Приказ основних података о документу

Uticaj genotipa na prinos i kvalitet šećerne repe

dc.creatorNenadić, Nedeljko
dc.creatorNedić, Milan
dc.creatorŽivanović, Ljubiša
dc.creatorKolarić, Ljubiša
dc.creatorGujaničić, Tihomir
dc.date.accessioned2020-12-17T18:03:22Z
dc.date.available2020-12-17T18:03:22Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/542
dc.description.abstractThe effect of a considerable number of both domestic and foreign sugar beet genotypes on root yield and quality was investigated. The data demonstrated the most favorable results of some genotypes for root yield and sugar content. Trials were conducted on rhizomania infested soil, thus tolerant genotypes were used. Susceptible cultivars represented the control. In the trial root yield was high and sugar content low. On average, in the genotypes tested, root yield varied from 73.98 to 93.30 t/ha and sugar content from 11.90 to 13.36%, depending on weather conditions. Root yield of the genotypes investigated varied from 30.61 to 112.64 t/ha and sugar content from 10.60 to 14.20%. The Swedish cultivar Dorotea (tolerant to both rhizomania and cercospora) was the most yielding. The least yielding (susceptible to both rhizomania and cercospora) was the domestic cultivar Dana.en
dc.description.abstractU radu je proučavan uticaj velikog broja domaćih i inostranih genotipova šećerne repe na prinos i tehnološki kvalitet korena. Ogledi su izvedeni na DD Stari Tamiš u Pančevu, u periodu 1998-2002. godine, na zemljištu tipa černozem, zaraženom rizomanijom. Od velikog broja testiranih genotipova (42-55), u radu su prikazani rezultati za 8 domaćih i 12 inostranih. Među ovim genotipovima dve domaće sorte ( Dana i Al omona) su osetljive na rizomaniju, a sve ostale su tolerantne prema pomenutom patogenu. U istraživanjima su postignuti sledeći važniji rezultati Prosečno variranje prinosa korena proučavanih genotipova kretalo se u granicama od 73,98 do 93,30 t/ha, sadržaj šećera u korenu od 11,90 do 13,36% i prinosa biološkog šećera od 9,19 do 11,45 t/ha. Genotipovi tolerantni na rizomaniju dali su u proseku za preko 42% veći prinos korena od osetljivih genotipova. Prinos biološkog šećera je pokazao direktnu zavisnost od prinosa korena po jedinici površine. Kao najproduktivniji genotipovi u ovim istraživanjima pokazali su se: Dorotea, Ippolita, Rama 4, Rama 5, Rama 6 H-6851, Gina i NS-H-8r.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectsugar beeten
dc.subjectgenotypeen
dc.subjectroot yielden
dc.subjectsugar contenten
dc.subjectbiological sugar yielden
dc.titleEffect of genotype on sugar beet yield and qualityen
dc.titleUticaj genotipa na prinos i kvalitet šećerne repesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage9
dc.citation.issue1
dc.citation.other48(1): 1-9
dc.citation.spage1
dc.citation.volume48
dc.identifier.doi10.2298/JAS0301001N
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/3902/539.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу