Приказ основних података о документу

Tehničko tehnološki parametri proizvodnje povrtarske paprike

dc.creatorPonjičan, Ondrej
dc.creatorBajkin, Andjelko
dc.creatorDimitrijević, Aleksandra
dc.date.accessioned2020-12-17T21:24:56Z
dc.date.available2020-12-17T21:24:56Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0350-2953
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3877
dc.description.abstractSweet pepper from seedling produced at mulched area was testing during the course of production in 2013 in Novi Becej. The tested plot area was 1.88 ha. The study included the following technological operations: soil cultivation, container seedling production, soil mulching with tape drip irrigation and fertilization, planting of container seedlings, pepper care, picking peppers and cleaning plots by the end of the growing season. During the test for all of these technological operations was determined productivity and consumption of labor and machine work. In investigated pepper production technology was engaged 1017.67 h/ha and 3215.58 kWh/ha of of human and machine labor. The biggest engagement of human labor was in the pepper harvest, and amounts to 474.7 h/ha. The biggest engagement of machine work is ongoing pepper care precisely in drip irrigation, and amounts to 1407.3 kWh/ha.en
dc.description.abstractIspitivanje tehnologije proizvodnje povrtarske paprike iz rasada na malčovanom zemljištu izvedeno je u toku proizvodne 2013. godine u Novom Bečeju. Ispitivana parcela bila je površine 1,88 ha. Ispitivanjem su obuhvaćene sledeće tehnološke operacije: obrada zemljišta, kontejnerska proizvodnja rasada, mehanizovano nastiranje zemljišta sa postavljanjem trake za navodnjavanje kapanjem i đubrenjem, sadnja kontejnerskog rasada paprike, nega paprike, berba paprike i čišćenje parcele po završetku vegetacije. U toku ispitivanja za sve navedene tehnološke operacije određena je proizvodnost i utrošak živog i mašinskog rada. Pri tehnologiji proizvodnje povrtarske paprike na malčovanom zemljištu ukupno je angažovano 1017,67 radnik h/ha živog rada i 3215,58 kWh/ha mašinskog rada. Najveće angažovanje živog rada je u berbi paprike i iznosi 474,7 radnik h/ha. Najveće angažovanje mašinskog rada je u toku nege paprike preciznije prilikom navodnjavanja kapanjem, i iznosi 1407,3 kWh/ha.sr
dc.publisherNacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31046/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivredna tehnika
dc.subjectpepperen
dc.subjectcontainer seedlings productionen
dc.subjectmulchingen
dc.subjectmechanized plantingen
dc.subjectdrip irrigationen
dc.subjectharvesten
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectkontejnerska proizvodnja rasadasr
dc.subjectmalčovanjesr
dc.subjectmehanizovana sadnjasr
dc.subjectnavodnjavanje kap po kapsr
dc.subjectberbasr
dc.titleTecnical and technological parameters sweet pepers productionen
dc.titleTehničko tehnološki parametri proizvodnje povrtarske paprikesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage140
dc.citation.issue3
dc.citation.other41(3): 131-140
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage131
dc.citation.volume41
dc.identifier.doi10.5937/SavPoljTeh1503131P
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2429/3874.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу