Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm
Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka
dc.creator | Živić, Ivana | |
dc.creator | Trbović, Dejana | |
dc.creator | Dulić, Zorka | |
dc.creator | Stanković, Marko | |
dc.creator | Živić, Miroslav | |
dc.creator | Marković, Zoran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T23:15:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T23:15:01Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5608 | |
dc.description.abstract | Rezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od organizama koji su činili prirodni obrok šaranu: predstavnici familija Chironimidae sa dominaciojm vrste Chironomus plumosus iz faune dna i zooplanktonski organizmi (sa dominacijom Cladocera) imali znatno veći sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina nego peletirana hrana. Istraživanja su obavljena u 4 ribnjačka jezera šaranskog ribnjaka „Despotovo“ sa poluintezivnim sistemom gajenja baziranom na prihrani peletiranom hranom. Peletiranu hranu odlikuje najmanja raznovrsnost masnih kiselina i izrazita dominacija linolne i oleinske kiseline. Larve Chironomidae i zooplankton karakteriše veća zastupljenost zasićenih masniih kiselina(SFA: 49.36 ± 1.92 i 38.70 ± 0.67) u odnosu na peletiranu hranu (15.47±0.41), a zooplankton odlikuje i najveća raznovrsnost i zastupljenost n-3 masnih kiselina. Odnos n-3/n-6 masnih kiselina deset puta je veći kod zooplanktona nego kod Chironomidae, a sedam puta veći kod Chironomidae nego kod peletirane hrane. | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31075/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 | |
dc.subject | carp | en |
dc.subject | natural food | en |
dc.subject | pelleted feed | en |
dc.subject | fatty acids | en |
dc.subject | šaran | sr |
dc.subject | prirodna hrana | sr |
dc.subject | peletirana hrana | sr |
dc.subject | masne kiseline | sr |
dc.title | Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm | en |
dc.title | Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka | sr |
dc.type | conferenceObject | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4111/5605.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608 | |
dc.type.version | publishedVersion |