Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 178
Selenium enriched mushrooms as food additives and dietary supplements
(SERBIAN NUTRITION SOCIETY, 2021)
Edible and medicinal mushrooms have been used worldwide due to their nutritional
value and known pharmaceutical properties, which are related to the physiologically
beneficial substances in the form of primary and ...
Estimated daily zinc, iron, and selenium intake by consuming allium biofortified with selenium
(SERBIAN NUTRITION SOCIETY, 2021)
Alliums are nutritionally and economically important agriculture crops in many coun tries around the world. Edible parts of alliums are widely usein fresh, dried, boiled or
fried forms, mostly as vegetables or as a spice ...
Antibacterial and antioxidative activity of chitosan and chitosan hydrochloride isolated from mushrooms
(11th International Medicinal Mushroom Conference (IMMC11), 2022)
Chitosan is a linear polysaccharide formed from β-D-glucosamine randomly distributed chains and
N-acetyl-D-glucosamine, which is obtained in the process of deacetylation of chitin. Only a small number
of mushrooms have ...
AT МАТАДОР - идеја иза пројекта
(КОНФЕРЕНЦИЈА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА - КЊИГА АПСТРАКАТА, 2023)
Пројекат под називом Напредне технике математичке агрегације и
апроксимативног решавања једначина у дигиталним операционим истраживањима,
или скраћено АТ МАТАДОР, има за циљ развој и истраживање нових техника у ...
THE POSSIBILITY OF IMPROVING THE PRODUCTION OF FLOWERS IN THE REPUBLIC OF SERBIA
(3 rd INTERNATIONAL SYMPOSIUM FOR AGRICULTURE AND FOOD – ISAF 2017, 2017)
Flower production is highly intense production, which does not require large areas, but requires
knowledge and organization of the overall production and sales. In recent years there has been
growing interest of ...
Iskorišćenje otpadnog pivskog kvasca za inkapsulaciju bioaktivnih komponenata hrane / Utilization of spent brewer's yeast for encapsulation of food bioactives
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, 2023)
Otpadni pivski kvasac (OPK) (engl. Spent brewer’s yeast, SBY) drugi je najvažniji nusproizvod
industrije piva nakon pivskog tropa. Premda se neki kvasci mogu koristiti više puta za fermentaciju
sladovine, nastala biomasa ...
Утицај различитих начина ђубрења на принос и друге параметре продуктивности кромпира
(Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, 2011)
У раду су приказани резултати двогодишњих проучавања утицаја
различитих начина ђубрења на принос и друге параметре продуктивности
кромпира у агроеколошким условима околине Никшића.
Највећи принос кртола измјерен је на ...
The effect of green extraction method, subcritical, water extraction, on selected biological activities in Chaga mushroom
(Serbian Society of Microbiology, 2022)
Inonotus obliquus, or Chaga, is a medicinal mushroom with a long history of folk medicinal use and growing popularity worldwide. It cannot be cultivated so novel, greener extraction methods are needed to satisfy the market ...
Mogućnosti za organsku poljoprivredu u Srbiji
(AINS-Odeljenje biotehničkih nauka, Beograd. Akademska Misao, Beograd, 2021)
Данас је сасвим сигурно да се у Србији, као и у свету, органска пољопривреда највише развија на малом и средњем породичном газдинству, тако да се на овој начин даје могућност највећем делу наших пољопривредника, не само ...
THE IMPORTANCE OF BOTANICAL GARDENS
(University of Belgrade, Technical Faculty in Bor, Department of Engineering Management, 2023)
The botanical garden in today's world occupies an important place when it comes to
the social aspect. It represents a place of education and psychological well-being when the
human population is faced with great psychological ...