Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction
Analiza održanja genetičkog identiteta elektroforezom proteina pri sortnoj reprodukciji pšenice
2015
Autori
Djurić, NadaProdanović, Slaven
Hristov, Nikola
Cvijanović, Gorica
Matković, Mirela
Djekić, Vera
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Application of positive and negative selection at the phenotype level in the reproduction of wheat varieties, enabled varietal purity of 99 and 100 % of the crops of seed categories. Protein electrophoresis showed that there is a divergence between the tested wheat varieties in composition components gliadin fraction, respectively gels varieties differ in the characteristics of the tape, while inside there are varieties of uniformity. Institute PKB Agroekonomik has been successful in maintaining the genetic identity of wheat variety in way it conducts selection and seed production. In that way, Institute PKB Agroekonomik is able to product seeds of excellent quality and high genetic purity.
Primenom pozitivne i negativne selekcije, na nivou fenotipa pri sortnoj reprodukciji pšenice, u ogledima omogućila sortnu čistoću od 99 i 100 % u usevima svih semenskih kategorija. Elektroforeza proteina je pokazala da postoji divergentnost između ispitivanih sorti pšenice po sastavu komponenti glijadinske frakcije, odnodno da se gelovi sorti međusobno razlikuju po karakteristikama traka, dok unutar sorti postoji ujednačenost. Način na koji se sprovodi selekcija i semenarstvo u Institutu PKB Agroekonomik je uspešan za održavanje genetičkog identiteta sorti pšenice, odnosno Institut PKB Agroekonomik je ovladao metodama proizvodnje semenskih useva koji omogućavaju dobijanje semena odličnog kvaliteta, visoke genetske čistoće.
Ključne reči:
wheat / varieties / genetic identity / protein electrophoresis / seed production / seed category / pšenica / sorte / geneticki identitet / elektroforeza proteina / semenarstvo / kategorije semenaIzvor:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2015, 21, 1-2, 71-77Izdavač:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Djurić, Nada AU - Prodanović, Slaven AU - Hristov, Nikola AU - Cvijanović, Gorica AU - Matković, Mirela AU - Djekić, Vera PY - 2015 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3982 AB - Application of positive and negative selection at the phenotype level in the reproduction of wheat varieties, enabled varietal purity of 99 and 100 % of the crops of seed categories. Protein electrophoresis showed that there is a divergence between the tested wheat varieties in composition components gliadin fraction, respectively gels varieties differ in the characteristics of the tape, while inside there are varieties of uniformity. Institute PKB Agroekonomik has been successful in maintaining the genetic identity of wheat variety in way it conducts selection and seed production. In that way, Institute PKB Agroekonomik is able to product seeds of excellent quality and high genetic purity. AB - Primenom pozitivne i negativne selekcije, na nivou fenotipa pri sortnoj reprodukciji pšenice, u ogledima omogućila sortnu čistoću od 99 i 100 % u usevima svih semenskih kategorija. Elektroforeza proteina je pokazala da postoji divergentnost između ispitivanih sorti pšenice po sastavu komponenti glijadinske frakcije, odnodno da se gelovi sorti međusobno razlikuju po karakteristikama traka, dok unutar sorti postoji ujednačenost. Način na koji se sprovodi selekcija i semenarstvo u Institutu PKB Agroekonomik je uspešan za održavanje genetičkog identiteta sorti pšenice, odnosno Institut PKB Agroekonomik je ovladao metodama proizvodnje semenskih useva koji omogućavaju dobijanje semena odličnog kvaliteta, visoke genetske čistoće. PB - Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela T2 - Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik T1 - Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction T1 - Analiza održanja genetičkog identiteta elektroforezom proteina pri sortnoj reprodukciji pšenice EP - 77 IS - 1-2 SP - 71 VL - 21 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982 ER -
@article{ author = "Djurić, Nada and Prodanović, Slaven and Hristov, Nikola and Cvijanović, Gorica and Matković, Mirela and Djekić, Vera", year = "2015", abstract = "Application of positive and negative selection at the phenotype level in the reproduction of wheat varieties, enabled varietal purity of 99 and 100 % of the crops of seed categories. Protein electrophoresis showed that there is a divergence between the tested wheat varieties in composition components gliadin fraction, respectively gels varieties differ in the characteristics of the tape, while inside there are varieties of uniformity. Institute PKB Agroekonomik has been successful in maintaining the genetic identity of wheat variety in way it conducts selection and seed production. In that way, Institute PKB Agroekonomik is able to product seeds of excellent quality and high genetic purity., Primenom pozitivne i negativne selekcije, na nivou fenotipa pri sortnoj reprodukciji pšenice, u ogledima omogućila sortnu čistoću od 99 i 100 % u usevima svih semenskih kategorija. Elektroforeza proteina je pokazala da postoji divergentnost između ispitivanih sorti pšenice po sastavu komponenti glijadinske frakcije, odnodno da se gelovi sorti međusobno razlikuju po karakteristikama traka, dok unutar sorti postoji ujednačenost. Način na koji se sprovodi selekcija i semenarstvo u Institutu PKB Agroekonomik je uspešan za održavanje genetičkog identiteta sorti pšenice, odnosno Institut PKB Agroekonomik je ovladao metodama proizvodnje semenskih useva koji omogućavaju dobijanje semena odličnog kvaliteta, visoke genetske čistoće.", publisher = "Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela", journal = "Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik", title = "Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction, Analiza održanja genetičkog identiteta elektroforezom proteina pri sortnoj reprodukciji pšenice", pages = "77-71", number = "1-2", volume = "21", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982" }
Djurić, N., Prodanović, S., Hristov, N., Cvijanović, G., Matković, M.,& Djekić, V.. (2015). Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela., 21(1-2), 71-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982
Djurić N, Prodanović S, Hristov N, Cvijanović G, Matković M, Djekić V. Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction. in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik. 2015;21(1-2):71-77. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982 .
Djurić, Nada, Prodanović, Slaven, Hristov, Nikola, Cvijanović, Gorica, Matković, Mirela, Djekić, Vera, "Analysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproduction" in Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 21, no. 1-2 (2015):71-77, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982 .