Приказ основних података о документу

Biološki aktivne komponente zrna soje i proteinskih proizvoda od soje

dc.creatorBarać, Miroljub
dc.creatorStanojević, Sladjana
dc.creatorPešić, Mirjana
dc.date.accessioned2020-12-17T18:25:50Z
dc.date.available2020-12-17T18:25:50Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn1450-7188
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/905
dc.description.abstractSoybeans provide a source of low-cost protein with good nutritional and physico-chemical properties. Recently, soybean has received much attention because of its potential role in preventing and treating several diseases including cancer and other human chronic diseases. Health benefits of soy diet are attributed to the minor soybean constituents (calledphytochemicals). Soybean contains a variety of phytochemicals with demonstrated anticancer activity, including bioactive proteins andpolypeptides (trypsin inhibitors and the most recently discoveredpeptide lunasin), isofl avones, phytic acid, phytosterols and saponins. The present review provides an overview of recent knowledge about biologically active components of soybean.en
dc.description.abstractSoja predstavlja dobar izvor nutritivno visokovrednih proteina pogodnih fizičko-hemijskih osobina. Danas se soji poklanja velika pažnja kao potencijalno značajnom izvoru komponenti koje mogu imati ulogu u prevenciji i lečenju nekih hroničnih i teških bolesti, kao što su bolesti srca i različiti oblici kancera. Pozitivni efekti ishrane sojom pripisuju se manje zastupljenim biološki aktivnim komponentama sojinog semena. Ove supstance u literaturi se često nazivaju i "fitohemikalijama". Soja sadrži ceo spektar biološki aktivnih supstanci koje ispoljavaju antikancerogena svojstva poput bioaktivnih proteina i polipeptida (inhibitori proteaza, lektin i najnovije detektovani polipeptid - lunasin), fitinska kiselina, izoflavoni, fitosteroli i saponini. Ovaj rad daje pregled današnjih saznanja o biološki aktivnim komponentama zrna soje i proteinskih proizvoda od soje.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceActa periodica technologica
dc.subjectsoybeanen
dc.subjectbiologically active compoundsen
dc.subjectproteinen
dc.subjecthealth benefitsen
dc.titleBiologically active components of soybeans and soy protein products: A reviewen
dc.titleBiološki aktivne komponente zrna soje i proteinskih proizvoda od sojesr
dc.typereview
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage168
dc.citation.issue36
dc.citation.other(36): 155-168
dc.citation.spage155
dc.identifier.doi10.2298/APT0536155B
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4393/902.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу