Приказ основних података о документу

dc.creatorSknepnek, Aleksandra
dc.creatorPantić, Milena
dc.creatorMatijašević, Danka
dc.creatorMiletić, Dunja
dc.creatorLević, Steva
dc.creatorNikšić, Miomir
dc.date.accessioned2024-02-07T09:59:22Z
dc.date.available2024-02-07T09:59:22Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.isbn978-86-80050-16-4
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6845
dc.description.abstractKombuha je fermentisani napitak koji potiče iz Mandčurije. U današnje vreme je postao veoma popularan i koristi se širom sveta. Vreli vodeni ekstrakti gljive Ganoderma lucidum je prvi put korišćen za pripremu kombuha produkta sa poboljšanim zdravstvenim efektom. Cilj ovog rada bio je određivanje hemijskog sastava novog napitka korišćenjem infracrvene spektroskopije sa Furijeovom transformacijom (FTIR) kao i ispitivanje njegove antioksidativne antibakterijske aktivnosti (ABA). Rezultati pokazuju da ovo piće može imati antibakterijsku aktivnost i zaštitnu ulogu kod oksidativnih oštećenja. Ovaj napitak se preporučuje kao funkcionalna hrana sa unapređenim zdravstvenim efektima i kao potencijalni atraktivni proizvod.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherZrenjaninsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceSaopštenje sa međunarodnog skupa štampano u izvodusr
dc.subjectGanoderma lucidumsr
dc.subjectkombuhasr
dc.subjectantibakterijska aktivnostsr
dc.subjectantioksidativna aktivnostsr
dc.titleZdravstveni efekti novog kombuha napitka od gljive Ganoderma lucidumsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage61
dc.citation.spage60
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/26139/bitstream_26139.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6845
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу