Qualitative properties of Serbian population diet
Kvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbije
Апстракт
The diet represents an important part of the living standard of the population of any country. At the present level of both social and economic development in Serbia there are three socio-economic household categories: agricultural, mixed and non-agricultural characterized by the mode and rate of income earning which contribute among other factors to the difference in the diet of the 3 categories. Based on the qualitative characteristics of the household categories in Serbia such as: energetic value of diet and consumption of basic nutritional ingredients (proteins, fats, carbohydrates), a substation aggravation starting with the pretransitional period until the present day was recorded. A comparative study of some basic characteristics between the diet of the Serbian population and that of the countries in transition as well as some developed countries was undertaken.
Ishrana predstavlja značajnu komponentu životnog standarda stanovništva svake zemlje. Na sadašnjem stepenu društvenog i ekonomskog razvoja u Srbiji postoje tri socio-ekonomske kategorije domaćinstava: poljoprivedna, mešovita i nepoljoprivredna, koja su determinisana načinom i visinom sticanja dohotka, što pretpostavlja (uz dejstvo ostalih faktora) razlike u ishrani svake od njih. Analiza osnovnih kvalitativnih karakteristika ishrane navedenih kategorija domaćinstava u Srbiji, izvedena na osnovu sintetičkih pokazatelja: energetska vrednost ishrane i potrošnja osnovnih hranljivih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata), ukazuje na njeno značajno pogoršanje, počev od predtranzicionog perioda, do današnjih dana. U nastavku rada izvedena je komparativna analiza osnovnih karakteristika ishrane stanovništva Srbije i zemalja u tranziciji, kao i nekih privredno razvijenih zemalja.
Кључне речи:
diet / energetic value / proteins / fats / carbohydrates / ishrana / energetska vrednost / proteini / masti / ugljeni hidratiИзвор:
Ekonomika poljoprivrede, 2004, 51, 1-2, 81-101Издавач:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Božić, Dragica PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/778 AB - The diet represents an important part of the living standard of the population of any country. At the present level of both social and economic development in Serbia there are three socio-economic household categories: agricultural, mixed and non-agricultural characterized by the mode and rate of income earning which contribute among other factors to the difference in the diet of the 3 categories. Based on the qualitative characteristics of the household categories in Serbia such as: energetic value of diet and consumption of basic nutritional ingredients (proteins, fats, carbohydrates), a substation aggravation starting with the pretransitional period until the present day was recorded. A comparative study of some basic characteristics between the diet of the Serbian population and that of the countries in transition as well as some developed countries was undertaken. AB - Ishrana predstavlja značajnu komponentu životnog standarda stanovništva svake zemlje. Na sadašnjem stepenu društvenog i ekonomskog razvoja u Srbiji postoje tri socio-ekonomske kategorije domaćinstava: poljoprivedna, mešovita i nepoljoprivredna, koja su determinisana načinom i visinom sticanja dohotka, što pretpostavlja (uz dejstvo ostalih faktora) razlike u ishrani svake od njih. Analiza osnovnih kvalitativnih karakteristika ishrane navedenih kategorija domaćinstava u Srbiji, izvedena na osnovu sintetičkih pokazatelja: energetska vrednost ishrane i potrošnja osnovnih hranljivih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata), ukazuje na njeno značajno pogoršanje, počev od predtranzicionog perioda, do današnjih dana. U nastavku rada izvedena je komparativna analiza osnovnih karakteristika ishrane stanovništva Srbije i zemalja u tranziciji, kao i nekih privredno razvijenih zemalja. PB - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt T2 - Ekonomika poljoprivrede T1 - Qualitative properties of Serbian population diet T1 - Kvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbije EP - 101 IS - 1-2 SP - 81 VL - 51 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778 ER -
@article{ author = "Božić, Dragica", year = "2004", abstract = "The diet represents an important part of the living standard of the population of any country. At the present level of both social and economic development in Serbia there are three socio-economic household categories: agricultural, mixed and non-agricultural characterized by the mode and rate of income earning which contribute among other factors to the difference in the diet of the 3 categories. Based on the qualitative characteristics of the household categories in Serbia such as: energetic value of diet and consumption of basic nutritional ingredients (proteins, fats, carbohydrates), a substation aggravation starting with the pretransitional period until the present day was recorded. A comparative study of some basic characteristics between the diet of the Serbian population and that of the countries in transition as well as some developed countries was undertaken., Ishrana predstavlja značajnu komponentu životnog standarda stanovništva svake zemlje. Na sadašnjem stepenu društvenog i ekonomskog razvoja u Srbiji postoje tri socio-ekonomske kategorije domaćinstava: poljoprivedna, mešovita i nepoljoprivredna, koja su determinisana načinom i visinom sticanja dohotka, što pretpostavlja (uz dejstvo ostalih faktora) razlike u ishrani svake od njih. Analiza osnovnih kvalitativnih karakteristika ishrane navedenih kategorija domaćinstava u Srbiji, izvedena na osnovu sintetičkih pokazatelja: energetska vrednost ishrane i potrošnja osnovnih hranljivih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata), ukazuje na njeno značajno pogoršanje, počev od predtranzicionog perioda, do današnjih dana. U nastavku rada izvedena je komparativna analiza osnovnih karakteristika ishrane stanovništva Srbije i zemalja u tranziciji, kao i nekih privredno razvijenih zemalja.", publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt", journal = "Ekonomika poljoprivrede", title = "Qualitative properties of Serbian population diet, Kvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbije", pages = "101-81", number = "1-2", volume = "51", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778" }
Božić, D.. (2004). Qualitative properties of Serbian population diet. in Ekonomika poljoprivrede Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 51(1-2), 81-101. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778
Božić D. Qualitative properties of Serbian population diet. in Ekonomika poljoprivrede. 2004;51(1-2):81-101. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778 .
Božić, Dragica, "Qualitative properties of Serbian population diet" in Ekonomika poljoprivrede, 51, no. 1-2 (2004):81-101, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778 .