Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars
Uticaj nadmorske visine na pomološko-tehnološka svojstva kultivara dunje Vranjska i Leskovačka
Апстракт
The paper presents results of comparative testing of Vranjske and Leskovačke quince cultivars obtained under identical growing conditions in the vegetation period from 1998 to 2009. The analysis included the most important biophysical and biochemical parameters of quality. The larger fruit mass (g) was noticed in Vranjska than in Leskovačka quince cultivar (338.10 : 293.73). At the same time, the height and diameter of Vranjska cultivar were also greater. Furthermore, the fruit stalk was longer (2.80 cm : 1.82 cm). The fruit soluble solids content was higher in Leskovačka than in Vranjska quince cultivar (13.16 % : 12.56 %), while the ratio of other biochemical properties was as follows: 8.61 % : 8.21 % (total sugars), 7.75 % : 6.84 % (reduced sugars) and 0.98 % : 0.44 % (total acids). This is primarily a property of cultivar under certain agroecological conditions. In contrast to mentioned disadvantages, Leskovačka quince cultivar, having better technological properties than Vranjska ...cultivar, is still important for further spreading and technological processing, as well as for storing.
U radu su prikazani rezultati komparativnih izučavanja biofizičkih i biohemijskih svojstava Vranjske i Leskovačke dunje na različitim nadmorskim visinama. Utvrđen je određen uticaj nadmorske visine na: masu ploda, veličinu ploda, dužinu peteljke, sadržaj suve materije, sadržaj ukupnih i redukujućih šećera, ukupnih kiselina i vitamina C, što ukazuje na potrebu pravilne rejonizacije ove vrste voća, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti na nadmorsku visinu. U okviru obavljenih istraživanja povoljniji rezultati su dobijeni na nižim nadmorskim visinama (140; 370 m) u odnosu na nadmorsku visinu od 550 m. Na povoljnim ekspozicijama sorte dunje se mogu uspešno gajiti do nadmorske visine od 600 m, a sa manje uspeha i na većoj nadmorskoj visini. Ovo je utoliko značajnije, ako se zna da dužina vegetacije utiče na kvalitet ploda, a ista je u funkciji određene nadmorske visine.
Кључне речи:
biochemical parameters / biophysical parameters / fruit / quinceИзвор:
Journal of Scientific Agricultural Research, 2001, 62, 3-4, 27-32Издавач:
- Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Veličković, Milovan AU - Radivojević, Dragan PY - 2001 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/334 AB - The paper presents results of comparative testing of Vranjske and Leskovačke quince cultivars obtained under identical growing conditions in the vegetation period from 1998 to 2009. The analysis included the most important biophysical and biochemical parameters of quality. The larger fruit mass (g) was noticed in Vranjska than in Leskovačka quince cultivar (338.10 : 293.73). At the same time, the height and diameter of Vranjska cultivar were also greater. Furthermore, the fruit stalk was longer (2.80 cm : 1.82 cm). The fruit soluble solids content was higher in Leskovačka than in Vranjska quince cultivar (13.16 % : 12.56 %), while the ratio of other biochemical properties was as follows: 8.61 % : 8.21 % (total sugars), 7.75 % : 6.84 % (reduced sugars) and 0.98 % : 0.44 % (total acids). This is primarily a property of cultivar under certain agroecological conditions. In contrast to mentioned disadvantages, Leskovačka quince cultivar, having better technological properties than Vranjska cultivar, is still important for further spreading and technological processing, as well as for storing. AB - U radu su prikazani rezultati komparativnih izučavanja biofizičkih i biohemijskih svojstava Vranjske i Leskovačke dunje na različitim nadmorskim visinama. Utvrđen je određen uticaj nadmorske visine na: masu ploda, veličinu ploda, dužinu peteljke, sadržaj suve materije, sadržaj ukupnih i redukujućih šećera, ukupnih kiselina i vitamina C, što ukazuje na potrebu pravilne rejonizacije ove vrste voća, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti