Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu
Cherry Breeding in the World
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
U radu su prikazani ciljevi i metode oplemenjivanja trešnje (Prunus avium L.) i višnje (Prunus cerasus L.), kao i najznačajniji rezultati na stvaranju novih sorti. U poslednjih 30 godina u svetu je stvoreno preko 500 sorti trešnje i preko 200 sorti višnje. Najveći broj novih sorti trešnje je stvoren u Ukrajini, a zatim slede SAD, Rusija, Rumunija, Kanada, Francuska, Italija i Mađarska. Najveći broj novih sorti višnje stvoren je u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Nemačkoj.
This paper presents the objectives and methods of breeding sweet cherry (Prunus avium L.) and sour cherry (Prunus cerasus L.), as well as the most important results in the creation of new cultivars. In the last 30 years over 500 of new cultivars of sweet cherry and over 200 cultivars of sour cherry were created in the world. The largest number of new cultivars of sweet cherry was created in Ukraine, followed by USA, Russia, Romania, Canada, France, Italy, and Hungary. The largest number of new cultivars of sour cherry was created in Russia, followed by Ukraine, Poland, Romania, Hungary, and Germany.
Ključne reči:
Prunus avium, Prunus cerasus, oplemenjivanje, sorte, hibridizacija, klonska selekcija, indukovane mutacije / Prunus avium, Prunus cerasus, breeding, cultivars, hybridization, clonal selection, induced mutationIzvor:
Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011., 2011, 21-47Izdavač:
- Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
- Faculty of Agriculture, University of Belgrade
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Milatović, Dragan AU - Nikolić, Dragan PY - 2011 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5784 AB - U radu su prikazani ciljevi i metode oplemenjivanja trešnje (Prunus avium L.) i višnje (Prunus cerasus L.), kao i najznačajniji rezultati na stvaranju novih sorti. U poslednjih 30 godina u svetu je stvoreno preko 500 sorti trešnje i preko 200 sorti višnje. Najveći broj novih sorti trešnje je stvoren u Ukrajini, a zatim slede SAD, Rusija, Rumunija, Kanada, Francuska, Italija i Mađarska. Najveći broj novih sorti višnje stvoren je u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Nemačkoj. AB - This paper presents the objectives and methods of breeding sweet cherry (Prunus avium L.) and sour cherry (Prunus cerasus L.), as well as the most important results in the creation of new cultivars. In the last 30 years over 500 of new cultivars of sweet cherry and over 200 cultivars of sour cherry were created in the world. The largest number of new cultivars of sweet cherry was created in Ukraine, followed by USA, Russia, Romania, Canada, France, Italy, and Hungary. The largest number of new cultivars of sour cherry was created in Russia, followed by Ukraine, Poland, Romania, Hungary, and Germany. PB - Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu PB - Faculty of Agriculture, University of Belgrade C3 - Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011. T1 - Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu T1 - Cherry Breeding in the World EP - 47 SP - 21 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5784 ER -
@conference{ author = "Milatović, Dragan and Nikolić, Dragan", year = "2011", abstract = "U radu su prikazani ciljevi i metode oplemenjivanja trešnje (Prunus avium L.) i višnje (Prunus cerasus L.), kao i najznačajniji rezultati na stvaranju novih sorti. U poslednjih 30 godina u svetu je stvoreno preko 500 sorti trešnje i preko 200 sorti višnje. Najveći broj novih sorti trešnje je stvoren u Ukrajini, a zatim slede SAD, Rusija, Rumunija, Kanada, Francuska, Italija i Mađarska. Najveći broj novih sorti višnje stvoren je u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Nemačkoj., This paper presents the objectives and methods of breeding sweet cherry (Prunus avium L.) and sour cherry (Prunus cerasus L.), as well as the most important results in the creation of new cultivars. In the last 30 years over 500 of new cultivars of sweet cherry and over 200 cultivars of sour cherry were created in the world. The largest number of new cultivars of sweet cherry was created in Ukraine, followed by USA, Russia, Romania, Canada, France, Italy, and Hungary. The largest number of new cultivars of sour cherry was created in Russia, followed by Ukraine, Poland, Romania, Hungary, and Germany.", publisher = "Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Faculty of Agriculture, University of Belgrade", journal = "Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011.", title = "Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu, Cherry Breeding in the World", pages = "47-21", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5784" }
Milatović, D.,& Nikolić, D.. (2011). Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu. in Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu., 21-47. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5784
Milatović D, Nikolić D. Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu. in Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011.. 2011;:21-47. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5784 .
Milatović, Dragan, Nikolić, Dragan, "Oplemenjivanje trešnje i višnje u svetu" in Zbornik radova III savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2011. (2011):21-47, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5784 .