Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani.
Ključne reči:
paradajz / varijabilnost / heritabilnost / kvantitativne osobineIzvor:
Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”, 2010, 94-95Izdavač:
- Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Живановић, Томислав AU - Ђорђевић, Радиша AU - Шурлан-Момировић, Гордана AU - Бранковић, Гордана PY - 2010 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6770 AB - Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani. PB - Пољопривредни факултет Универзитета у Београду C3 - Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” T1 - Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза EP - 95 SP - 94 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 ER -
@conference{ author = "Живановић, Томислав and Ђорђевић, Радиша and Шурлан-Момировић, Гордана and Бранковић, Гордана", year = "2010", abstract = "Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani.", publisher = "Пољопривредни факултет Универзитета у Београду", journal = "Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”", title = "Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза", pages = "95-94", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770" }
Живановић, Т., Ђорђевић, Р., Шурлан-Момировић, Г.,& Бранковић, Г.. (2010). Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза. in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” Пољопривредни факултет Универзитета у Београду., 94-95. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770
Живановић Т, Ђорђевић Р, Шурлан-Момировић Г, Бранковић Г. Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза. in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”. 2010;:94-95. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 .
Живановић, Томислав, Ђорђевић, Радиша, Шурлан-Момировић, Гордана, Бранковић, Гордана, "Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза" in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” (2010):94-95, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 .