Modern encapsulation processes in food technology
Savremeni procesi inkapsulacije u tehnologiji hrane
Abstract
The encapsulation processes have been intensively studied in the recent years as possible alternative to conventional food technologies. Encapsulation of food active compounds is based on formation of protective layer(s) around active compound using adequate encapsulation technique. The role of protective layer is to prevent degradation of active compound and to provide controlled release of protected ingredient under defined conditions. Modern food technology offers numerous solutions for encapsulation of food ingredients, plant extracts, microorganism cells, etc. Also, there are numerous available carrier materials that could be used for specific demand. Encapsulation is complex process and application of encapsulation techniques in the food production requires knowledge from different areas of science. The aim of this review is to summarize different encapsulation processes that are already applied in food technology as well as those that are under development. This paper analyses c...urrent experience in the area of encapsulation for food industry. Several encapsulation procedures such as spray drying, fluid bed coating, encapsulation in polymer particles, coacervation and encapsulation in cyclodextrins were analyzed.
Procesi inkapsulacije su intenzivno izučavani poslednjih godina kao moguća alternativa konvencionalnim tehnologijama u proizvodnji hrane. Inkapsulacija aktivnih komponenti hrane se bazira na formiranju omotača (ili više slojeva omotača) oko aktivne komponente korišćenjem odgovarajuće metode inkapsulacije. Uloga zaštitnog omotača je, s jedne strane da spreči degradaciju aktivne komponente, a sa druge strane da omogući kontrolisano otpuštanje zaštićenih komponenti pod određenim uslovima. Moderna proizvodnja hrane nudi brojna rešenja za inkapsulaciju komponenti hrane, biljnih ekstrakata, ćelija mikroorganizama, itd. Takođe, postoji veliki broj dostupnih materijala nosača koji mogu da zadovolje specifične zahteve. Inkapsulacija je složen proces i primena inkapsulacionih tehnika u proizvodnji hrane zahteva znanje iz različitih oblasti nauke. Cilj ovog rada je da objedini različita iskustva iz inkapsulacionih procesa koji se već koriste u prehrambenoj tehnologiji, kao i onih procesa koji su ...još u fazi razvoja. Ovaj rad daje analizu i dosadašnja iskustva u oblasti inkapsulacije za potrebe industrije hrane. Data je analiza nekoliko inkapsulacionih procedura kao što su sprej sušenje, oblaganje u fluidizovanom sloju, inkapsulacija u polimernim česticama, koacervacija i inkapsulacija u ciklodekstrine.
Keywords:
encapsulation / food technology / food / protective layer / fermentation / inkapsulacija / prehrambena tehnologija / hrana / zaštitni omotač / fermentacijaSource:
Hrana i ishrana, 2014, 55, 1, 7-12Publisher:
- Društvo za ishranu Srbije, Beograd
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Lević, Steva AU - Kalušević, Ana AU - Djordjević, Verica B. AU - Bugarski, Branko AU - Nedović, Viktor PY - 2014 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3618 AB - The encapsulation processes have been intensively studied in the recent years as possible alternative to conventional food technologies. Encapsulation of food active compounds is based on formation of protective layer(s) around active compound using adequate encapsulation technique. The role of protective layer is to prevent degradation of active compound and to provide controlled release of protected ingredient under defined conditions. Modern food technology offers numerous solutions for encapsulation of food ingredients, plant extracts, microorganism cells, etc. Also, there are numerous available carrier materials that could be used for specific demand. Encapsulation is complex process and application of encapsulation techniques in the food production requires knowledge from different areas of science. The aim of this review is to summarize different encapsulation processes that are already applied in food technology as well as those that are under development. This paper analyses current experience in the area of encapsulation for food industry. Several encapsulation procedures such as spray drying, fluid bed coating, encapsulation in polymer particles, coacervation and encapsulation in cyclodextrins were analyzed. AB - Procesi inkapsulacije su intenzivno izučavani poslednjih godina kao moguća alternativa konvencionalnim tehnologijama u proizvodnji hrane. Inkapsulacija aktivnih komponenti hrane se bazira na formiranju omotača (ili više slojeva omotača) oko aktivne komponente korišćenjem odgovarajuće metode inkapsulacije. Uloga zaštitnog omotača je, s jedne strane da spreči degradaciju aktivne komponente, a sa druge strane da omogući kontrolisano otpuštanje zaštićenih komponenti pod određenim uslovima. Moderna proizvodnja hrane nudi brojna rešenja za inkapsulaciju komponenti hrane, biljnih ekstrakata, ćelija mikroorganizama, itd. Takođe, postoji veliki broj dostupnih materijala nosača koji mogu da zadovolje specifične zahteve. Inkapsulacija je složen proces i primena inkapsulacionih tehnika u proizvodnji hrane zahteva znanje iz različitih oblasti nauke. Cilj ovog rada je da objedini različita iskustva iz inkapsulacionih procesa koji se već koriste u prehrambenoj tehnologiji, kao i onih procesa koji su još u fazi razvoja. Ovaj rad daje analizu i dosadašnja iskustva u oblasti inkapsulacije za potrebe industrije hrane. Data je analiza nekoliko inkapsulacionih procedura kao što su sprej sušenje, oblaganje u fluidizovanom sloju, inkapsulacija u polimernim česticama, koacervacija i inkapsulacija u ciklodekstrine. PB - Društvo za ishranu Srbije, Beograd T2 - Hrana i ishrana T1 - Modern encapsulation processes in food technology T1 - Savremeni procesi inkapsulacije u tehnologiji hrane EP - 12 IS - 1 SP - 7 VL - 55 DO - 10.5937/HraIsh1401007L ER -
@article{ author = "Lević, Steva and Kalušević, Ana and Djordjević, Verica B. and Bugarski, Branko and Nedović, Viktor", year = "2014", abstract = "The encapsulation processes have been intensively studied in the recent years as possible alternative to conventional food technologies. Encapsulation of food active compounds is based on formation of protective layer(s) around active compound using adequate encapsulation technique. The role of protective layer is to prevent degradation of active compound and to provide controlled release of protected ingredient under defined conditions. Modern food technology offers numerous solutions for encapsulation of food ingredients, plant extracts, microorganism cells, etc. Also, there are numerous available carrier materials that could be used for specific demand. Encapsulation is complex process and application of encapsulation techniques in the food production requires knowledge from different areas of science. The aim of this review is to summarize different encapsulation processes that are already applied in food technology as well as those that are under development. This paper analyses current experience in the area of encapsulation for food industry. Several encapsulation procedures such as spray drying, fluid bed coating, encapsulation in polymer particles, coacervation and encapsulation in cyclodextrins were analyzed., Procesi inkapsulacije su intenzivno izučavani poslednjih godina kao moguća alternativa konvencionalnim tehnologijama u proizvodnji hrane. Inkapsulacija aktivnih komponenti hrane se bazira na formiranju omotača (ili više slojeva omotača) oko aktivne komponente korišćenjem odgovarajuće metode inkapsulacije. Uloga zaštitnog omotača je, s jedne strane da spreči degradaciju aktivne komponente, a sa druge strane da omogući kontrolisano otpuštanje zaštićenih komponenti pod određenim uslovima. Moderna proizvodnja hrane nudi brojna rešenja za inkapsulaciju komponenti hrane, biljnih ekstrakata, ćelija mikroorganizama, itd. Takođe, postoji veliki broj dostupnih materijala nosača koji mogu da zadovolje specifične zahteve. Inkapsulacija je složen proces i primena inkapsulacionih tehnika u proizvodnji hrane zahteva znanje iz različitih oblasti nauke. Cilj ovog rada je da objedini različita iskustva iz inkapsulacionih procesa koji se već koriste u prehrambenoj tehnologiji, kao i onih procesa koji su još u fazi razvoja. Ovaj rad daje analizu i dosadašnja iskustva u oblasti inkapsulacije za potrebe industrije hrane. Data je analiza nekoliko inkapsulacionih procedura kao što su sprej sušenje, oblaganje u fluidizovanom sloju, inkapsulacija u polimernim česticama, koacervacija i inkapsulacija u ciklodekstrine.", publisher = "Društvo za ishranu Srbije, Beograd", journal = "Hrana i ishrana", title = "Modern encapsulation processes in food technology, Savremeni procesi inkapsulacije u tehnologiji hrane", pages = "12-7", number = "1", volume = "55", doi = "10.5937/HraIsh1401007L" }
Lević, S., Kalušević, A., Djordjević, V. B., Bugarski, B.,& Nedović, V.. (2014). Modern encapsulation processes in food technology. in Hrana i ishrana Društvo za ishranu Srbije, Beograd., 55(1), 7-12. https://doi.org/10.5937/HraIsh1401007L
Lević S, Kalušević A, Djordjević VB, Bugarski B, Nedović V. Modern encapsulation processes in food technology. in Hrana i ishrana. 2014;55(1):7-12. doi:10.5937/HraIsh1401007L .
Lević, Steva, Kalušević, Ana, Djordjević, Verica B., Bugarski, Branko, Nedović, Viktor, "Modern encapsulation processes in food technology" in Hrana i ishrana, 55, no. 1 (2014):7-12, https://doi.org/10.5937/HraIsh1401007L . .