Determination of economic selection index coefficients for dairy cows
Utvrđivanje koeficijenata ekonomskog selekcijskog indeksa za mlečne krave
Apstrakt
There is no research regarding economic effects of genetic improvement for dairy cattle in Serbia. Therefore, the goal of this paper is to determine economic values for various production traits (milk yield, milk fat content and proteins content) in dairy production, as well as to determine total economic selection index. The research is based on data which include 9,516 lactations of 4,893 milking cows from 7 farms. Data were collected during the period 2004 - 2012. Authors used sensitivity analysis and partial budgeting approach to determine changes in revenues caused by variations of particular production traits. It was determined that within economic selection index the most important trait is milk yield, while values for other traits are almost negligible. On the other hand, it is expected that importance of certain traits will be changed after Serbian accession to the European Union.
U Republici Srbiji do sada ne postoje istraživanja koja se odnose na ekonomske efekte genetskog unapređenja mlečnih krava. Zbog toga je cilj ovog rada utvrđivanje ekonomske vrednosti za različite proizvodne osobine (prinos mleka u standardnoj laktaciji, sadržaj mlečne masti i sadržaj proteina) u proizvodnji mleka, kao i da utvrdi ukupni ekonomski selekcijski indeks. Istraživanje je bazirano na podacima koji obuhvataju 9.516 laktacija 4.893 muznih krava sa 7 farmi. Podaci su prikupljeni tokom perioda 2004 - 2012. godina. Autori su koristili senzitivnu analizu, kao i metod diferencijalne kalkulacije da bi utvrdili promene u prihodima uzrokovane variranjem pojedinačnih proizvodnih osobina. Utvrđeno je da je u okviru ekonomskog selekcijskog indeksa najvažnija osobina prinos mleka u standardnoj laktaciji, dok su vrednosti ostalih proizvodnih osobina gotovo zanemarljive. Sa druge strane, očekuje se da će se značaj pojedinih proizvodnih osobina promeniti nakon pristupanja Srbije Evropskoj Uni...ji.
Ključne reči:
economic selection index / dairy cows / production traits / milk quality / revenue / ekonomski selekcijski indeks / mlečne krave / proizvodne osobine / kvalitet mleka / prihodIzvor:
Ekonomika poljoprivrede, 2014, 61, 4, 861-875Izdavač:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
Finansiranje / projekti:
- Unapređenje biotehnoloških postupaka u funkciji racionalnog korišćenja energije, povećanja produktivnosti i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31051)
- Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva Republike Srbije u okviru dunavskog regiona (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46006)
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Ivanović, Sanjin AU - Stanojević, Dragan AU - Nastić, Lana AU - Jeločnik, Marko PY - 2014 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3594 AB - There is no research regarding economic effects of genetic improvement for dairy cattle in Serbia. Therefore, the goal of this paper is to determine economic values for various production traits (milk yield, milk fat content and proteins content) in dairy production, as well as to determine total economic selection index. The research is based on data which include 9,516 lactations of 4,893 milking cows from 7 farms. Data were collected during the period 2004 - 2012. Authors used sensitivity analysis and partial budgeting approach to determine changes in revenues caused by variations of particular production traits. It was determined that within economic selection index the most important trait is milk yield, while values for other traits are almost negligible. On the other hand, it is expected that importance of certain traits will be changed after Serbian accession to the European Union. AB - U Republici Srbiji do sada ne postoje istraživanja koja se odnose na ekonomske efekte genetskog unapređenja mlečnih krava. Zbog toga je cilj ovog rada utvrđivanje ekonomske vrednosti za različite proizvodne osobine (prinos mleka u standardnoj laktaciji, sadržaj mlečne masti i sadržaj proteina) u