Приказ основних података о документу

Faktori koji utiču na konzumiranje suve materije i njeno predviđanje za krave Holštajn rase

dc.creatorGlamočić, Dragan M.
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.date.accessioned2020-12-17T18:03:06Z
dc.date.available2020-12-17T18:03:06Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/538
dc.description.abstractMany factors affects dry matter intake (DMI). Individual theories based on physical fill of the reticulorumen, metabolic-feedback factors, or oxygen consumption have been proposed to determine and predict DMI (NRC, 2001). Prediction of DMI is fundamentally important in nutrition because it establishes the amount of nutrients available to an animal for health and production. Actual or accurately estimated DMI is important for the formulation of diets to prevent underfeeding or overfeeding of nutrients and to promote efficient nutrient use. Underfeeding of nutrients restricts production and can affect the health of an animal. Overfeeding of nutrients increases feed costs, can results in excessive excretion of nutrients into the environment, and at excessively high amounts may be toxic or cause adverse health effects. Several DMI prediction equations have been developed for use in the field, but only a few have been given in this paper.en
dc.description.abstractMnogi činioci utiču na konzumiranje suve materije (KSM). Za tumačenje i predviđanje KSM predloženo je nekoliko teorija baziranih na fizičkoj popunjenosti lumena retikuluma i rumena, metaboličkoj povratnoj sprezi ili na potrošnji kiseonika. Predviđanje KSM ima fundamentalan značaj, zato što se na osnovu KSM određuje količina hranljivih materija neophodna za održavanje proizvodnje i zdravlja životinja. Poznavanje stvarnog KSM ili precizno predviđanje veoma je važno za sastavljanje obroka radi izbegavanja suviše malog i prekomernog unošenja hranljivih materija. Ishrana malim količinama hranljivih materija u obroku uzrokuje opadanje proizvodnje i negativno utiče na zdravlje životinja. Ishrana količinama hranljivih materija većim od potreba ima kao posledicu povećanje cene obroka, izlučivanje povećanih količina hranljivih materija u spoljašnju sredinu i u krajnjem slučaju, može da prouzrokuje trovanje i zdravstvene probleme. Postoji više modela koji služe za predviđanje KSM, ali u ovome radu je predstavljeno svega nekoliko.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski glasnik
dc.subjectdairy cowen
dc.subjectdry matter intakeen
dc.subjectkrava muzarasr
dc.subjectkonzumiranje suve materijesr
dc.titleFactors affecting dry matter intake and its prediction for Holstein cowsen
dc.titleFaktori koji utiču na konzumiranje suve materije i njeno predviđanje za krave Holštajn rasesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage158
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other57(3-4): 149-158
dc.citation.spage149
dc.citation.volume57
dc.identifier.doi10.2298/VETGL0304149G
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/3859/535.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу