Приказ основних података о документу

Ekonomska analiza integralne i organske proizvodnje voća

dc.creatorMilić, Dušan
dc.creatorSredojević, Zorica
dc.creatorMarjanović, Strahinja
dc.date.accessioned2020-12-17T20:28:05Z
dc.date.available2020-12-17T20:28:05Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2929
dc.description.abstractThe introduction of environmentally friendly systems of fruit growing basically entails the conversion of intensive production to alternative production, which is much better for the environment. The optimal economic indicators are achieved in the integrated apple production. Therefore, high investments of labor and materials in this production enable very high production and economic results. High yields per unit area (exceeding 50 t/ha), which are achieved in the integrated apple production, can cover high investments per unit area. The maximum amount of variable costs (854,560 RSD/ha), the highest value of production (3,133,125 RSD/ha) and the gross margin (2,278,565 RSD/ha) have had a positive impact on achieving the highest efficiency (the cost-effectiveness ratio 3.12) in integrated production. On the other hand, this production has showed the lowest cost price per product unit (14.11 RSD/kg), which ensures significant competitiveness in apple production. .en
dc.description.abstractUvođenjem ekološko prihvatljivih sistema voćarske proizvodnje, ustvari se vrši preorijentacija sa intenzivne proizvodnje na alternativne načine proizvodnje, koji su mnogo povoljniji po životnu sredinu. Najpovoljniji ekonomski pokazatelji se postižu u integralnoj proizvodnji jabuke. Naime u ovoj proizvodnji se sa visokim ulaganjem rada i materijala postižu veoma visoki proizvodno-ekonomski rezultati. Visoki prinosi po jedinici površine (i preko 50 t/ha) koji se postižu u integralnoj proizvodnji jabuke mogu da pokriju i visoka ulaganja po jedinici površine. Najveći iznos varijabilnih troškova (854.560 d/ha), najveća vrednost proizvodnje (3.133.125 d/ha ) i bruto marže (2.278.565 d/ ha) imali su pozitivnog uticaja na postizanje najveće ekonomičnosti (koeficijent ekonomičnost 3,12) u integralnoj proizvodnji. Sa druge strane, u ovoj proizvodnji je ostvarena i najniža cena koštanja po jedinici proizvoda ( 14,11 d/kg ), koja obezbeđuje značajnu konkurentnost u proizvodnji jabuke. . PR Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br.(T-31058): Drying of organic and integrated fruits and vegetables by combined drying technology .sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31058/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agriculture
dc.subjecteconomic analysisen
dc.subjectintegrated and organic farmingen
dc.subjectappleen
dc.subjectekonomska analizasr
dc.subjectintegralna i organska proizvodnjasr
dc.subjectjabukasr
dc.titleEconomic analysis of integrated and organic fruit productionen
dc.titleEkonomska analiza integralne i organske proizvodnje voćasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage27
dc.citation.issue1
dc.citation.other16(1): 23-27
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage23
dc.citation.volume16
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1595/2926.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2929
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу