SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export
SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina
Апстракт
The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia.
Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.
Кључне речи:
vegetable / export / destination of export / SWOT analysis / povrće / izvoz / destinacija / SWOT analizaИзвор:
Ekonomika poljoprivrede, 2008, 55, 2, 163-175Издавач:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Vlahović, Branislav AU - Stevanović, Simo AU - Puškarić, Anton PY - 2008 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1664 AB - The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia. AB - Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje. PB - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt T2 - Ekonomika poljoprivrede T1 - SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export T1 - SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina EP - 175 IS - 2 SP - 163 VL - 55 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 ER -
@article{ author = "Vlahović, Branislav and Stevanović, Simo and Puškarić, Anton", year = "2008", abstract = "The basic aim of researches is to perceive demonstrated trends, structure and regional destination of export of vegetable and processed vegetable from the Republic of Serbia. Fresh and processed vegetable - frozen, dried (dehydrated) and canned vegetable are being analyzed in this paper. Authors gives suggestions that must increase vegetable export. Export of vegetable and processed vegetable realized growth tendency. In export the most participation has fresh vegetable (26,2%), then frozen vegetable (25,2%), canned vegetable (23,1%) and dried vegetable (21,2%). Absence of marketing concept of economic entity, absence of national institution assistance and agrarian protectionism of developed countries are restrictive factor of export promotion from the Republic of Serbia., Osnovni cilj istraživanja jeste da sagleda ispoljene trendove, strukturu i regionalnu destinaciju izvoza povrća i prerađevina od povrća iz Republike Srbije. Analiza je rađena za sveže i prerađeno povrće - smrznuto, sušeno (dehidrirano) i konzervisano (sterilizovano i pasterizovano) povrće. Autori, takođe, daju i predloge koji treba da doprinesu povećanju izvoza. Izvoz povrća i prerađevina ostvaruje tendenciju rasta. U strukturi izvoza najveće učešće ima sveže povrće (26,2%), sledi smrznuto (25,2%), konzervisano (23,1%) i sušeno povrće (21,2%) i ostalo povrće (4,3%). Odsustvo marketing koncepta privrednih subjekata, značajnija pomoć države i agrarni protekcionizam razvijenih zemalja predstavljaju limitirajući činilac unapređenja izvoza povrća iz naše zemlje.", publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt", journal = "Ekonomika poljoprivrede", title = "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export, SWOT analiza izvoza povrća i prerađevina", pages = "175-163", number = "2", volume = "55", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664" }
Vlahović, B., Stevanović, S.,& Puškarić, A.. (2008). SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 55(2), 163-175. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664
Vlahović B, Stevanović S, Puškarić A. SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export. in Ekonomika poljoprivrede. 2008;55(2):163-175. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .
Vlahović, Branislav, Stevanović, Simo, Puškarić, Anton, "SWOT analysis of vegetable and processed vegetable export" in Ekonomika poljoprivrede, 55, no. 2 (2008):163-175, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1664 .