Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije
Апстракт
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na izabranom uzorku u pogonima proizvodnje hrane o postojanju pogonskih laboratorija. Rezultati su pokazali da 44,15% pogona nema nikakvu laboratoriju, da 26,6% izvoznika hrane nema svoje laboratorije, da 60% pogona koji nemaju laboratorije imaju sertifikovan QMS, da su najčešći pogoni bez laboratorija oni koji se bave preradom voća i povrća a da one laboratorije koje imaju svoje laboratorije imaju najmanje 10 sopstvenih metoda za razna kontrolisanja. Na kraju da bi prikazali koliko je važan segment pogonskih laboratorija, autori su koristili SWOT analizu.
Кључне речи:
kvalitet / pogonske laboratorije / proizvodnja hraneИзвор:
Kvalitet, 2011, 21, 3-4, 31-34Издавач:
- Poslovna politika AD, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Djekić, Ilija AU - Šmigić, Nada AU - Radovanović, Radomir AU - Rajković, Andreja PY - 2011 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2729 AB - U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na izabranom uzorku u pogonima proizvodnje hrane o postojanju pogonskih laboratorija. Rezultati su pokazali da 44,15% pogona nema nikakvu laboratoriju, da 26,6% izvoznika hrane nema svoje laboratorije, da 60% pogona koji nemaju laboratorije imaju sertifikovan QMS, da su najčešći pogoni bez laboratorija oni koji se bave preradom voća i povrća a da one laboratorije koje imaju svoje laboratorije imaju najmanje 10 sopstvenih metoda za razna kontrolisanja. Na kraju da bi prikazali koliko je važan segment pogonskih laboratorija, autori su koristili SWOT analizu. PB - Poslovna politika AD, Beograd T2 - Kvalitet T1 - Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije EP - 34 IS - 3-4 SP - 31 VL - 21 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2729 ER -
@article{ author = "Djekić, Ilija and Šmigić, Nada and Radovanović, Radomir and Rajković, Andreja", year = "2011", abstract = "U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na izabranom uzorku u pogonima proizvodnje hrane o postojanju pogonskih laboratorija. Rezultati su pokazali da 44,15% pogona nema nikakvu laboratoriju, da 26,6% izvoznika hrane nema svoje laboratorije, da 60% pogona koji nemaju laboratorije imaju sertifikovan QMS, da su najčešći pogoni bez laboratorija oni koji se bave preradom voća i povrća a da one laboratorije koje imaju svoje laboratorije imaju najmanje 10 sopstvenih metoda za razna kontrolisanja. Na kraju da bi prikazali koliko je važan segment pogonskih laboratorija, autori su koristili SWOT analizu.", publisher = "Poslovna politika AD, Beograd", journal = "Kvalitet", title = "Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije", pages = "34-31", number = "3-4", volume = "21", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2729" }
Djekić, I., Šmigić, N., Radovanović, R.,& Rajković, A.. (2011). Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije. in Kvalitet Poslovna politika AD, Beograd., 21(3-4), 31-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2729
Djekić I, Šmigić N, Radovanović R, Rajković A. Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije. in Kvalitet. 2011;21(3-4):31-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2729 .
Djekić, Ilija, Šmigić, Nada, Radovanović, Radomir, Rajković, Andreja, "Uticaj pogonskih laboratorija na poboljšanje kvaliteta prehrambenih proizvoda - osvrt na stanje u prehrambenoj industriji Srbije" in Kvalitet, 21, no. 3-4 (2011):31-34, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2729 .