New freeze dried raspberry products
Novi proizvodi od maline dobijeni liofilizacijom
2006
Аутори
Janković, MiodragBukvić, Branka
Zlatković, Branislav
Stevanović, Snežana
Vukosavljević, Predrag
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Freeze drying is relatively new process for drying fruit from frozen state. In distinction from classical drying, freeze drying make product with very little content of water, against maximal preservation of all nutritive matter in the product. These process is especially good for sensitive fruits at whom shall almost save typical flavor, color and vitamins. In this paper oversight of new raspberry products that can bee obtained by freeze drying process is given. Analysis of technological procedures for obtaining of whole freeze dried raspberry and freeze dried raspberry juice in powdered form is given. These technologies are relatively new in the world and with us still are not apply in industrial dimensions. .
Liofilizacija predstavlja relativno nov postupak za sušenje iz smrznutog stanja. Za razliku od klasičnog sušenja, liofilizacijom se dobija proizvod sa vrlo malim sadržajem vode uz maksimalno očuvanje svih hranljivih materija u osušenom proizvodu. Ovaj postupak konzervisanja je posebno interesantan za osetljivo voće kod koga treba maksimalno očuvati karakterističnu aromu, boju i vitamine. U radu je data pregled novih proizvoda od maline koji se mogu dobiti postupkom liofilizacije. Data je analiza tehnoloških postupaka za dobijanje liofilizovanog celog ploda maline, kao i liofilizovanih sokova maline u prahu. Ove tehnologije su relativno nove u svetu, a kod nas se još uvek ne primenjuju u industrijskim razmerama. .
Кључне речи:
raspberry / powder juice / freeze drying / malina / sok u prahu / liofilizacijaИзвор:
Ekonomika poljoprivrede, 2006, 53, 2, 327-335Издавач:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Janković, Miodrag AU - Bukvić, Branka AU - Zlatković, Branislav AU - Stevanović, Snežana AU - Vukosavljević, Predrag PY - 2006 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/1128 AB - Freeze drying is relatively new process for drying fruit from frozen state. In distinction from classical drying, freeze drying make product with very little content of water, against maximal preservation of all nutritive matter in the product. These process is especially good for sensitive fruits at whom shall almost save typical flavor, color and vitamins. In this paper oversight of new raspberry products that can bee obtained by freeze drying process is given. Analysis of technological procedures for obtaining of whole freeze dried raspberry and freeze dried raspberry juice in powdered form is given. These technologies are relatively new in the world and with us still are not apply in industrial dimensions. . AB - Liofilizacija predstavlja relativno nov postupak za sušenje iz smrznutog stanja. Za razliku od klasičnog sušenja, liofilizacijom se dobija proizvod sa vrlo malim sadržajem vode uz maksimalno očuvanje svih hranljivih materija u osušenom proizvodu. Ovaj postupak konzervisanja je posebno interesantan za osetljivo voće kod koga treba maksimalno očuvati karakterističnu aromu, boju i vitamine. U radu je data pregled novih proizvoda od maline koji se mogu dobiti postupkom liofilizacije. Data je analiza tehnoloških postupaka za dobijanje liofilizovanog celog ploda maline, kao i liofilizovanih sokova maline u prahu. Ove tehnologije su relativno nove u svetu, a kod nas se još uvek ne primenjuju u industrijskim razmerama. . PB - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt T2 - Ekonomika poljoprivrede T1 - New freeze dried raspberry products T1 - Novi proizvodi od maline dobijeni liofilizacijom EP - 335 IS - 2 SP - 327 VL - 53 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1128 ER -
@article{ author = "Janković, Miodrag and Bukvić, Branka and Zlatković, Branislav and Stevanović, Snežana and Vukosavljević, Predrag", year = "2006", abstract = "Freeze drying is relatively new process for drying fruit from frozen state. In distinction from classical drying, freeze drying make product with very little content of water, against maximal preservation of all nutritive matter in the product. These process is especially good for sensitive fruits at whom shall almost save typical flavor, color and vitamins. In this paper oversight of new raspberry products that can bee obtained by freeze drying process is given. Analysis of technological procedures for obtaining of whole freeze dried raspberry and freeze dried raspberry juice in powdered form is given. These technologies are relatively new in the world and with us still are not apply in industrial dimensions. ., Liofilizacija predstavlja relativno nov postupak za sušenje iz smrznutog stanja. Za razliku od klasičnog sušenja, liofilizacijom se dobija proizvod sa vrlo malim sadržajem vode uz maksimalno očuvanje svih hranljivih materija u osušenom proizvodu. Ovaj postupak konzervisanja je posebno interesantan za osetljivo voće kod koga treba maksimalno očuvati karakterističnu aromu, boju i vitamine. U radu je data pregled novih proizvoda od maline koji se mogu dobiti postupkom liofilizacije. Data je analiza tehnoloških postupaka za dobijanje liofilizovanog celog ploda maline, kao i liofilizovanih sokova maline u prahu. Ove tehnologije su relativno nove u svetu, a kod nas se još uvek ne primenjuju u industrijskim razmerama. .", publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt", journal = "Ekonomika poljoprivrede", title = "New freeze dried raspberry products, Novi proizvodi od maline dobijeni liofilizacijom", pages = "335-327", number = "2", volume = "53", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1128" }
Janković, M., Bukvić, B., Zlatković, B., Stevanović, S.,& Vukosavljević, P.. (2006). New freeze dried raspberry products. in Ekonomika poljoprivrede Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 53(2), 327-335. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1128
Janković M, Bukvić B, Zlatković B, Stevanović S, Vukosavljević P. New freeze dried raspberry products. in Ekonomika poljoprivrede. 2006;53(2):327-335. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1128 .
Janković, Miodrag, Bukvić, Branka, Zlatković, Branislav, Stevanović, Snežana, Vukosavljević, Predrag, "New freeze dried raspberry products" in Ekonomika poljoprivrede, 53, no. 2 (2006):327-335, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1128 .