Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola
Karakteristike sireva sa plavo-zelenim plesnima u tipu Gorgonzole
Апстракт
Sirevi sa plavo-zelenim plesnima odlikuju se time što imaju testo srednje čvrstine, čija je unutrašnjost protkana zelenim ili plavo-zelenim plesnima Penicillium roqueforti. Učešće ovih plesni u procesu zrenja predstavlja glavnu odliku ovih sireva, koji zahvaljujući tome imaju oštar i pikantan ukus, te spadaju u delikatesne sireve namenjene određenoj grupi potrošača. Druga karakteristika ove grupe sireva je da se proces zrenja odvija na niskoj temperaturi i pri visokoj vlažnosti vazduha, pa je neophodno obezbediti specijalne uslove za njihovo zrenje. Za izradu ovih sireva se koristi kravlje, ovčije ili mešano, a ređe kozje mleko u zavisnosti od tipa sira, odnosno podneblja u kojem se sir izrađuje. U zavisnosti od vrste plesni koja se koristi, zatim stepena razvoja startera, sadržaja soli, kao i vrste mleka dobija se određeni tip sira sa plavo-zelenim plesnima. Gorgonzola je italijanski sir sa zelenim plesnima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju. Danas se Gorgonzola proizvodi u celoj It...aliji, a naročito u Lombardiji, pokrajini Severne Italije koja uključuje provincije: Bergamo Brešu, Komo, Kremonu, Paviju, Pijemonto, kao i Milano, Bielu, Kuneu, Leku Novaru, Veredlu. Proizvodnja i distribucija ovog sira u Italiji je danas strogo kontrolisana od strane agencije Denomiazione di Origine Controllata (DOC), pri italijanskoj vladi, koja odobrava proizvodnju po licenci samo italijanskim proizvodima koji ispunjavaju standarde visokog kvaliteta. Samo takvi proizvodi dobijaju autorizovano pravo da koriste originalna italijanska imena. Osim toga, stiču pravo da koriste logo CG, koji se nalazi na ambalaži, a to znači autorizovano pravo proizvodnje od strane Gorgonzola consortium-a (4).
Кључне речи:
sirevi sa plavo-zelenim plesnima / gorgonzola / zrenjeИзвор:
Mlekarstvo, 2004, 3, 27, 927-930Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Jovanović, Snežana AU - Maćej, Ognjen AU - Marinković, Stevo AU - Seratlić, Sanja V. AU - Vučić, Tanja PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/831 AB - Sirevi sa plavo-zelenim plesnima odlikuju se time što imaju testo srednje čvrstine, čija je unutrašnjost protkana zelenim ili plavo-zelenim plesnima Penicillium roqueforti. Učešće ovih plesni u procesu zrenja predstavlja glavnu odliku ovih sireva, koji zahvaljujući tome imaju oštar i pikantan ukus, te spadaju u delikatesne sireve namenjene određenoj grupi potrošača. Druga karakteristika ove grupe sireva je da se proces zrenja odvija na niskoj temperaturi i pri visokoj vlažnosti vazduha, pa je neophodno obezbediti specijalne uslove za njihovo zrenje. Za izradu ovih sireva se koristi kravlje, ovčije ili mešano, a ređe kozje mleko u zavisnosti od tipa sira, odnosno podneblja u kojem se sir izrađuje. U zavisnosti od vrste plesni koja se koristi, zatim stepena razvoja startera, sadržaja soli, kao i vrste mleka dobija se određeni tip sira sa plavo-zelenim plesnima. Gorgonzola je italijanski sir sa zelenim plesnima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju. Danas se Gorgonzola proizvodi u celoj Italiji, a naročito u Lombardiji, pokrajini Severne Italije koja uključuje provincije: Bergamo Brešu, Komo, Kremonu, Paviju, Pijemonto, kao i Milano, Bielu, Kuneu, Leku Novaru, Veredlu. Proizvodnja i distribucija ovog sira u Italiji je danas strogo kontrolisana od strane agencije Denomiazione di Origine Controllata (DOC), pri italijanskoj vladi, koja odobrava proizvodnju po licenci samo italijanskim proizvodima koji ispunjavaju standarde visokog kvaliteta. Samo takvi proizvodi dobijaju autorizovano pravo da koriste originalna italijanska imena. Osim toga, stiču pravo da koriste logo CG, koji se nalazi na ambalaži, a to znači autorizovano pravo proizvodnje od strane Gorgonzola consortium-a (4). PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola T1 - Karakteristike sireva sa plavo-zelenim plesnima u tipu Gorgonzole EP - 930 IS - 27 SP - 927 VL - 3 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_831 ER -
@article{ author = "Jovanović, Snežana and Maćej, Ognjen and Marinković, Stevo and Seratlić, Sanja V. and Vučić, Tanja", year = "2004", abstract = "Sirevi sa plavo-zelenim plesnima odlikuju se time što imaju testo srednje čvrstine, čija je unutrašnjost protkana zelenim ili plavo-zelenim plesnima Penicillium roqueforti. Učešće ovih plesni u procesu zrenja predstavlja glavnu odliku ovih sireva, koji zahvaljujući tome imaju oštar i pikantan ukus, te spadaju u delikatesne sireve namenjene određenoj grupi potrošača. Druga karakteristika ove grupe sireva je da se proces zrenja odvija na niskoj temperaturi i pri visokoj vlažnosti vazduha, pa je neophodno obezbediti specijalne uslove za njihovo zrenje. Za izradu ovih sireva se koristi kravlje, ovčije ili mešano, a ređe kozje mleko u zavisnosti od tipa sira, odnosno podneblja u kojem se sir izrađuje. U zavisnosti od vrste plesni koja se koristi, zatim stepena razvoja startera, sadržaja soli, kao i vrste mleka dobija se određeni tip sira sa plavo-zelenim plesnima. Gorgonzola je italijanski sir sa zelenim plesnima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju. Danas se Gorgonzola proizvodi u celoj Italiji, a naročito u Lombardiji, pokrajini Severne Italije koja uključuje provincije: Bergamo Brešu, Komo, Kremonu, Paviju, Pijemonto, kao i Milano, Bielu, Kuneu, Leku Novaru, Veredlu. Proizvodnja i distribucija ovog sira u Italiji je danas strogo kontrolisana od strane agencije Denomiazione di Origine Controllata (DOC), pri italijanskoj vladi, koja odobrava proizvodnju po licenci samo italijanskim proizvodima koji ispunjavaju standarde visokog kvaliteta. Samo takvi proizvodi dobijaju autorizovano pravo da koriste originalna italijanska imena. Osim toga, stiču pravo da koriste logo CG, koji se nalazi na ambalaži, a to znači autorizovano pravo proizvodnje od strane Gorgonzola consortium-a (4).", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola, Karakteristike sireva sa plavo-zelenim plesnima u tipu Gorgonzole", pages = "930-927", number = "27", volume = "3", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_831" }
Jovanović, S., Maćej, O., Marinković, S., Seratlić, S. V.,& Vučić, T.. (2004). Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 3(27), 927-930. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_831
Jovanović S, Maćej O, Marinković S, Seratlić SV, Vučić T. Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola. in Mlekarstvo. 2004;3(27):927-930. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_831 .
Jovanović, Snežana, Maćej, Ognjen, Marinković, Stevo, Seratlić, Sanja V., Vučić, Tanja, "Characteristics of blue-veined cheese in type of Gorgonzola" in Mlekarstvo, 3, no. 27 (2004):927-930, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_831 .