Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani.
Keywords:
paradajz / varijabilnost / heritabilnost / kvantitativne osobineSource:
Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”, 2010, 94-95Publisher:
- Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Живановић, Томислав AU - Ђорђевић, Радиша AU - Шурлан-Момировић, Гордана AU - Бранковић, Гордана PY - 2010 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6770 AB - Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani. PB - Пољопривредни факултет Универзитета у Београду C3 - Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” T1 - Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза EP - 95 SP - 94 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 ER -
@conference{ author = "Живановић, Томислав and Ђорђевић, Радиша and Шурлан-Момировић, Гордана and Бранковић, Гордана", year = "2010", abstract = "Na osnovu dialelnih ukrstanja (bez reciprocnih) sest divergentnih genotipova paradajza izvrsena je analiza komponenata genetickc varijanse za duzinu i sirinu ploda, broja plodova po biljci i mase ploda po metodu Hayman-a (1954). Istrazivanje je bazirano na podacima f1 generacije. Heritabilnost u uzcm i sirem smislu je odredena za istc osobine koriscenjem metoda Mother-a i Jinks-a (1971). Aditivna komponenta genetickc varijanse je bila veca od neaditivne za sve cetiri ispitivane osobine. Dominantni i recesivni geni nisu bili ekvivalentno rasporedeni koa roditeljskih genotipova uz preovladavanje dominantnih gena. Odnos (1--I1/D)112 je nizi od jedan kod svih ispitivanih osobina. Visoke vrednosti heritabilnosti navedenih rezultata mogu biti imati znacaja u selekciju prinosa paradajza. Genotipovi sa visokim srednjim vrednostima za osobinc duzinu i sirinu ploda. broj plodova po biljci i masu ploda treba cla budu selekcionisani.", publisher = "Пољопривредни факултет Универзитета у Београду", journal = "Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”", title = "Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза", pages = "95-94", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770" }
Живановић, Т., Ђорђевић, Р., Шурлан-Момировић, Г.,& Бранковић, Г.. (2010). Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза. in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” Пољопривредни факултет Универзитета у Београду., 94-95. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770
Живановић Т, Ђорђевић Р, Шурлан-Момировић Г, Бранковић Г. Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза. in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи”. 2010;:94-95. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 .
Живановић, Томислав, Ђорђевић, Радиша, Шурлан-Момировић, Гордана, Бранковић, Гордана, "Компоненте генетичке варијабилности и херитабилност неких квантитативних особина парадајза" in Трећи симпозијум са међународним учешћем “Иновације у ратарској и повртарској производњи” (2010):94-95, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6770 .