na nadmorsku visinu. U okviru obavljenih istraživanja povoljniji rezultati su dobijeni na nižim nadmorskim visinama (140; 370 m) u odnosu na nadmorsku visinu od 550 m. Na povoljnim ekspozicijama sorte dunje se mogu uspešno gajiti do nadmorske visine od 600 m, a sa manje uspeha i na većoj nadmorskoj visini. Ovo je utoliko značajnije, ako se zna da dužina vegetacije utiče na kvalitet ploda, a ista je u funkciji određene nadmorske visine. PB - Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd T2 - Journal of Scientific Agricultural Research T1 - Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars T1 - Uticaj nadmorske visine na pomološko-tehnološka svojstva kultivara dunje Vranjska i Leskovačka EP - 32 IS - 3-4 SP - 27 VL - 62 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334 ER -
@article{ author = "Veličković, Milovan and Radivojević, Dragan", year = "2001", abstract = "The paper presents results of comparative testing of Vranjske and Leskovačke quince cultivars obtained under identical growing conditions in the vegetation period from 1998 to 2009. The analysis included the most important biophysical and biochemical parameters of quality. The larger fruit mass (g) was noticed in Vranjska than in Leskovačka quince cultivar (338.10 : 293.73). At the same time, the height and diameter of Vranjska cultivar were also greater. Furthermore, the fruit stalk was longer (2.80 cm : 1.82 cm). The fruit soluble solids content was higher in Leskovačka than in Vranjska quince cultivar (13.16 % : 12.56 %), while the ratio of other biochemical properties was as follows: 8.61 % : 8.21 % (total sugars), 7.75 % : 6.84 % (reduced sugars) and 0.98 % : 0.44 % (total acids). This is primarily a property of cultivar under certain agroecological conditions. In contrast to mentioned disadvantages, Leskovačka quince cultivar, having better technological properties than Vranjska cultivar, is still important for further spreading and technological processing, as well as for storing., U radu su prikazani rezultati komparativnih izučavanja biofizičkih i biohemijskih svojstava Vranjske i Leskovačke dunje na različitim nadmorskim visinama. Utvrđen je određen uticaj nadmorske visine na: masu ploda, veličinu ploda, dužinu peteljke, sadržaj suve materije, sadržaj ukupnih i redukujućih šećera, ukupnih kiselina i vitamina C, što ukazuje na potrebu pravilne rejonizacije ove vrste voća, pri čemu se posebna pažnja mora obratiti na nadmorsku visinu. U okviru obavljenih istraživanja povoljniji rezultati su dobijeni na nižim nadmorskim visinama (140; 370 m) u odnosu na nadmorsku visinu od 550 m. Na povoljnim ekspozicijama sorte dunje se mogu uspešno gajiti do nadmorske visine od 600 m, a sa manje uspeha i na većoj nadmorskoj visini. Ovo je utoliko značajnije, ako se zna da dužina vegetacije utiče na kvalitet ploda, a ista je u funkciji određene nadmorske visine.", publisher = "Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd", journal = "Journal of Scientific Agricultural Research", title = "Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars, Uticaj nadmorske visine na pomološko-tehnološka svojstva kultivara dunje Vranjska i Leskovačka", pages = "32-27", number = "3-4", volume = "62", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334" }
Veličković, M.,& Radivojević, D.. (2001). Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars. in Journal of Scientific Agricultural Research Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd., 62(3-4), 27-32. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334
Veličković M, Radivojević D. Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars. in Journal of Scientific Agricultural Research. 2001;62(3-4):27-32. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334 .
Veličković, Milovan, Radivojević, Dragan, "Effects of altitudes on pomological and technological properties of Vranjska and Leskovačka quince cultivars" in Journal of Scientific Agricultural Research, 62, no. 3-4 (2001):27-32, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_334 .