Приказ основних података о документу

dc.creatorDolijanović, Željko
dc.creatorOljača, Snežana
dc.creatorKovačević, Dušan
dc.creatorSimić, Milena
dc.date.accessioned2023-12-07T20:02:04Z
dc.date.available2023-12-07T20:02:04Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1512-6412
dc.identifier.issn2233-0070
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6562
dc.description.abstractНа основу двогодишњих резултата проучавања здруженог усева уочена је значајна промена морфолошких, а посебно продуктивних особина биљака у односу на чисте усеве кукуруза и соје. Истраживања су обављена на огледном пољу Пољопривредног факултета – ''Радмиловац'', на земљишту типа излужени чернозем. Пољски оглед је постављен по плану случајног блок система у три понављања. Формирање здруженог усева кукуруза (хибрид ZPSC 677) и соје (сорта Кадор) обављено је по адитивној методи. Суштина овог начина здруживања је у томе што се једној врсти (кукуруз), чија је густина константна, додаје друга (соја) у различитој густини до одређеног максимума. Осим различитих густина соје, као посебног фактора, на морфолошке и продуктивне особине испитиван је утицај просторног распореда (исти и наизменични редови), као и утицај прихрањивања азотом. Испитиване су морфолошке и продуктивне особине усева у технолошкој и у пуној (правој) зрелости: висина стабла, маса стабла, маса листова, маса клипа и маса зрна по биљци кукуруза као и висина стабла, маса стабла, маса листова, маса махуна и маса семена по биљци соје. Прихрањивање азотом је имало позитиван утицај на све испитиване особине у технолошкој зрелости, у првој години истраживања (1998), док у пуној зрелости позитиван утицај је уочен у обе године проучавања (1998 и 1999). За биљке кукуруза је позитивније деловало здруживање у истим редовима, док се за биљке соје боље показало здруживање у наизменичним редовима. Са повећањем броја биљака соје по јединици површине углавном су се смањивале вредности анализираних морфолошких и продуктивних особина кукуруза и соје, како у чистим, тако и у здруженим усевима.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniversity of Banja Luka Faculty of Agriculture Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Bosnia and Herzegovinasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceAgroznanjesr
dc.subjectkukuruzsr
dc.subjectsojasr
dc.subjectzdruženi usevisr
dc.subjectprihranjivanjesr
dc.subjectmorfološke i produktivne osobinesr
dc.titleПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРАsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage172
dc.citation.issue4
dc.citation.spage161
dc.citation.volumeIV
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/25126/bitstream_25126.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу