Приказ основних података о документу

Studija projekta 'Optimizacija i standardizacija autohtone tehnologije sjeničkog sira sa zaštitom oznake porekla'

dc.creatorPetrović, Milan M.
dc.creatorMaćej, Ognjen
dc.creatorJovanović, Snežana
dc.creatorZorić, Dragica
dc.creatorObradović, Dragojlo B.
dc.creatorRadulović, Zorica
dc.creatorBogdanović, Vladan
dc.creatorDjorović, Milutin T.
dc.creatorVučković, Savo
dc.creatorSimić, Aleksandar
dc.creatorDjordjević, Aleksandar
dc.creatorOstojić, Dušica
dc.creatorGutić, Milenko
dc.creatorPetrović, Milun D.
dc.date.accessioned2020-12-17T18:04:15Z
dc.date.available2020-12-17T18:04:15Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/556
dc.description.abstractInvestigations are based on use of natural potentials on the wide region of Sjenica-Pešter highlands. Certain parameters on selected locations are recorded (soil, vegetation, livestock production, technology of milk and cheese production). On selected locations, farms and processing capacities detail researches are carried out relating to soil, artificial and natural grasslands, reproductive and production potential of cattle and sheep, determination of genetic and non-genetic factors affecting milk traits, quantity and quality of milk, proteins, milk fat, lactose, etc., technological and microbiological traits of milk and cheese. Main objectives of this research and development project is to realize scientific -technological solutions in primary livestock production using our own scientific potentials in order to provide increased productivity, increased number of market farmers capable for competitive economy and production on domestic and foreign market with recognized final product with protected geographical origin, in other words - optimization and standardization of native technology of white cheese from Sjenica with protected brand and origin.en
dc.description.abstractIstraživanja su zasnovana na korišćenju prirodnih potencijala šireg regiona Sjeničko-pešterske visoravni. U okviru ovih istraživanja obavlja se snimanje i proučavanje određenih parametara na odabranim lokalitetima ( zemljište, vegetacija, stočarstvo, tehnologija mleka i sira). Na odabranim lokalitetima, farmama i preradjivačkim kapacitetima obavljaju se detaljna istraživanja, zemljišta, prirodnih i veštačkih travnjaka i livada, reproduktivnih i proizvodnih potencijala goveda i ovaca, determinacija genetskih i negenetskih faktora na svojstva mlečnosti, kvantitet i kvalitet mleka, proteini, mlečna mast, laktoza i dr.,tehnološka i mikrobiološka svojstva mleka i sira. Osnovni ciljevi ovog istraživačko-razvojnog projekta je da se korišćenjem sopstvenih naučnih potencijala dođe do naučno-tehnoloških rešenja u primarnoj stočarskoj proizvodnji, koja će obezbediti porast produktivnosti, povećanje robnih proizvođača osposobljenih za konkurentnu proizvodnju na domaćem i stranom tržištu sa prepoznatljivim finalnim proizvodom zaštićenog geografskog porekla, odnosno optimizaciju i standardizaciju autohtone tehnologije Sjeničkog sira sa zaštitom oznake porekla.sr
dc.publisherInstitut za stočarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.titlestudy of the project 'optimization and standardization of native technology for white cheese of Sjenica with protected 'brand and origin'en
dc.titleStudija projekta 'Optimizacija i standardizacija autohtone tehnologije sjeničkog sira sa zaštitom oznake porekla'sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage68
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other19(1-2): 63-68
dc.citation.spage63
dc.citation.volume19
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4040/553.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_556
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу