The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity
Brojnost i značaj aktinomiceta u zemljištu u fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza (Zea mays L.)
2018
Преузимање 🢃
Аутори
Sarcević-Todosijević, LjubicaŽivanović, Ljubiša
Petrović, Bojana
Marinković, Tatjana
Popović, Vera
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
In this work, it is determined the number of actinomycetes, a very diverse order of microorganisms, which take part in the transformation of the soil organic matter depending on the soil type, the quantity of applied N and the way of the soil treating. The stage of physiological corn kernel maturity shows the higher number of actinomycetes in "cernozem" under the sown maize as well as a stimulating effect of nitrogen.
U ovom radu, određena je brojnost aktinomiceta, veoma raznovrsne grupe mikroorganizama, koja učestvuje u transformaciji zemljišne organske materije, u zavisnosti od tipa zemljišta, količine primenjenog azotnog (N) đubriva i načina obrade zemljišta. U fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza, utvrđena je veća brojnost aktinomiceta u černozemu, pod usevom kukuruza, kao i stimulativni efekat azota.
Кључне речи:
soil / actinomycetes / nitrogen / maize / zemljište / aktinomicete / azot / kukuruzИзвор:
23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018., 2018Финансирање / пројекти:
- Развој нових сорти и побољшање технологија производње уљаних биљних врста за различите намене (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31025)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Sarcević-Todosijević, Ljubica AU - Živanović, Ljubiša AU - Petrović, Bojana AU - Marinković, Tatjana AU - Popović, Vera PY - 2018 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5648 AB - In this work, it is determined the number of actinomycetes, a very diverse order of microorganisms, which take part in the transformation of the soil organic matter depending on the soil type, the quantity of applied N and the way of the soil treating. The stage of physiological corn kernel maturity shows the higher number of actinomycetes in "cernozem" under the sown maize as well as a stimulating effect of nitrogen. AB - U ovom radu, određena je brojnost aktinomiceta, veoma raznovrsne grupe mikroorganizama, koja učestvuje u transformaciji zemljišne organske materije, u zavisnosti od tipa zemljišta, količine primenjenog azotnog (N) đubriva i načina obrade zemljišta. U fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza, utvrđena je veća brojnost aktinomiceta u černozemu, pod usevom kukuruza, kao i stimulativni efekat azota. C3 - 23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018. T1 - The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity T1 - Brojnost i značaj aktinomiceta u zemljištu u fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza (Zea mays L.) UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5648 ER -
@conference{ author = "Sarcević-Todosijević, Ljubica and Živanović, Ljubiša and Petrović, Bojana and Marinković, Tatjana and Popović, Vera", year = "2018", abstract = "In this work, it is determined the number of actinomycetes, a very diverse order of microorganisms, which take part in the transformation of the soil organic matter depending on the soil type, the quantity of applied N and the way of the soil treating. The stage of physiological corn kernel maturity shows the higher number of actinomycetes in "cernozem" under the sown maize as well as a stimulating effect of nitrogen., U ovom radu, određena je brojnost aktinomiceta, veoma raznovrsne grupe mikroorganizama, koja učestvuje u transformaciji zemljišne organske materije, u zavisnosti od tipa zemljišta, količine primenjenog azotnog (N) đubriva i načina obrade zemljišta. U fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza, utvrđena je veća brojnost aktinomiceta u černozemu, pod usevom kukuruza, kao i stimulativni efekat azota.", journal = "23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018.", title = "The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity, Brojnost i značaj aktinomiceta u zemljištu u fazi fiziološke zrelosti zrna kukuruza (Zea mays L.)", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5648" }
Sarcević-Todosijević, L., Živanović, L., Petrović, B., Marinković, T.,& Popović, V.. (2018). The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity. in 23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5648
Sarcević-Todosijević L, Živanović L, Petrović B, Marinković T, Popović V. The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity. in 23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018.. 2018;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5648 .
Sarcević-Todosijević, Ljubica, Živanović, Ljubiša, Petrović, Bojana, Marinković, Tatjana, Popović, Vera, "The Number and Significance of Actinomycetes in the Soil in the Stage of Physiological Corn (Zea Mays L.) Kernel Maturity" in 23. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 09.-10. 03. 2018. (2018), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5648 .