ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
На основу двогодишњих резултата проучавања здруженог усева уочена је значајна промена морфолошких, а посебно продуктивних особина биљака у односу на чисте усеве кукуруза и соје. Истраживања су обављена на огледном пољу Пољопривредног факултета – ''Радмиловац'', на земљишту типа излужени чернозем. Пољски оглед је постављен по плану случајног блок система у три понављања. Формирање здруженог усева кукуруза (хибрид ZPSC 677) и соје (сорта Кадор) обављено је по адитивној методи. Суштина овог начина здруживања је у томе што се једној врсти (кукуруз), чија је густина константна, додаје друга (соја) у различитој густини до одређеног максимума. Осим различитих густина соје, као посебног фактора, на морфолошке и продуктивне особине испитиван је утицај просторног распореда (исти и наизменични редови), као и утицај прихрањивања азотом.
Испитиване су морфолошке и продуктивне особине усева у технолошкој и у пуној (правој) зрелости: висина стабла, маса стабла, маса листова, маса клипа и маса зрна... по биљци кукуруза као и висина стабла, маса стабла, маса листова, маса махуна и маса семена по биљци соје. Прихрањивање азотом је имало позитиван утицај на све испитиване особине у технолошкој зрелости, у првој години истраживања (1998), док у пуној зрелости позитиван утицај је уочен у обе године проучавања (1998 и 1999). За биљке кукуруза је позитивније деловало здруживање у истим редовима, док се за биљке соје боље показало здруживање у наизменичним редовима. Са повећањем броја биљака соје по јединици површине углавном су се смањивале вредности анализираних морфолошких и продуктивних особина кукуруза и соје, како у чистим, тако и у здруженим усевима.
Keywords:
kukuruz / soja / združeni usevi / prihranjivanje / morfološke i produktivne osobineSource:
Agroznanje, 2003, IV, 4, 161-172Publisher:
- University of Banja Luka Faculty of Agriculture Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Bosnia and Herzegovina
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Dolijanović, Željko AU - Oljača, Snežana AU - Kovačević, Dušan AU - Simić, Milena PY - 2003 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6562 AB - На основу двогодишњих резултата проучавања здруженог усева уочена је значајна промена морфолошких, а посебно продуктивних особина биљака у односу на чисте усеве кукуруза и соје. Истраживања су обављена на огледном пољу Пољопривредног факултета – ''Радмиловац'', на земљишту типа излужени чернозем. Пољски оглед је постављен по плану случајног блок система у три понављања. Формирање здруженог усева кукуруза (хибрид ZPSC 677) и соје (сорта Кадор) обављено је по адитивној методи. Суштина овог начина здруживања је у томе што се једној врсти (кукуруз), чија је густина константна, додаје друга (соја) у различитој густини до одређеног максимума. Осим различитих густина соје, као посебног фактора, на морфолошке и продуктивне особине испитиван је утицај просторног распореда (исти и наизменични редови), као и утицај прихрањивања азотом. Испитиване су морфолошке и продуктивне особине усева у технолошкој и у пуној (правој) зрелости: висина стабла, маса стабла, маса листова, маса клипа и маса зрна по биљци кукуруза као и висина стабла, маса стабла, маса листова, маса махуна и маса семена по биљци соје. Прихрањивање азотом је имало позитиван утицај на све испитиване особине у технолошкој зрелости, у првој години истраживања (1998), док у пуној зрелости позитиван утицај је уочен у обе године проучавања (1998 и 1999). За биљке кукуруза је позитивније деловало здруживање у истим редовима, док се за биљке соје боље показало здруживање у наизменичним редовима. Са повећањем броја биљака соје по јединици површине углавном су се смањивале вредности анализираних морфолошких и продуктивних особина кукуруза и соје, како у чистим, тако и у здруженим усевима. PB - University of Banja Luka Faculty of Agriculture Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Bosnia and Herzegovina T2 - Agroznanje T1 - ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА EP - 172 IS - 4 SP - 161 VL - IV UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562 ER -
@article{ author = "Dolijanović, Željko and Oljača, Snežana and Kovačević, Dušan and Simić, Milena", year = "2003", abstract = "На основу двогодишњих резултата проучавања здруженог усева уочена је значајна промена морфолошких, а посебно продуктивних особина биљака у односу на чисте усеве кукуруза и соје. Истраживања су обављена на огледном пољу Пољопривредног факултета – ''Радмиловац'', на земљишту типа излужени чернозем. Пољски оглед је постављен по плану случајног блок система у три понављања. Формирање здруженог усева кукуруза (хибрид ZPSC 677) и соје (сорта Кадор) обављено је по адитивној методи. Суштина овог начина здруживања је у томе што се једној врсти (кукуруз), чија је густина константна, додаје друга (соја) у различитој густини до одређеног максимума. Осим различитих густина соје, као посебног фактора, на морфолошке и продуктивне особине испитиван је утицај просторног распореда (исти и наизменични редови), као и утицај прихрањивања азотом. Испитиване су морфолошке и продуктивне особине усева у технолошкој и у пуној (правој) зрелости: висина стабла, маса стабла, маса листова, маса клипа и маса зрна по биљци кукуруза као и висина стабла, маса стабла, маса листова, маса махуна и маса семена по биљци соје. Прихрањивање азотом је имало позитиван утицај на све испитиване особине у технолошкој зрелости, у првој години истраживања (1998), док у пуној зрелости позитиван утицај је уочен у обе године проучавања (1998 и 1999). За биљке кукуруза је позитивније деловало здруживање у истим редовима, док се за биљке соје боље показало здруживање у наизменичним редовима. Са повећањем броја биљака соје по јединици површине углавном су се смањивале вредности анализираних морфолошких и продуктивних особина кукуруза и соје, како у чистим, тако и у здруженим усевима.", publisher = "University of Banja Luka Faculty of Agriculture Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Bosnia and Herzegovina", journal = "Agroznanje", title = "ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА", pages = "172-161", number = "4", volume = "IV", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562" }
Dolijanović, Ž., Oljača, S., Kovačević, D.,& Simić, M.. (2003). ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА. in Agroznanje University of Banja Luka Faculty of Agriculture Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka Bosnia and Herzegovina., IV(4), 161-172. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562
Dolijanović Ž, Oljača S, Kovačević D, Simić M. ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА. in Agroznanje. 2003;IV(4):161-172. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562 .
Dolijanović, Željko, Oljača, Snežana, Kovačević, Dušan, Simić, Milena, "ПРОМЕНЕ МОРФОЛОШКИХ И ПРОДУКТИВНИХ ОСОБИНА БИЉАКА КУКУРУЗА И СОЈЕ У ЗДРУЖЕНОМ У ОДНОСУ НА ЧИСТЕ УСЕВЕ ОВИХ КУЛТУРА" in Agroznanje, IV, no. 4 (2003):161-172, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6562 .