Приказ основних података о документу

Pristup višeatributivne procene u proizvodnji povrća

dc.creatorVico, Grujica
dc.creatorGovedarica-Lučić, Aleksandra
dc.creatorRajić, Zoran
dc.creatorBodiroga, Radomir
dc.creatorMičić, Ivan
dc.creatorZec-Sambol, Silvija
dc.creatorMičić, Marija
dc.date.accessioned2020-12-17T22:08:21Z
dc.date.available2020-12-17T22:08:21Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4577
dc.description.abstractTwo types of economic effectiveness and two types of economic efficiency, as well as three types of indicators as nutritional quality criteria were used in this paper for ranking certain winter lettuce growing technologies. Four certain types of growing technologies of winter lettuce in greenhouses were ranked by two multi-attribute decision making methods. Results of ranking for both methods, SAW and TOPSIS are shown. Alternatives were ranked by three different scenarios with different weight coefficients. The type of growing technology with combination of mulching + agro textile is the best ranked one according both methods and all scenarios. The SAW method showed more sensitivity on weight coefficients changes than TOPSIS.en
dc.description.abstractU radu je korišćeno dvije vrste kriterijuma ekonomske efektivnosti i dvije vrste kriterijuma ekonomske efikasnosti, kao i tri indikatora nutritivnog kvaliteta za rangiranje različitih tehnologija gajenja zimske salate. Korišćenjem dvije metode višeatributivnog odlučivanja, izvršeno je rangiranje četiri različite tehnologije gajenja zimske salate u zaštićenom prostoru. Prikazani su rezultati rangiranja na osnovu oba korišćena metoda, SAW i TOPSIS. Alternative su rangirane kroz tri scenarija koji se razlikuju po težinskim koeficijentima. Tehnologija proizvodnje koja podrazumjeva malč+agrotekstil pokazala se kao najbolja alternativa pri korišćenju oba metoda i svih scenarija. SAW metod se pokazao kao senzitivniji na promjene težinskih koeficijenata u odnosu na TOPSIS metod.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectmulti-attribute rankingen
dc.subjectSAWen
dc.subjectTOPSISen
dc.subjectvegetable productionen
dc.subjectmethoden
dc.subjectvišeatributivno odlučivanjesr
dc.subjectSAWsr
dc.subjectTOPSISsr
dc.subjectproizvodnja povrćasr
dc.subjectmetodsr
dc.titleMulti attribute assessment approach in vegetable productionen
dc.titlePristup višeatributivne procene u proizvodnji povrćasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage1364
dc.citation.issue4
dc.citation.other64(4): 1355-1364
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage1355
dc.citation.volume64
dc.identifier.doi10.5937/ekoPolj1704355V
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/3105/4574.pdf
dc.identifier.wos000425048600003
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу