Приказ основних података о документу
Mikrobni diverzitet kao pokazatelj remedijacije jalovine
dc.creator | Karličič, Vera | |
dc.creator | Simić, Aleksandar | |
dc.creator | Brajević, Snežana | |
dc.creator | Kljujev, Igor | |
dc.creator | Jovičić-Petrović, Jelena | |
dc.creator | Raičević, Vera | |
dc.creator | Lalević, Blažo | |
dc.date.accessioned | 2024-01-09T12:22:40Z | |
dc.date.available | 2024-01-09T12:22:40Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-914447-8-5 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6724 | |
dc.description.abstract | Eksploatacija rude, i pored benefita za ljudsko društvo, dovodi do pogoršanja kvaliteta životne sredine. Kao posledica eksploatacije, dolazi do deponovanja otpadnog materijala i stvaranja jalovina sa nepovoljnim fizičkim, hemijskim i biološkim osobinama. Imajući u vidu značaj mikroorganizama u oštećenim ekosistemima, cilj ovog rada bio je ispitivanje mikrobnog diverziteta jalovine; na jednom delu jalovine izvršena je setva semena crvenog vijuka uz dodatak organskog i mineralnog đubriva (CVF), na drugom setva istog semena bez đubrenja (CV), dok je treći deo, bez setve i đubrenja, predstavljao kontrolu (KON). Mikrobni diverzitet ispitan je metodom agarnih ploča, pri čemu je određen ukupan broj bakterija, amonifikatora i gljiva, kao i prisustvo vrsta iz rodova Pseudomonas sp. i Azotobacter sp. Dobijeni rezultati ukazuju na nizak ukupan broj bakterija, amonifikatora i gljiva, dok vrste iz rodova Pseudomonas sp. i Azotobacter sp. nisu detektovane. Slaba zastupljenost mikrobnih populacija je posledica niskog sadržaja hranljivih supstanci i visoke koncentracije teških metala. Đubrenje je uticalo na povećanje mikrobiološke aktivnosti, kao i na promenu odnosa fungalnih i bakterijskih populacija, što ukazuje na oporavak oštećenog ekosistema. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS// | sr |
dc.rights | closedAccess | sr |
dc.source | XVI Savetovanje Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac | sr |
dc.title | Mikrobni diverzitet kao pokazatelj remedijacije jalovine | sr |
dc.type | lecture | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6724 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |