Tecnical and technological parameters sweet pepers production
Tehničko tehnološki parametri proizvodnje povrtarske paprike
Апстракт
Sweet pepper from seedling produced at mulched area was testing during the course of production in 2013 in Novi Becej. The tested plot area was 1.88 ha. The study included the following technological operations: soil cultivation, container seedling production, soil mulching with tape drip irrigation and fertilization, planting of container seedlings, pepper care, picking peppers and cleaning plots by the end of the growing season. During the test for all of these technological operations was determined productivity and consumption of labor and machine work. In investigated pepper production technology was engaged 1017.67 h/ha and 3215.58 kWh/ha of of human and machine labor. The biggest engagement of human labor was in the pepper harvest, and amounts to 474.7 h/ha. The biggest engagement of machine work is ongoing pepper care precisely in drip irrigation, and amounts to 1407.3 kWh/ha.
Ispitivanje tehnologije proizvodnje povrtarske paprike iz rasada na malčovanom zemljištu izvedeno je u toku proizvodne 2013. godine u Novom Bečeju. Ispitivana parcela bila je površine 1,88 ha. Ispitivanjem su obuhvaćene sledeće tehnološke operacije: obrada zemljišta, kontejnerska proizvodnja rasada, mehanizovano nastiranje zemljišta sa postavljanjem trake za navodnjavanje kapanjem i đubrenjem, sadnja kontejnerskog rasada paprike, nega paprike, berba paprike i čišćenje parcele po završetku vegetacije. U toku ispitivanja za sve navedene tehnološke operacije određena je proizvodnost i utrošak živog i mašinskog rada. Pri tehnologiji proizvodnje povrtarske paprike na malčovanom zemljištu ukupno je angažovano 1017,67 radnik h/ha živog rada i 3215,58 kWh/ha mašinskog rada. Najveće angažovanje živog rada je u berbi paprike i iznosi 474,7 radnik h/ha. Najveće angažovanje mašinskog rada je u toku nege paprike preciznije prilikom navodnjavanja kapanjem, i iznosi 1407,3 kWh/ha.
Кључне речи:
pepper / container seedlings production / mulching / mechanized planting / drip irrigation / harvest / paprika / kontejnerska proizvodnja rasada / malčovanje / mehanizovana sadnja / navodnjavanje kap po kap / berbaИзвор:
Savremena poljoprivredna tehnika, 2015, 41, 3, 131-140Издавач:
- Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Унапређење квалитета трактора и мобилних система у циљу повећања конкурентности, очувања земљишта и животне средине (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31046)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Ponjičan, Ondrej AU - Bajkin, Andjelko AU - Dimitrijević, Aleksandra PY - 2015 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3877 AB - Sweet pepper from seedling produced at mulched area was testing during the course of production in 2013 in Novi Becej. The tested plot area was 1.88 ha. The study included the following technological operations: soil cultivation, container seedling production, soil mulching with tape drip irrigation and fertilization, planting of container seedlings, pepper care, picking peppers and cleaning plots by the end of the growing season. During the test for all of these technological operations was determined productivity and consumption of labor and machine work. In investigated pepper production technology was engaged 1017.67 h/ha and 3215.58 kWh/ha of of human and machine labor. The biggest engagement of human labor was in the pepper harvest, and amounts to 474.7 h/ha. The biggest engagement of machine work is ongoing pepper care precisely in drip irrigation, and amounts to 1407.3 kWh/ha. AB - Ispitivanje tehnologije proizvodnje povrtarske paprike iz rasada na malčovanom zemljištu izvedeno je u toku proizvodne 2013. godine u Novom Bečeju. Ispitivana parcela bila je površine 1,88 ha. Ispitivanjem su obuhvaćene sledeće tehnološke operacije: obrada zemljišta, kontejnerska proizvodnja rasada, mehanizovano nastiranje zemljišta sa postavljanjem trake za navodnjavanje kapanjem i đubrenjem, sadnja kontejnerskog rasada paprike, nega paprike, berba paprike i čišćenje parcele po završetku vegetacije. U toku ispitivanja za sve navedene tehnološke operacije određena je proizvodnost i utrošak živog i mašinskog rada. Pri tehnologiji proizvodnje povrtarske paprike na malčovanom zemljištu ukupno je angažovano 1017,67 radnik h/ha živog rada i 3215,58 kWh/ha mašinskog rada. Najveće angažovanje živog rada je u berbi paprike i iznosi 474,7 radnik h/ha. Najveće angažovanje mašinskog rada je u toku nege paprike preciznije prilikom navodnjavanja kapanjem, i iznosi 1407,3 kWh/ha. PB - Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivredna tehnika T1 - Tecnical and technological parameters sweet pepers production T1 - Tehničko tehnološki parametri proizvodnje povrtarske paprike EP - 140 IS - 3 SP - 131 VL - 41 DO - 10.5937/SavPoljTeh1503131P ER -
@article{ author = "Ponjičan, Ondrej and Bajkin, Andjelko and Dimitrijević, Aleksandra", year = "2015", abstract = "Sweet pepper from seedling produced at mulched area was testing during the course of production in 2013 in Novi Becej. The tested plot area was 1.88 ha. The study included the following technological operations: soil cultivation, container seedling production, soil mulching with tape drip irrigation and fertilization, planting of container seedlings, pepper care, picking peppers and cleaning plots by the end of the growing season. During the test for all of these technological operations was determined productivity and consumption of labor and machine work. In investigated pepper production technology was engaged 1017.67 h/ha and 3215.58 kWh/ha of of human and machine labor. The biggest engagement of human labor was in the pepper harvest, and amounts to 474.7 h/ha. The biggest engagement of machine work is ongoing pepper care precisely in drip irrigation, and amounts to 1407.3 kWh/ha., Ispitivanje tehnologije proizvodnje povrtarske paprike iz rasada na malčovanom zemljištu izvedeno je u toku proizvodne 2013. godine u Novom Bečeju. Ispitivana parcela bila je površine 1,88 ha. Ispitivanjem su obuhvaćene sledeće tehnološke operacije: obrada zemljišta, kontejnerska proizvodnja rasada, mehanizovano nastiranje zemljišta sa postavljanjem trake za navodnjavanje kapanjem i đubrenjem, sadnja kontejnerskog rasada paprike, nega paprike, berba paprike i čišćenje parcele po završetku vegetacije. U toku ispitivanja za sve navedene tehnološke operacije određena je proizvodnost i utrošak živog i mašinskog rada. Pri tehnologiji proizvodnje povrtarske paprike na malčovanom zemljištu ukupno je angažovano 1017,67 radnik h/ha živog rada i 3215,58 kWh/ha mašinskog rada. Najveće angažovanje živog rada je u berbi paprike i iznosi 474,7 radnik h/ha. Najveće angažovanje mašinskog rada je u toku nege paprike preciznije prilikom navodnjavanja kapanjem, i iznosi 1407,3 kWh/ha.", publisher = "Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivredna tehnika", title = "Tecnical and technological parameters sweet pepers production, Tehničko tehnološki parametri proizvodnje povrtarske paprike", pages = "140-131", number = "3", volume = "41", doi = "10.5937/SavPoljTeh1503131P" }
Ponjičan, O., Bajkin, A.,& Dimitrijević, A.. (2015). Tecnical and technological parameters sweet pepers production. in Savremena poljoprivredna tehnika Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad., 41(3), 131-140. https://doi.org/10.5937/SavPoljTeh1503131P
Ponjičan O, Bajkin A, Dimitrijević A. Tecnical and technological parameters sweet pepers production. in Savremena poljoprivredna tehnika. 2015;41(3):131-140. doi:10.5937/SavPoljTeh1503131P .
Ponjičan, Ondrej, Bajkin, Andjelko, Dimitrijević, Aleksandra, "Tecnical and technological parameters sweet pepers production" in Savremena poljoprivredna tehnika, 41, no. 3 (2015):131-140, https://doi.org/10.5937/SavPoljTeh1503131P . .