Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition
Bilans katjona i anjona u obrocima mlečnih krava
Apstrakt
The influence of dietary cation-anion balance (dietary cation-anion difference, DCAD) on production performances of cows in lactation, and also the influence of DCAD on some metabolic disorders, especially milk fever (parturient hypocalcemia), are presented in the paper. The possibility of manipulating DCAD is considered, with the purpose of increasing production results and decreasing costs of production, as terminate aims. The concept of DCAD is defined, and the ways of its calculations. The review of numerous studies is presented, which especially considers a possibility of DCAD regulating, first of all by additioning cationic, or anionic salts (depending on stage of production cycle) and to manage acid-base status of cow's organism in this way. Particular attention is devoted to the DCAD importance in lactating cows rations.
U radu je razmatran uticaj bilansa katjona i anjona u obroku (BKAO katjonsko-anjonska razlika u obroku) mlečnih krava, kako u periodu laktacije, tako i u periodu 3-4 nedelje pred partus, na proizvodne performanse krava, kao i na pojavu određenih metaboličkih poremećaja konkretno mlečne groznice (porođajne hipokalcemije). Razmatrana je mogućnost manipulisanja, odnosno regulisanja BKAO, a sa konačnim ciljem poboljšanja proizvodnih rezultata i smanjenja troškova proizvodnje. Definisan je pojam katjonsko-anjonske razlike u obroku, i načini njegovog izračunavanja. Dat je i pregled vise studija koje se bave mogućnošću regulisanja BKAO i to dodavanjem u obrok katjonskih, odnosno anjonskih soli (zavisno od faze proizvodnog ciklusa), i na taj način uticati na acido-bazni status organizma krave. Posebna pažnja je posvećena značaju BKAO u obrocima koji se koriste u ishrani krava u laktaciji.
Ključne reči:
anjon / bilans / ishrana / katjon / kravaIzvor:
Mlekarstvo, 2003, 2, 15, 449-455Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Stojanović, Bojan AU - Grubić, Goran AU - Adamović, Ognjen PY - 2003 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/672 AB - The influence of dietary cation-anion balance (dietary cation-anion difference, DCAD) on production performances of cows in lactation, and also the influence of DCAD on some metabolic disorders, especially milk fever (parturient hypocalcemia), are presented in the paper. The possibility of manipulating DCAD is considered, with the purpose of increasing production results and decreasing costs of production, as terminate aims. The concept of DCAD is defined, and the ways of its calculations. The review of numerous studies is presented, which especially considers a possibility of DCAD regulating, first of all by additioning cationic, or anionic salts (depending on stage of production cycle) and to manage acid-base status of cow's organism in this way. Particular attention is devoted to the DCAD importance in lactating cows rations. AB - U radu je razmatran uticaj bilansa katjona i anjona u obroku (BKAO katjonsko-anjonska razlika u obroku) mlečnih krava, kako u periodu laktacije, tako i u periodu 3-4 nedelje pred partus, na proizvodne performanse krava, kao i na pojavu određenih metaboličkih poremećaja konkretno mlečne groznice (porođajne hipokalcemije). Razmatrana je mogućnost manipulisanja, odnosno regulisanja BKAO, a sa konačnim ciljem poboljšanja proizvodnih rezultata i smanjenja troškova proizvodnje. Definisan je pojam katjonsko-anjonske razlike u obroku, i načini njegovog izračunavanja. Dat je i pregled vise studija koje se bave mogućnošću regulisanja BKAO i to dodavanjem u obrok katjonskih, odnosno anjonskih soli (zavisno od faze proizvodnog ciklusa), i na taj način uticati na acido-bazni status organizma krave. Posebna pažnja je posvećena značaju BKAO u obrocima koji se koriste u ishrani krava u laktaciji. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition T1 - Bilans katjona i anjona u obrocima mlečnih krava EP - 455 IS - 15 SP - 449 VL - 2 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_672 ER -
@article{ author = "Stojanović, Bojan and Grubić, Goran and Adamović, Ognjen", year = "2003", abstract = "The influence of dietary cation-anion balance (dietary cation-anion difference, DCAD) on production performances of cows in lactation, and also the influence of DCAD on some metabolic disorders, especially milk fever (parturient hypocalcemia), are presented in the paper. The possibility of manipulating DCAD is considered, with the purpose of increasing production results and decreasing costs of production, as terminate aims. The concept of DCAD is defined, and the ways of its calculations. The review of numerous studies is presented, which especially considers a possibility of DCAD regulating, first of all by additioning cationic, or anionic salts (depending on stage of production cycle) and to manage acid-base status of cow's organism in this way. Particular attention is devoted to the DCAD importance in lactating cows rations., U radu je razmatran uticaj bilansa katjona i anjona u obroku (BKAO katjonsko-anjonska razlika u obroku) mlečnih krava, kako u periodu laktacije, tako i u periodu 3-4 nedelje pred partus, na proizvodne performanse krava, kao i na pojavu određenih metaboličkih poremećaja konkretno mlečne groznice (porođajne hipokalcemije). Razmatrana je mogućnost manipulisanja, odnosno regulisanja BKAO, a sa konačnim ciljem poboljšanja proizvodnih rezultata i smanjenja troškova proizvodnje. Definisan je pojam katjonsko-anjonske razlike u obroku, i načini njegovog izračunavanja. Dat je i pregled vise studija koje se bave mogućnošću regulisanja BKAO i to dodavanjem u obrok katjonskih, odnosno anjonskih soli (zavisno od faze proizvodnog ciklusa), i na taj način uticati na acido-bazni status organizma krave. Posebna pažnja je posvećena značaju BKAO u obrocima koji se koriste u ishrani krava u laktaciji.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition, Bilans katjona i anjona u obrocima mlečnih krava", pages = "455-449", number = "15", volume = "2", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_672" }
Stojanović, B., Grubić, G.,& Adamović, O.. (2003). Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 2(15), 449-455. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_672
Stojanović B, Grubić G, Adamović O. Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition. in Mlekarstvo. 2003;2(15):449-455. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_672 .
Stojanović, Bojan, Grubić, Goran, Adamović, Ognjen, "Dietary cation-anion balance in dairy cows nutrition" in Mlekarstvo, 2, no. 15 (2003):449-455, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_672 .