Приказ основних података о документу

dc.creatorŽarković, Branka
dc.creatorRadovanović, Vesna
dc.date.accessioned2023-02-06T10:52:32Z
dc.date.available2023-02-06T10:52:32Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-82088-09-7
dc.identifier.urihttps://educons.edu.rs/studenti/e-biblioteka/
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6267
dc.description.abstractZnačaj hemije u našim životima je bez presedana. Iako ima svoju važnost u širem smislu u okviru fotosintetičke aktivnosti koja je direktno odgovorna za vazduh koji udišemo, hemija takođe ima ogroman potencijal da pruži praktična rešenja za naše živote, i da pružajući više pogodnosti promeni način na koji živimo. Poljoprivreda se laički, u širem smislu, posmatra kao čisto biološka aktivnost. Međutim, agronomija je sinergija više nauka poput hemije, biologije, pedologije, ekologije i ekonomije. Agrikulturna hemija se može definisati kao nauka o hemiji i biohemiji primenjena u poljoprivredi i poljoprivrednoj praksi sa ciljem poboljšanja kvaliteta zemljišta i ishrane biljaka, povećanja prinosa i očuvanja životne sredine. Sima Lozanić (1847-1935) bio je hemičar, ministar inostranih dela, predsednik Srpske kraljevske akademije, ministar privrede i prvi rektor Beogradskog univerziteta. Lozanić je, po ugledu na evropske univerzitete, predstavio hemiju kao moderni i egzaktni predmet. Primenjujući najnovija naučna saznanja stečena tokom studija u inostranstvu osavremenio je nastavu i bio pionir krupnih promena. Uvidevši značaj hemije u agronomiji predstavio je našem Univerzitetu predmet Agrikulturna hemija i kao prvi profesor ovog predmeta započeo je istoriju njegovog razvoja. Danas, Agrikulturna hemija omogućava sticanje znanja i razumevanja opšte, neorganske i organske hemije, hemijskog sastava živih bića, hemije zemljišta, osnovnih fizioloških procesa u biljci, podeli i primeni đubriva i pesticida. Takođe, upoznaje nas sa negativnim efektima primene đubriva i pesticida na životnu sredinu usmeravajući naša ii razmišljanja ka obnovljivim izvorima energije sa aspekta održivosti u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane. Očigledno je, da ovakav predmet obuhvata obiman materijal koji se odlikuje raznolikošću. Na primer, studenti će uvideti osnove procesa fotosinteze, ali i prethodno o hemji ugljenika, o puferskoj sposobnosti zemljišta, ali i prethodno o načinu izražavanja kiselosti rastvora. Ovaj udžbenik predstavlja adekvatnu literaturu za studente Fakulteta ekološke poljoprivrede i Fakulteta zaštite životne sredine, Univerziteta Edukons. Sadržaj svakog poglavlja omogućava istovremeno podsećanje čitaocu sa prethodnim znanjem o datoj oblasti ili upoznavanje i upućivanje u, baš zadatim poredkom, predstavljene naučne discipline.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet "Edukons"sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceUNIVERZITET EDUKONS Sremska Kamenicasr
dc.titleAgrikulturna hemijasr
dc.typeothersr
dc.rights.licenseARRsr
dc.citation.epage280
dc.citation.spage1
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/24352/Agrikulturna_Hemija_pub_2023.pdf
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/24383/Agrikulturna_Hemija_korice_2023.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6267
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу