Приказ основних података о документу

Polisaharidi viših gljiva - bioloska uloga, struktura i antioksidativna aktivnost

dc.creatorKozarski, Maja
dc.creatorKlaus, Anita
dc.creatorNikšić, Miomir
dc.creatorvan Griensven, Leo
dc.creatorVrvić, Miroslav M.
dc.creatorJakovljević, Dragica
dc.date.accessioned2020-12-17T21:09:25Z
dc.date.available2020-12-17T21:09:25Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0367-598X
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3626
dc.description.abstractThe fungal polysaccharides attract a lot of attention due to their multiple challenging biological properties, such as: anti-tumor, anti-viral, anticomplementary, anticoagulant, hypolipidemic, immunomodulatory and immune-stimulatory activities, which all together make them suitable for application in many quite distinctive areas, such as food industry, biomedicine, cosmetology, agriculture, environmental protection and waste water management. This article presents results with respect to biological properties, structure and procedures related to the isolation and activation of polysaccharides of higher fungi. It is considered and presented along with a review of the critical antioxidative activity and possible influence of the structural composition of polysaccharide extracts (isolated from these higher fungi) upon their antioxidative properties.en
dc.description.abstractPolisaharidi gljiva privlače veliku pažnju zbog svojih interesantnih bioloskih svojstava kao sto su: antitumorno, antivirusno, antikomplementarno, antikoagulaciono, hipolipidemijsko dejstvo, kao i imunomodulatorska i imunostimulativna aktivnost, sto ih sve čini pogodnim za primenu u mnogim oblastima, među kojima su i prehrambena industrija, kozmetika, biomedicina, poljoprivreda, zastita životne sredine i otpadnih voda. Oksidativna ostecenja prirodnih i industrijski pripremljenih namirnica predstavljaju veliki ekonomski problem na globalnom nivou, s obzirom da direktno utiču na promenu organoleptičkih osobina proizvoda, pri čemu dolazi i do stvaranja potencijalno toksičnih jedinjenja. Zbog toga se danas sve veća pažnja posvećuje istraživanjima novih prirodnih izvora antioksidanasa, među kojima su veoma značajni i polisaharidni ekstrakti različitih bazidiomiceta. U ovom radu su prikazana bioloska svojstva, struktura, kao i postupci izolovanja i aktivacije polisaharida visih gljiva. Dat je i pregled antioksidativne aktivnosti polisaharidnih ekstrakata visih gljiva i razmatran je uticaj strukturnih karakteristika ovih ekstrakata na antioksidativna svojstva.sr
dc.publisherSavez hemijskih inženjera, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46001/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/43004/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceHemijska industrija
dc.subjectpolysaccharidesen
dc.subjectfungien
dc.subjectpolysaccharide extractsen
dc.subjectantioxidative propertiesen
dc.subjectPolisaharidisr
dc.subjectGljivesr
dc.subjectPolisaharidni ekstraktisr
dc.subjectAntioksidativna svojstvasr
dc.titlePolysaccharides of higher fungi: Biological role, structure and antioxidative activityen
dc.titlePolisaharidi viših gljiva - bioloska uloga, struktura i antioksidativna aktivnostsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.epage320
dc.citation.issue3
dc.citation.other68(3): 305-320
dc.citation.rankM23
dc.citation.spage305
dc.citation.volume68
dc.identifier.doi10.2298/HEMIND121114056K
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2206/3623.pdf
dc.identifier.scopus2-s2.0-84898659967
dc.identifier.wos000339707000005
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу