Приказ основних података о документу

Novije tehnike imobilisanja sa aspekta primene u pivarstvu

dc.creatorKlaus, Anita
dc.creatorNedović, Viktor
dc.creatorLeskošek-Čukalović, Ida
dc.date.accessioned2020-12-17T17:58:03Z
dc.date.available2020-12-17T17:58:03Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0554-2308
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/457
dc.description.abstractImmobilization techniques applied in beer production must secure overcoming of diffusion limitations appearing in transport of both nutritive matters towards cells inside particles and products of metabolism outside particles. By the standard yeast immobilization technique, too large particles (2-3 mm in diameter) are produced, while productivity of such a system is low. In order to overcome these shortages, several better methods of particle immobilization have been developed. The most interesting among them proved to be the following: drop-in technique with secondary air flow effect, vibration technique, electrostatic extrusion technique, jet-cutting technique and emulsification technique. Application of these techniques offers a possibility of producing large amounts of tiny, uni- form particles, whereby cell viability is not endangered.en
dc.description.abstractTehnike imobilisanja koje se primenjuju pri proizvodnji piva moraju da obezbede prevazilaženje difuzionih ograničenja koja se javljaju pri transportu hranljivih materija ka ćelijama koje se nalaze unu- tar čestica, kao i produkata metabolizma van čestica. Klasičnom tehnikom mobilizacije kvasca dobijaju se suviše krupne čestice (prečnika 2-3 mm), a pro- duktivnost takvog sistema je mala. Zbog potrebe da se prevaziđu ovi nedostaci razvijeno je više boljih metoda imobilisanja čestica. Pokazalo se da su najinteresantniji među njima: tehnika ukopavanja uz dejstvo sekundarnog toka vazduha, vibraciona tehnika, tehnika elektrostatičke ekstruzije, tehnika presecanja mlaza i tehnika emulzifikacije. Primena ovih tehnika pruža mogućnost dobijanja velike količine sitnih ujednačenih čestica pri čemu nije ugrožena vijabilnost ćelija.sr
dc.publisherPoslovno udruženje industrije piva, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePivarstvo
dc.titleNew immobilisation techniques from the aspect of their application in brewingen
dc.titleNovije tehnike imobilisanja sa aspekta primene u pivarstvusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage60
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other35(1-2): 56-60
dc.citation.spage56
dc.citation.volume35
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_457
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу