Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming
Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja
2013
Аутори
Trbović, DejanaMarković, Zoran
Petronijević, Radivoj
Milijasević, Milan
Spirić, Danka
Vranić, Danijela
Spirić, Aurelija
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ...ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana.
Кључне речи:
fatty acids / common carp / principal component analysis / linear discrimination analysis / masne kiseline / šaran / analiza glavnih komponenti / linearna diskriminaciona analizaИзвор:
6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12, 2013Финансирање / пројекти:
- Утицај квалитета компонената у исхрани ципринида на квалитет меса, губитке и економичност производње (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31011)
- Унапређење производних капацитета шарана (Cyprinus carpio L) програмима исхране и селекције (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31075)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Trbović, Dejana AU - Marković, Zoran AU - Petronijević, Radivoj AU - Milijasević, Milan AU - Spirić, Danka AU - Vranić, Danijela AU - Spirić, Aurelija PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5527 AB - Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana. C3 - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 T1 - Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming T1 - Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 ER -
@conference{ author = "Trbović, Dejana and Marković, Zoran and Petronijević, Radivoj and Milijasević, Milan and Spirić, Danka and Vranić, Danijela and Spirić, Aurelija", year = "2013", abstract = "Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana.", journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12", title = "Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming, Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527" }
Trbović, D., Marković, Z., Petronijević, R., Milijasević, M., Spirić, D., Vranić, D.,& Spirić, A.. (2013). Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527
Trbović D, Marković Z, Petronijević R, Milijasević M, Spirić D, Vranić D, Spirić A. Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 .
Trbović, Dejana, Marković, Zoran, Petronijević, Radivoj, Milijasević, Milan, Spirić, Danka, Vranić, Danijela, Spirić, Aurelija, "Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 .