Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming
Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja
2013
Authors
Trbović, DejanaMarković, Zoran
Petronijević, Radivoj
Milijasević, Milan
Spirić, Danka
Vranić, Danijela
Spirić, Aurelija
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ...ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana.
Keywords:
fatty acids / common carp / principal component analysis / linear discrimination analysis / masne kiseline / šaran / analiza glavnih komponenti / linearna diskriminaciona analizaSource:
6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12, 2013Funding / projects:
- The influence of the quality of the components of food for cyprinid fish species on the quality of meat, losses and the profitability of production (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31011)
- Improvement of production capacities of the carp (Cyprinus carpio L) using feeding and selective breeding programs (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31075)
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Trbović, Dejana AU - Marković, Zoran AU - Petronijević, Radivoj AU - Milijasević, Milan AU - Spirić, Danka AU - Vranić, Danijela AU - Spirić, Aurelija PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5527 AB - Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana. C3 - 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 T1 - Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming T1 - Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 ER -
@conference{ author = "Trbović, Dejana and Marković, Zoran and Petronijević, Radivoj and Milijasević, Milan and Spirić, Danka and Vranić, Danijela and Spirić, Aurelija", year = "2013", abstract = "Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana.", journal = "6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12", title = "Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming, Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527" }
Trbović, D., Marković, Z., Petronijević, R., Milijasević, M., Spirić, D., Vranić, D.,& Spirić, A.. (2013). Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527
Trbović D, Marković Z, Petronijević R, Milijasević M, Spirić D, Vranić D, Spirić A. Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming. in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12. 2013;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 .
Trbović, Dejana, Marković, Zoran, Petronijević, Radivoj, Milijasević, Milan, Spirić, Danka, Vranić, Danijela, Spirić, Aurelija, "Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming" in 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 (2013), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 .