Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije
Abstract
Mada smo voćarska zemlja po povoljnosti prirodnih uslova, ne proizvodimo dovoljno voća, ni za potrošnju u svežem stanju, ni za preradu. Pod voćnjacima se nalaze veće površine nego što su naše potrebe u voću. Na primer, u proizvodnji šljive, koja je istovremeno i vodeća voćna vrsta u voćarskoj proizvodnji Srbije, može se ostvariti sadašnja ili,čak, i veća proizvodnja, a na znatno manjim površinama. Naime intenziviranjem voćarske proizvodnje mogla bi se proizvesti znatno veća količina kvalitetnog voća (povećanjem prinosa po jedinici površine, odnosno po stablu). U vezi s predhodno iznetim, može se istaći, da je privredna vrednost našeg voćarstva znatno manja nego što bi mogla da bude, s obzirom, na veoma povoljne prirodne uslove. Polazeći od činjenice da voćarska proizvodnja u Srbiji već duže vremena stagnira, sagledaće se promene u površinama voćnjaka, učešću rodnih u ukupnim stablima i ostvarenoj proizvodnji voća, po analiziranim voćnim vrstama, kako ukupno, tako i na privatnom sektoru.... Uporedna analiza pomenutih obeležja biće izvršena u 2002. godini u odnosu na baznu 1990. godinu, da bi se utvrdile eventualne promene do kojih je došlo u voćarskoj proizvodnji Srbije.
Keywords:
površine voćnjaka / učešće rodnih u ukupnim stablima / proizvodnja voća / Republika SrbijaSource:
Ekonomika poljoprivrede, 2004, 51, 3-4, 342-342Publisher:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Milić, Dušan AU - Rajić, Zoran AU - Bulatović, Mirjana PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/774 AB - Mada smo voćarska zemlja po povoljnosti prirodnih uslova, ne proizvodimo dovoljno voća, ni za potrošnju u svežem stanju, ni za preradu. Pod voćnjacima se nalaze veće površine nego što su naše potrebe u voću. Na primer, u proizvodnji šljive, koja je istovremeno i vodeća voćna vrsta u voćarskoj proizvodnji Srbije, može se ostvariti sadašnja ili,čak, i veća proizvodnja, a na znatno manjim površinama. Naime intenziviranjem voćarske proizvodnje mogla bi se proizvesti znatno veća količina kvalitetnog voća (povećanjem prinosa po jedinici površine, odnosno po stablu). U vezi s predhodno iznetim, može se istaći, da je privredna vrednost našeg voćarstva znatno manja nego što bi mogla da bude, s obzirom, na veoma povoljne prirodne uslove. Polazeći od činjenice da voćarska proizvodnja u Srbiji već duže vremena stagnira, sagledaće se promene u površinama voćnjaka, učešću rodnih u ukupnim stablima i ostvarenoj proizvodnji voća, po analiziranim voćnim vrstama, kako ukupno, tako i na privatnom sektoru. Uporedna analiza pomenutih obeležja biće izvršena u 2002. godini u odnosu na baznu 1990. godinu, da bi se utvrdile eventualne promene do kojih je došlo u voćarskoj proizvodnji Srbije. PB - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt T2 - Ekonomika poljoprivrede T1 - Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije EP - 342 IS - 3-4 SP - 342 VL - 51 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_774 ER -
@article{ author = "Milić, Dušan and Rajić, Zoran and Bulatović, Mirjana", year = "2004", abstract = "Mada smo voćarska zemlja po povoljnosti prirodnih uslova, ne proizvodimo dovoljno voća, ni za potrošnju u svežem stanju, ni za preradu. Pod voćnjacima se nalaze veće površine nego što su naše potrebe u voću. Na primer, u proizvodnji šljive, koja je istovremeno i vodeća voćna vrsta u voćarskoj proizvodnji Srbije, može se ostvariti sadašnja ili,čak, i veća proizvodnja, a na znatno manjim površinama. Naime intenziviranjem voćarske proizvodnje mogla bi se proizvesti znatno veća količina kvalitetnog voća (povećanjem prinosa po jedinici površine, odnosno po stablu). U vezi s predhodno iznetim, može se istaći, da je privredna vrednost našeg voćarstva znatno manja nego što bi mogla da bude, s obzirom, na veoma povoljne prirodne uslove. Polazeći od činjenice da voćarska proizvodnja u Srbiji već duže vremena stagnira, sagledaće se promene u površinama voćnjaka, učešću rodnih u ukupnim stablima i ostvarenoj proizvodnji voća, po analiziranim voćnim vrstama, kako ukupno, tako i na privatnom sektoru. Uporedna analiza pomenutih obeležja biće izvršena u 2002. godini u odnosu na baznu 1990. godinu, da bi se utvrdile eventualne promene do kojih je došlo u voćarskoj proizvodnji Srbije.", publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt", journal = "Ekonomika poljoprivrede", title = "Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije", pages = "342-342", number = "3-4", volume = "51", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_774" }
Milić, D., Rajić, Z.,& Bulatović, M.. (2004). Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije. in Ekonomika poljoprivrede Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 51(3-4), 342-342. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_774
Milić D, Rajić Z, Bulatović M. Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije. in Ekonomika poljoprivrede. 2004;51(3-4):342-342. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_774 .
Milić, Dušan, Rajić, Zoran, Bulatović, Mirjana, "Promene u strukturi voćarske proizvodnje Republike Srbije" in Ekonomika poljoprivrede, 51, no. 3-4 (2004):342-342, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_774 .