Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji
Апстракт
Immobilization/encapsulation of cells offers advantages to the food process industries, including higher cell densities and cell loads, faster fermentation rates, enhanced fermentation poductivities and cell stability lower capital costs and reduced downstream processing costs, reuse of the same biocatalysts for prolonged periods of time due to constant cell regeneration. On the other hand, encapsulation of food ingredients and bioactive food substances is used to protect them from their environment (water, acid, oxygen, light, other food ingredients), to convert liquid components into solid particles and to provide a means of target delivery and controlled release. This review summarises varied immobilization/encapsulation methodologies (and carriers), including entrapment, adsorption, selfaggregation, and microincapsulation. Examples of interest to the food industry are provided, including fermentation processes, bioconverzions and metabolite production, and ingredient and nutraceuti...cal encapsulation and application. Special emphasis was placed on the existing and potential industrial processes.
Imobilizacija/inkapsulacija ćelija u prehrambenoj industriji pruža čitav niz prednosti, uključujući mogućnost postizanja izuzetno visokih koncentracija povećanje brzine odvijanja željene reakcije, povećanu produktivnost i stabilnost samih ćelija, smanjena investiciona ulaganja, smanjenje troškova prečišćavanja krajnjeg proizvoda, ponovljenog (višestrukog) korišćenja istog biokatalizatora u dugim vremenskim periodima usled stalne regeneracije ćelija i id. S druge strane inkapsulacija aditiva i biološki aktivnih jedinjenja omogućava njihovu zaštitu od nepovoljnih uslova okruženja konvertovanje tečnih komponenti u čvrste čestice, ciljano i kontrolisano otpuštanje i dr. Ovaj rad daje prikaz različitih metoda i nosača za imobilizaciju/inkapsulaciju, uključujući zadržavanje ćelija u matrici nosača, apsorpciju, samoagregaciju ćelija i mikroinkapsulaciju. Dat je pregled aplikacija u prehrambenoj industriji, pre svega u fermentacionim procesima, izvođenju biokonverzija i proizvodnji metabolita,... kao i primeri inkapsulacije aditiva i nutraceutika i mogućnosti njihove primene. Posebno su istaknuti procesi koji se izvode na industrijskom nivou.
Кључне речи:
immobilization / encapsulation / fermentation / bioconversion / nutraceuticals / imobilizacija / inkapsulacija / fermentacija / biokonverzija / nutraceuticiИзвор:
Hrana i ishrana, 2002, 43, 3-6, 108-115Издавач:
- Društvo za ishranu Srbije, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Leskošek-Čukalović, Ida AU - Nedović, Viktor PY - 2002 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/421 AB - Immobilization/encapsulation of cells offers advantages to the food process industries, including higher cell densities and cell loads, faster fermentation rates, enhanced fermentation poductivities and cell stability lower capital costs and reduced downstream processing costs, reuse of the same biocatalysts for prolonged periods of time due to constant cell regeneration. On the other hand, encapsulation of food ingredients and bioactive food substances is used to protect them from their environment (water, acid, oxygen, light, other food ingredients), to convert liquid components into solid particles and to provide a means of target delivery and controlled release. This review summarises varied immobilization/encapsulation methodologies (and carriers), including entrapment, adsorption, selfaggregation, and microincapsulation. Examples of interest to the food industry are provided, including fermentation processes, bioconverzions and metabolite production, and ingredient and nutraceutical encapsulation and application. Special emphasis was placed on the existing and potential industrial processes. AB - Imobilizacija/inkapsulacija ćelija u prehrambenoj industriji pruža čitav niz prednosti, uključujući mogućnost postizanja izuzetno visokih koncentracija povećanje brzine odvijanja željene reakcije, povećanu produktivnost i stabilnost samih ćelija, smanjena investiciona ulaganja, smanjenje troškova prečišćavanja krajnjeg proizvoda, ponovljenog (višestrukog) korišćenja istog biokatalizatora u dugim vremenskim periodima usled stalne regeneracije ćelija i id. S druge strane inkapsulacija aditiva i biološki aktivnih jedinjenja omogućava njihovu zaštitu od nepovoljnih uslova okruženja konvertovanje tečnih komponenti u čvrste čestice, ciljano i kontrolisano otpuštanje i dr. Ovaj rad daje prikaz različitih metoda i nosača za imobilizaciju/inkapsulaciju, uključujući zadržavanje ćelija u matrici nosača, apsorpciju, samoagregaciju ćelija i mikroinkapsulaciju. Dat je pregled aplikacija u prehrambenoj industriji, pre svega u fermentacionim procesima, izvođenju biokonverzija i proizvodnji metabolita, kao i primeri inkapsulacije aditiva i nutraceutika i mogućnosti njihove primene. Posebno su istaknuti procesi koji se izvode na industrijskom nivou. PB - Društvo za ishranu Srbije, Beograd T2 - Hrana i ishrana T1 - Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji EP - 115 IS - 3-6 SP - 108 VL - 43 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_421 ER -
@article{ author = "Leskošek-Čukalović, Ida and Nedović, Viktor", year = "2002", abstract = "Immobilization/encapsulation of cells offers advantages to the food process industries, including higher cell densities and cell loads, faster fermentation rates, enhanced fermentation poductivities and cell stability lower capital costs and reduced downstream processing costs, reuse of the same biocatalysts for prolonged periods of time due to constant cell regeneration. On the other hand, encapsulation of food ingredients and bioactive food substances is used to protect them from their environment (water, acid, oxygen, light, other food ingredients), to convert liquid components into solid particles and to provide a means of target delivery and controlled release. This review summarises varied immobilization/encapsulation methodologies (and carriers), including entrapment, adsorption, selfaggregation, and microincapsulation. Examples of interest to the food industry are provided, including fermentation processes, bioconverzions and metabolite production, and ingredient and nutraceutical encapsulation and application. Special emphasis was placed on the existing and potential industrial processes., Imobilizacija/inkapsulacija ćelija u prehrambenoj industriji pruža čitav niz prednosti, uključujući mogućnost postizanja izuzetno visokih koncentracija povećanje brzine odvijanja željene reakcije, povećanu produktivnost i stabilnost samih ćelija, smanjena investiciona ulaganja, smanjenje troškova prečišćavanja krajnjeg proizvoda, ponovljenog (višestrukog) korišćenja istog biokatalizatora u dugim vremenskim periodima usled stalne regeneracije ćelija i id. S druge strane inkapsulacija aditiva i biološki aktivnih jedinjenja omogućava njihovu zaštitu od nepovoljnih uslova okruženja konvertovanje tečnih komponenti u čvrste čestice, ciljano i kontrolisano otpuštanje i dr. Ovaj rad daje prikaz različitih metoda i nosača za imobilizaciju/inkapsulaciju, uključujući zadržavanje ćelija u matrici nosača, apsorpciju, samoagregaciju ćelija i mikroinkapsulaciju. Dat je pregled aplikacija u prehrambenoj industriji, pre svega u fermentacionim procesima, izvođenju biokonverzija i proizvodnji metabolita, kao i primeri inkapsulacije aditiva i nutraceutika i mogućnosti njihove primene. Posebno su istaknuti procesi koji se izvode na industrijskom nivou.", publisher = "Društvo za ishranu Srbije, Beograd", journal = "Hrana i ishrana", title = "Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji", pages = "115-108", number = "3-6", volume = "43", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_421" }
Leskošek-Čukalović, I.,& Nedović, V.. (2002). Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji. in Hrana i ishrana Društvo za ishranu Srbije, Beograd., 43(3-6), 108-115. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_421
Leskošek-Čukalović I, Nedović V. Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji. in Hrana i ishrana. 2002;43(3-6):108-115. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_421 .
Leskošek-Čukalović, Ida, Nedović, Viktor, "Inkapsulacione tehnologije u prehrambenoj industriji" in Hrana i ishrana, 43, no. 3-6 (2002):108-115, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_421 .