proizvodnji mleka, kao i da utvrdi ukupni ekonomski selekcijski indeks. Istraživanje je bazirano na podacima koji obuhvataju 9.516 laktacija 4.893 muznih krava sa 7 farmi. Podaci su prikupljeni tokom perioda 2004 - 2012. godina. Autori su koristili senzitivnu analizu, kao i metod diferencijalne kalkulacije da bi utvrdili promene u prihodima uzrokovane variranjem pojedinačnih proizvodnih osobina. Utvrđeno je da je u okviru ekonomskog selekcijskog indeksa najvažnija osobina prinos mleka u standardnoj laktaciji, dok su vrednosti ostalih proizvodnih osobina gotovo zanemarljive. Sa druge strane, očekuje se da će se značaj pojedinih proizvodnih osobina promeniti nakon pristupanja Srbije Evropskoj Uniji. PB - Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt T2 - Ekonomika poljoprivrede T1 - Determination of economic selection index coefficients for dairy cows T1 - Utvrđivanje koeficijenata ekonomskog selekcijskog indeksa za mlečne krave EP - 875 IS - 4 SP - 861 VL - 61 DO - 10.5937/ekoPolj1404861I ER -
@article{ author = "Ivanović, Sanjin and Stanojević, Dragan and Nastić, Lana and Jeločnik, Marko", year = "2014", abstract = "There is no research regarding economic effects of genetic improvement for dairy cattle in Serbia. Therefore, the goal of this paper is to determine economic values for various production traits (milk yield, milk fat content and proteins content) in dairy production, as well as to determine total economic selection index. The research is based on data which include 9,516 lactations of 4,893 milking cows from 7 farms. Data were collected during the period 2004 - 2012. Authors used sensitivity analysis and partial budgeting approach to determine changes in revenues caused by variations of particular production traits. It was determined that within economic selection index the most important trait is milk yield, while values for other traits are almost negligible. On the other hand, it is expected that importance of certain traits will be changed after Serbian accession to the European Union., U Republici Srbiji do sada ne postoje istraživanja koja se odnose na ekonomske efekte genetskog unapređenja mlečnih krava. Zbog toga je cilj ovog rada utvrđivanje ekonomske vrednosti za različite proizvodne osobine (prinos mleka u standardnoj laktaciji, sadržaj mlečne masti i sadržaj proteina) u proizvodnji mleka, kao i da utvrdi ukupni ekonomski selekcijski indeks. Istraživanje je bazirano na podacima koji obuhvataju 9.516 laktacija 4.893 muznih krava sa 7 farmi. Podaci su prikupljeni tokom perioda 2004 - 2012. godina. Autori su koristili senzitivnu analizu, kao i metod diferencijalne kalkulacije da bi utvrdili promene u prihodima uzrokovane variranjem pojedinačnih proizvodnih osobina. Utvrđeno je da je u okviru ekonomskog selekcijskog indeksa najvažnija osobina prinos mleka u standardnoj laktaciji, dok su vrednosti ostalih proizvodnih osobina gotovo zanemarljive. Sa druge strane, očekuje se da će se značaj pojedinih proizvodnih osobina promeniti nakon pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.", publisher = "Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt", journal = "Ekonomika poljoprivrede", title = "Determination of economic selection index coefficients for dairy cows, Utvrđivanje koeficijenata ekonomskog selekcijskog indeksa za mlečne krave", pages = "875-861", number = "4", volume = "61", doi = "10.5937/ekoPolj1404861I" }
Ivanović, S., Stanojević, D., Nastić, L.,& Jeločnik, M.. (2014). Determination of economic selection index coefficients for dairy cows. in Ekonomika poljoprivrede Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt., 61(4), 861-875. https://doi.org/10.5937/ekoPolj1404861I
Ivanović S, Stanojević D, Nastić L, Jeločnik M. Determination of economic selection index coefficients for dairy cows. in Ekonomika poljoprivrede. 2014;61(4):861-875. doi:10.5937/ekoPolj1404861I .
Ivanović, Sanjin, Stanojević, Dragan, Nastić, Lana, Jeločnik, Marko, "Determination of economic selection index coefficients for dairy cows" in Ekonomika poljoprivrede, 61, no. 4 (2014):861-875, https://doi.org/10.5937/ekoPolj1404861I . .