Приказ основних података о документу

Biološke vrednosti mirođije (Anethum graveolens L.) i njen potencijal za primenu u organskoj poljoprivredi

dc.creatorAćimović, Milica
dc.creatorPopović, Sanja
dc.creatorPopović, Aleksandra
dc.creatorGrahovac, Mila
dc.creatorKonstantinović, Bojan
dc.creatorMaširević, Stevan
dc.creatorOljača, Snežana
dc.date.accessioned2020-12-17T21:25:18Z
dc.date.available2020-12-17T21:25:18Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0354-6160
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3883
dc.description.abstractDill (Anethum graveolens L.)is an annual herbaceous plant from the Apiaceae family, with characteristic odor coming from an essential oil, whose main components are carvone and limonene. Dill's fruit and leaf, i.e. its aerial parts, are in common use. This plant is widely used for medicinal purposes and as a spice. In addition, it can be used in organic agriculture, chiefly to increase biodiversity by combining it with other crops, or grown as a protective crop. It was also found that allelochemicals produced by dill have herbicidal effect, while essential oil and extracts have fungicidal and insecticidal effect. Moreover, dill is used in animal nutrition as a natural growth promoter.en
dc.description.abstractMirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Apiaceae, vrlo karakterističnog mirisa koji potiče od etarskog ulja, čije su glavne komponente karvon i limonen. Kod mirođije se obično koristi plod i list, odnosno nadzemni deo. Ova biljka ima široku upotrebu u medicinske svrhe, ali i kao začin. Pored toga, može da se koristi i u organskoj poljoprivredi i to za povećanje biodiverziteta združivanjem sa drugim usevima, ili kao zaštitni usev. Takođe, ustanovljeno je da alelohemikalije koje produkuje ova biljka imaju herbicidni efekat, a etarsko ulje i ekstrakti deluju fungicidno i insekticidno. Uz to, mirođija ima primenu i u ishrani životinja kao prirodni stimulator rasta.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceBiljni lekar
dc.subjectdill (Anethum graveolens)en
dc.subjectintercroppingen
dc.subjectbiopesticidesen
dc.subjectveterinary medicineen
dc.subjectanimal nutritionen
dc.subjectmirođija (Anethum graveolens)sr
dc.subjectzdruženi usevsr
dc.subjectbiopesticidsr
dc.subjectveterinasr
dc.subjectishrana životinjasr
dc.titlePotential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agricultureen
dc.titleBiološke vrednosti mirođije (Anethum graveolens L.) i njen potencijal za primenu u organskoj poljoprivredisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage286
dc.citation.issue3
dc.citation.other43(3): 281-286
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage281
dc.citation.volume43
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2434/3880.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу