Приказ основних података о документу

Neke fizičko-hemijske karakteristike maslinovog ulja iz Libije

dc.creatorEsalami, Seddiq M.A.
dc.creatorRabrenović, Biljana
dc.creatorPremović, Tamara
dc.creatorRadočaj, Olga F.
dc.date.accessioned2020-12-17T21:10:14Z
dc.date.available2020-12-17T21:10:14Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0351-9503
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3640
dc.description.abstractOlives in Libya are a basic agricultural commodity. Moreover, olive oil is mostly produced by local producers using a cold-pressing process. To the best of our knowledge, there is no literature data on the quality of olive oils produced in Libya. Therefore, the scope of this research was to analyze the most important parameters for olive oil identification that originated in Libya. Analyses of the oil produced in 5 different geographical regions in Libya, produced by differ- ent oil manufacturers, have shown that the oils are not significantly different and are meeting legislated parameters for olive oil quality. It was determined that the iodine value (IV) of investigated oils was in the range of 80 to 87 g/100g, while the refractive index did not vary much, 1.464 to 1.469. Similarly, saponification value (SV) was rather close in values, 188.0-197.0 mgKOH/g, as well as the content of unsaponified matter, 7.7-9.0 g/kg. The oil sample from the Zwit region had the lowest relative density, 0.910 (20oC/water 20oC), while the oil from the El Farok region had the highest value for density, 0.915.en
dc.description.abstractOsnovna uljana kultura u Libiji je maslina, pri čemu ulje proizvode uglavnom individualni proizvođači postupkom hladnog presovanja. Po našim saznanjim u literaturi uopšte nema podataka o kvalitetu maslinovog ulja proizvedenog u Libiji. S toga, u ovom radu su analizirani najvažniji pokazatelji za identifikaciju maslinovog ulja poreklom iz ove zemlje. Analiza osnovnih parametara fizičko-hemijskog kvaliteta pokazala je da se ulja proizvedena u 5 različitih regija - geografskih područja Libije od strane različitih proizvođača međusobno ne razlikuju bitno jedna od drugih, i da ispunjavaju zakonom predviđene okvire. Utvrđeno je da jodni broja ispitivanih ulja ima vrednosti od 80 do 87 g/100g, dok indeks refrakcije varira u uskom intervalu, od 1,464 do 1,469. U rezultatima saponifikacionog broja i sadržaju neosapunjivih materija nije bilo velikih odstupanja između analiziranih ulja, budući da su im vrednosti iznosile, respektivno, 188-197 mgKOH/g i 7,7-9,0 g/kg. Uzorak ulja iz regije Zwit imao je najmanju zapreminsku masu, 0.910, dok je ulje iz regije El Farok imalo najveću vrednost zapreminske mase, 0.915.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceUljarstvo
dc.subjectolive oilen
dc.subjectLibyaen
dc.subjectphysico-chemical characteristics of the oilen
dc.subjectmaslinovo uljesr
dc.subjectLibijasr
dc.subjectfizičko-hemijske karakteristike uljasr
dc.titleSome physicochemical characteristics of olive oils from Libyaen
dc.titleNeke fizičko-hemijske karakteristike maslinovog ulja iz Libijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage45
dc.citation.issue1
dc.citation.other45(1): 39-45
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage39
dc.citation.volume45
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/22300/3637.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3640
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу