Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture
Biološke vrednosti mirođije (Anethum graveolens L.) i njen potencijal za primenu u organskoj poljoprivredi
2015
Аутори
Aćimović, MilicaPopović, Sanja
Popović, Aleksandra
Grahovac, Mila
Konstantinović, Bojan
Maširević, Stevan
Oljača, Snežana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Dill (Anethum graveolens L.)is an annual herbaceous plant from the Apiaceae family, with characteristic odor coming from an essential oil, whose main components are carvone and limonene. Dill's fruit and leaf, i.e. its aerial parts, are in common use. This plant is widely used for medicinal purposes and as a spice. In addition, it can be used in organic agriculture, chiefly to increase biodiversity by combining it with other crops, or grown as a protective crop. It was also found that allelochemicals produced by dill have herbicidal effect, while essential oil and extracts have fungicidal and insecticidal effect. Moreover, dill is used in animal nutrition as a natural growth promoter.
Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Apiaceae, vrlo karakterističnog mirisa koji potiče od etarskog ulja, čije su glavne komponente karvon i limonen. Kod mirođije se obično koristi plod i list, odnosno nadzemni deo. Ova biljka ima široku upotrebu u medicinske svrhe, ali i kao začin. Pored toga, može da se koristi i u organskoj poljoprivredi i to za povećanje biodiverziteta združivanjem sa drugim usevima, ili kao zaštitni usev. Takođe, ustanovljeno je da alelohemikalije koje produkuje ova biljka imaju herbicidni efekat, a etarsko ulje i ekstrakti deluju fungicidno i insekticidno. Uz to, mirođija ima primenu i u ishrani životinja kao prirodni stimulator rasta.
Кључне речи:
dill (Anethum graveolens) / intercropping / biopesticides / veterinary medicine / animal nutrition / mirođija (Anethum graveolens) / združeni usev / biopesticid / veterina / ishrana životinjaИзвор:
Biljni lekar, 2015, 43, 3, 281-286Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Aćimović, Milica AU - Popović, Sanja AU - Popović, Aleksandra AU - Grahovac, Mila AU - Konstantinović, Bojan AU - Maširević, Stevan AU - Oljača, Snežana PY - 2015 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3883 AB - Dill (Anethum graveolens L.)is an annual herbaceous plant from the Apiaceae family, with characteristic odor coming from an essential oil, whose main components are carvone and limonene. Dill's fruit and leaf, i.e. its aerial parts, are in common use. This plant is widely used for medicinal purposes and as a spice. In addition, it can be used in organic agriculture, chiefly to increase biodiversity by combining it with other crops, or grown as a protective crop. It was also found that allelochemicals produced by dill have herbicidal effect, while essential oil and extracts have fungicidal and insecticidal effect. Moreover, dill is used in animal nutrition as a natural growth promoter. AB - Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Apiaceae, vrlo karakterističnog mirisa koji potiče od etarskog ulja, čije su glavne komponente karvon i limonen. Kod mirođije se obično koristi plod i list, odnosno nadzemni deo. Ova biljka ima široku upotrebu u medicinske svrhe, ali i kao začin. Pored toga, može da se koristi i u organskoj poljoprivredi i to za povećanje biodiverziteta združivanjem sa drugim usevima, ili kao zaštitni usev. Takođe, ustanovljeno je da alelohemikalije koje produkuje ova biljka imaju herbicidni efekat, a etarsko ulje i ekstrakti deluju fungicidno i insekticidno. Uz to, mirođija ima primenu i u ishrani životinja kao prirodni stimulator rasta. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad T2 - Biljni lekar T1 - Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture T1 - Biološke vrednosti mirođije (Anethum graveolens L.) i njen potencijal za primenu u organskoj poljoprivredi EP - 286 IS - 3 SP - 281 VL - 43 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883 ER -
@article{ author = "Aćimović, Milica and Popović, Sanja and Popović, Aleksandra and Grahovac, Mila and Konstantinović, Bojan and Maširević, Stevan and Oljača, Snežana", year = "2015", abstract = "Dill (Anethum graveolens L.)is an annual herbaceous plant from the Apiaceae family, with characteristic odor coming from an essential oil, whose main components are carvone and limonene. Dill's fruit and leaf, i.e. its aerial parts, are in common use. This plant is widely used for medicinal purposes and as a spice. In addition, it can be used in organic agriculture, chiefly to increase biodiversity by combining it with other crops, or grown as a protective crop. It was also found that allelochemicals produced by dill have herbicidal effect, while essential oil and extracts have fungicidal and insecticidal effect. Moreover, dill is used in animal nutrition as a natural growth promoter., Mirođija (Anethum graveolens L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije Apiaceae, vrlo karakterističnog mirisa koji potiče od etarskog ulja, čije su glavne komponente karvon i limonen. Kod mirođije se obično koristi plod i list, odnosno nadzemni deo. Ova biljka ima široku upotrebu u medicinske svrhe, ali i kao začin. Pored toga, može da se koristi i u organskoj poljoprivredi i to za povećanje biodiverziteta združivanjem sa drugim usevima, ili kao zaštitni usev. Takođe, ustanovljeno je da alelohemikalije koje produkuje ova biljka imaju herbicidni efekat, a etarsko ulje i ekstrakti deluju fungicidno i insekticidno. Uz to, mirođija ima primenu i u ishrani životinja kao prirodni stimulator rasta.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad", journal = "Biljni lekar", title = "Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture, Biološke vrednosti mirođije (Anethum graveolens L.) i njen potencijal za primenu u organskoj poljoprivredi", pages = "286-281", number = "3", volume = "43", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883" }
Aćimović, M., Popović, S., Popović, A., Grahovac, M., Konstantinović, B., Maširević, S.,& Oljača, S.. (2015). Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture. in Biljni lekar Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad., 43(3), 281-286. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883
Aćimović M, Popović S, Popović A, Grahovac M, Konstantinović B, Maširević S, Oljača S. Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture. in Biljni lekar. 2015;43(3):281-286. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883 .
Aćimović, Milica, Popović, Sanja, Popović, Aleksandra, Grahovac, Mila, Konstantinović, Bojan, Maširević, Stevan, Oljača, Snežana, "Potential dill (Anethum graveolens L.) uses in organic agriculture" in Biljni lekar, 43, no. 3 (2015):281-286, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3883 .