesa u biljci, podeli i primeni đubriva i pesticida. Takođe, upoznaje nas sa negativnim efektima primene đubriva i pesticida na životnu sredinu usmeravajući naša ii razmišljanja ka obnovljivim izvorima energije sa aspekta održivosti u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane. Očigledno je, da ovakav predmet obuhvata obiman materijal koji se odlikuje raznolikošću. Na primer, studenti će uvideti osnove procesa fotosinteze, ali i prethodno o hemji ugljenika, o puferskoj sposobnosti zemljišta, ali i prethodno o načinu izražavanja kiselosti rastvora. Ovaj udžbenik predstavlja adekvatnu literaturu za studente Fakulteta ekološke poljoprivrede i Fakulteta zaštite životne sredine, Univerziteta Edukons. Sadržaj svakog poglavlja omogućava istovremeno podsećanje čitaocu sa prethodnim znanjem o datoj oblasti ili upoznavanje i upućivanje u, baš zadatim poredkom, predstavljene naučne discipline. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Univerzitet "Edukons" | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | UNIVERZITET EDUKONS Sremska Kamenica | sr |
dc.title | Agrikulturna hemija | sr |
dc.type | other | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.epage | 280 | |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/24352/Agrikulturna_Hemija_pub_2023.pdf | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/24383/Agrikulturna_Hemija_korice_2023.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6267 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |