Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm
Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka
Abstract
Rezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od organizama koji su činili prirodni obrok šaranu: predstavnici familija Chironimidae sa dominaciojm vrste Chironomus plumosus iz faune dna i zooplanktonski organizmi (sa dominacijom Cladocera) imali znatno veći sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina nego peletirana hrana. Istraživanja su obavljena u 4 ribnjačka jezera šaranskog ribnjaka „Despotovo“ sa poluintezivnim sistemom gajenja baziranom na prihrani peletiranom hranom.
Peletiranu hranu odlikuje najmanja raznovrsnost masnih kiselina i izrazita dominacija linolne i oleinske kiseline. Larve Chironomidae i zooplankton karakteriše veća zastupljenost zasićenih masniih kiselina(SFA: 49.36 ± 1.92 i 38.70 ± 0.67) u odnosu na peletiranu hranu (15.47±0.41), a zooplankton odlikuje i najveća raznovrsnost i zastupljenost n-3 ma...snih kiselina. Odnos n-3/n-6 masnih kiselina deset puta je veći kod zooplanktona nego kod Chironomidae, a sedam puta veći kod Chironomidae nego kod peletirane hrane.
Keywords:
carp / natural food / pelleted feed / fatty acids / šaran / prirodna hrana / peletirana hrana / masne kiselineSource:
7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10, 2015Funding / projects:
- Improvement of production capacities of the carp (Cyprinus carpio L) using feeding and selective breeding programs (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31075)
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Živić, Ivana AU - Trbović, Dejana AU - Dulić, Zorka AU - Stanković, Marko AU - Živić, Miroslav AU - Marković, Zoran PY - 2015 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5608 AB - Rezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od organizama koji su činili prirodni obrok šaranu: predstavnici familija Chironimidae sa dominaciojm vrste Chironomus plumosus iz faune dna i zooplanktonski organizmi (sa dominacijom Cladocera) imali znatno veći sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina nego peletirana hrana. Istraživanja su obavljena u 4 ribnjačka jezera šaranskog ribnjaka „Despotovo“ sa poluintezivnim sistemom gajenja baziranom na prihrani peletiranom hranom. Peletiranu hranu odlikuje najmanja raznovrsnost masnih kiselina i izrazita dominacija linolne i oleinske kiseline. Larve Chironomidae i zooplankton karakteriše veća zastupljenost zasićenih masniih kiselina(SFA: 49.36 ± 1.92 i 38.70 ± 0.67) u odnosu na peletiranu hranu (15.47±0.41), a zooplankton odlikuje i najveća raznovrsnost i zastupljenost n-3 masnih kiselina. Odnos n-3/n-6 masnih kiselina deset puta je veći kod zooplanktona nego kod Chironomidae, a sedam puta veći kod Chironomidae nego kod peletirane hrane. C3 - 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 T1 - Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm T1 - Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608 ER -
@conference{ author = "Živić, Ivana and Trbović, Dejana and Dulić, Zorka and Stanković, Marko and Živić, Miroslav and Marković, Zoran", year = "2015", abstract = "Rezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od organizama koji su činili prirodni obrok šaranu: predstavnici familija Chironimidae sa dominaciojm vrste Chironomus plumosus iz faune dna i zooplanktonski organizmi (sa dominacijom Cladocera) imali znatno veći sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina nego peletirana hrana. Istraživanja su obavljena u 4 ribnjačka jezera šaranskog ribnjaka „Despotovo“ sa poluintezivnim sistemom gajenja baziranom na prihrani peletiranom hranom. Peletiranu hranu odlikuje najmanja raznovrsnost masnih kiselina i izrazita dominacija linolne i oleinske kiseline. Larve Chironomidae i zooplankton karakteriše veća zastupljenost zasićenih masniih kiselina(SFA: 49.36 ± 1.92 i 38.70 ± 0.67) u odnosu na peletiranu hranu (15.47±0.41), a zooplankton odlikuje i najveća raznovrsnost i zastupljenost n-3 masnih kiselina. Odnos n-3/n-6 masnih kiselina deset puta je veći kod zooplanktona nego kod Chironomidae, a sedam puta veći kod Chironomidae nego kod peletirane hrane.", journal = "7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10", title = "Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm, Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608" }
Živić, I., Trbović, D., Dulić, Z., Stanković, M., Živić, M.,& Marković, Z.. (2015). Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608
Živić I, Trbović D, Dulić Z, Stanković M, Živić M, Marković Z. Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm. in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10. 2015;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608 .
Živić, Ivana, Trbović, Dejana, Dulić, Zorka, Stanković, Marko, Živić, Miroslav, Marković, Zoran, "Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm" in 7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 (2015), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5608 .