Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice
Аутори
Branković, GordanaDragičević, Vesna
Dodig, Dejan
Zorić, Miroslav
Knežević, Desimir
Šurlan-Momirović, Gordana
Đurić, Nenad
Остало (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Pšenica se tradicionalno odabira na osnovu prinosa i pekarskog kvaliteta dok je malo
pažnje posvećivano nutritivnoj vrednosti zrna i njenom poboljšanju kroz oplemenjivačke
programe. Nutritivne vrednosti pšenice se razlikuju na osnovu nutritivnog sadržaja i svarljivosti.
Variranje nutritivnog sadržaja je pod kontrolom genetičkih i sredinskih činilaca. U poslednjih
10 godina dosta pažnje se posvećuje fi tonutrijentima pšenice i antioksidansima kao što su:
fenoli, beta-karoten, proteinske SH grupe zbog pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi. Istraživanje
je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi,
Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15 genotipova hlebne pšenice
(Triticum aestivum ssp. vulgare L.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno slučajnom blok
sistemu u 4 ponavljanja. Sledeće metode su korišćene za analizu: fi tinska kiselina (Latta and
Eskin (1980) modifi kovana po Sredojević i Dragičević (2009))...; ukupni fenoli (Prussian Blue
prema Prais-u (Budini et al. (1980) modifi kovana prema Simić i sar. (2004)); proteinske SH
grupe (PSH) (De Kook et al. (1981)); solubilni proteini (Lowry et al. (1951)); beta karoten
(AACC (1995) 14–50); ukupni neorganski fosfor (Pi) (Pollman (1991)). Primenjen je model
(Yan and Rajcan 2002) za genotip po osobinama (GT) biplot. GT biplot pomaže u razumevanju
odnosa između osobina (ciljeva oplemenjivanja), identifi kovanju pozitivno ili negativno
korelisanih osobina i ukazuje na mogućnost indirektne selekcije za osobinu od interesa.
Pomaže u vizualizaciji profi la osobina genotipova (snaga i slabost), što je važno za pravilan
odabir roditelja i poređenje strategija selekcije. Utvrđene su grupe genotipova hlebne pšenice
sa sličnim profi lima osobina iz kojih je moguće vršiti pravilan odbor roditelja za niži sadržaj
fi tinske kiseline i viši sadržaj antioksidanasa.
Кључне речи:
hlebna pšenica / fitinska kiselina / antioksidansi / GT biplot / selekcijaИзвор:
Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“, 2013, 25-26Издавач:
- Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - GEN AU - Branković, Gordana AU - Dragičević, Vesna AU - Dodig, Dejan AU - Zorić, Miroslav AU - Knežević, Desimir AU - Šurlan-Momirović, Gordana AU - Đurić, Nenad PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6994 AB - Pšenica se tradicionalno odabira na osnovu prinosa i pekarskog kvaliteta dok je malo pažnje posvećivano nutritivnoj vrednosti zrna i njenom poboljšanju kroz oplemenjivačke programe. Nutritivne vrednosti pšenice se razlikuju na osnovu nutritivnog sadržaja i svarljivosti. Variranje nutritivnog sadržaja je pod kontrolom genetičkih i sredinskih činilaca. U poslednjih 10 godina dosta pažnje se posvećuje fi tonutrijentima pšenice i antioksidansima kao što su: fenoli, beta-karoten, proteinske SH grupe zbog pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi. Istraživanje je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15 genotipova hlebne pšenice (Triticum aestivum ssp. vulgare L.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno slučajnom blok sistemu u 4 ponavljanja. Sledeće metode su korišćene za analizu: fi tinska kiselina (Latta and Eskin (1980) modifi kovana po Sredojević i Dragičević (2009)); ukupni fenoli (Prussian Blue prema Prais-u (Budini et al. (1980) modifi kovana prema Simić i sar. (2004)); proteinske SH grupe (PSH) (De Kook et al. (1981)); solubilni proteini (Lowry et al. (1951)); beta karoten (AACC (1995) 14–50); ukupni neorganski fosfor (Pi) (Pollman (1991)). Primenjen je model (Yan and Rajcan 2002) za genotip po osobinama (GT) biplot. GT biplot pomaže u razumevanju odnosa između osobina (ciljeva oplemenjivanja), identifi kovanju pozitivno ili negativno korelisanih osobina i ukazuje na mogućnost indirektne selekcije za osobinu od interesa. Pomaže u vizualizaciji profi la osobina genotipova (snaga i slabost), što je važno za pravilan odabir roditelja i poređenje strategija selekcije. Utvrđene su grupe genotipova hlebne pšenice sa sličnim profi lima osobina iz kojih je moguće vršiti pravilan odbor roditelja za niži sadržaj fi tinske kiseline i viši sadržaj antioksidanasa. PB - Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet T2 - Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ T1 - Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice EP - 26 SP - 25 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6994 ER -
@misc{ author = "Branković, Gordana and Dragičević, Vesna and Dodig, Dejan and Zorić, Miroslav and Knežević, Desimir and Šurlan-Momirović, Gordana and Đurić, Nenad", year = "2013", abstract = "Pšenica se tradicionalno odabira na osnovu prinosa i pekarskog kvaliteta dok je malo pažnje posvećivano nutritivnoj vrednosti zrna i njenom poboljšanju kroz oplemenjivačke programe. Nutritivne vrednosti pšenice se razlikuju na osnovu nutritivnog sadržaja i svarljivosti. Variranje nutritivnog sadržaja je pod kontrolom genetičkih i sredinskih činilaca. U poslednjih 10 godina dosta pažnje se posvećuje fi tonutrijentima pšenice i antioksidansima kao što su: fenoli, beta-karoten, proteinske SH grupe zbog pozitivnih učinaka na zdravlje ljudi. Istraživanje je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15 genotipova hlebne pšenice (Triticum aestivum ssp. vulgare L.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno slučajnom blok sistemu u 4 ponavljanja. Sledeće metode su korišćene za analizu: fi tinska kiselina (Latta and Eskin (1980) modifi kovana po Sredojević i Dragičević (2009)); ukupni fenoli (Prussian Blue prema Prais-u (Budini et al. (1980) modifi kovana prema Simić i sar. (2004)); proteinske SH grupe (PSH) (De Kook et al. (1981)); solubilni proteini (Lowry et al. (1951)); beta karoten (AACC (1995) 14–50); ukupni neorganski fosfor (Pi) (Pollman (1991)). Primenjen je model (Yan and Rajcan 2002) za genotip po osobinama (GT) biplot. GT biplot pomaže u razumevanju odnosa između osobina (ciljeva oplemenjivanja), identifi kovanju pozitivno ili negativno korelisanih osobina i ukazuje na mogućnost indirektne selekcije za osobinu od interesa. Pomaže u vizualizaciji profi la osobina genotipova (snaga i slabost), što je važno za pravilan odabir roditelja i poređenje strategija selekcije. Utvrđene su grupe genotipova hlebne pšenice sa sličnim profi lima osobina iz kojih je moguće vršiti pravilan odbor roditelja za niži sadržaj fi tinske kiseline i viši sadržaj antioksidanasa.", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet", journal = "Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“", title = "Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice", pages = "26-25", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6994" }
Branković, G., Dragičević, V., Dodig, D., Zorić, M., Knežević, D., Šurlan-Momirović, G.,& Đurić, N.. (2013). Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice. in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet., 25-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6994
Branković G, Dragičević V, Dodig D, Zorić M, Knežević D, Šurlan-Momirović G, Đurić N. Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice. in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“. 2013;:25-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6994 .
Branković, Gordana, Dragičević, Vesna, Dodig, Dejan, Zorić, Miroslav, Knežević, Desimir, Šurlan-Momirović, Gordana, Đurić, Nenad, "Selekcija za sadržaj fitinske kiseline i antioksidanasa kod hlebne pšenice" in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ (2013):25-26, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6994 .